search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 23:12
MENU CLOSE

Η πρώτη παραπληγική που σηκώθηκε και περπάτησε μετά από 5 χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι – Τι λέει ο γιατρός της, Δαμιανός Σακάς, στο topontiki.gr

22.11.2023 12:17
damianos_sakas_new

«Θέλω να ζήσω χωρίς νάρθηκες. Μετά την ηλεκτρική διέγερση στον νωτιαίο μυελό, στέκομαι όρθια μόνη μου και κάνω ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις, μέσα στο σπίτι. Νιώθω επιτέλους τα πόδια μου, περπατάω και αυτοεξυπηρετούμαι. Ο επόμενος στόχος μου είναι να βγω έξω, να παίζω με τα παιδιά μου στην παράλια. Να τα κυνηγάω».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε μια 38χρονη μητέρα που ήταν 5 χρόνια καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο στην Αθήνα.

Η ασθενής είναι η πρώτη περίπτωση στην Ελλάδα και μια από τις ελάχιστες διεθνώς, με διατομή νωτιαίου μυελού που έχει αντιμετωπισθεί επιτυχώς με την επαναστατική μέθοδο της ηλεκτρικής διέγερσης στο νωτιαίου μυελό. Τη μέθοδο εφάρμοσε ο γνωστός Νευροχειρουργός Δαμιανός Ε. Σακάς, Ομότιμος Καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής και Μέλος Παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργικής.

Η 38χρονη ασθενής

Η πτώση και η απογοήτευση

Η πτώση που είχε η ασθενής, από το μπαλκόνι του 2ου ορόφου πολυκατοικίας τον Μάρτιο του 2018, της προκάλεσε βαρύτατη κάκωση στον μυελό των οστών και ουσιαστικά την κατέστησε παραπληγική. Πέρασε έξι δύσκολους μήνες σε κέντρο αποκατάστασης, χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι γιατροί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά και είχαν αποκλείσει την πιθανότητα η νεαρή γυναίκα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, καθώς είχε υποστεί διατομή του νωτιαίου μυελού, από την πτώση. «Με απλά λόγια είχε κοπεί ο νωτιαίος μυελός που ουσιαστικά είναι το “ηλεκτρικό καλώδιο” που παρέχει ρεύμα στο σώμα μας και μπορούμε να κινηθούμε», όπως είπε στο topontiki.gr o Νευροχειρουργός Δαμιανός Σακάς.

Η ίδια, δεν το έβαλε κάτω. Πριν από έξι μήνες απευθύνθηκε στον κ. Σακά. Ο γιατρός με την ομάδα του, την υπέβαλαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις και σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, η ασθενής αποδείχτηκε ότι ήταν τυχερή μέσα στη ατυχία της. Η 38χρονη ανήκει στο 20%-30% των παραπληγικών με διατομή του νωτιαίου μυελού που μπορούν να ωφεληθούν από την επαναστατική μέθοδο της ηλεκτρικής διέγερσης του νωτιαίου μυελού που εφαρμόζεται και στη χώρα μας.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νευροδιεγέρτη που εμφυτεύεται στην σπονδυλική στήλη και παρέχει ρεύμα σε συγκεκριμένα σημεία του νωτιαίου μυελού, που έχουν υποστεί μερική βλάβη, αλλά μπορούν να δώσουν συσπάσεις τους μύες που με τη σειρά τους μπορούν  να προκαλέσουν κίνηση στα πόδια.

Ο Νευροχειρουργός Δαμιανός Σακάς

«Η ασθενής, μετά από ατύχημα, υπέστη βαρύ τραυματισμό νωτιαίου μυελού και ανέπτυξε πλήρη κινητική παραπληγία και απώλεια αισθητικότητας, κάτω από το επίπεδο του ομφαλού», λέει στο topontiki.gr ο κ. Σακάς και συνεχίζει: «Λόγω της βλάβης, η σωστή μετάδοση εντολών από τον εγκέφαλο προς τα κάτω άκρα ήταν ανέφικτη και η ασθενής, παρά το εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας επί τέσσερα συνεχή έτη, αδυνατούσε να ορθοστατήσει και να περπατήσει».

Μετά τη χειρουργική επέμβαση

Έξι μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση και την σύνδεση του νευροδιεγέρτη με τον νωτιαίο μυελό, η ασθενής είναι σε θέση να ορθοστατήσει και να περπατήσει αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται μηροκνημοποδικούς νάρθηκες, παρά μόνο με την βοήθεια περιπατητήρα. 

«Μέχρι πριν λίγα χρόνια, εθεωρείτο ότι σε όσους ασθενείς έχουν υποστεί τραυματική διατομή νωτιαίου μυελού, η λειτουργική ανικανότητα είναι οριστική και δεν υπάρχει θεραπευτική μέθοδος με την οποία οι ασθενείς θα μπορούσαν να δουν σημαντική βελτίωση. Πρόσφατα άλλαξε αυτή η επιστημονική θέση και σύμφωνα με μελέτες, σε ποσοστό περίπου 50% των θεωρούμενων πλήρων διατομών του νωτιαίου μυελού η διατομή δεν είναι πλήρης και πολλοί ασθενείς έχουν σημαντικές προοπτικές βελτίωσης» μας είπε ο Νευροχειρουργός και συμπλήρωσε: «Σήμερα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι δεκάδες παραπληγικοί με πλήρη διατομή του νωτιαίου μυελού μπορούν να σηκωθούν από το αναπηρικό καροτσάκι εφόσον ανήκουν στην κατηγορία των ασθενών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Ο ασθενής υποβάλλεται σε μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις όπως ο μαγνητικός ερεθισμός, που θα μας επιτρέψουννα προχωρήσουμε στο χειρουργείο», διευκρίνισε ο νευροχειρουργός.

Η αυστηρή επιλογή των ασθενών

Η επιλογή κατάλληλων ασθενών βασίζεται σε ενδελεχή μελέτη των χαρακτηριστικών κάθε περιπτώσεως, και ειδικότερα νευρο-φυσιολογική διερεύνηση με λεπτομερές ηλεκτρομυογράφημα, μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης και διεξοδικό μαγνητικό ερεθισμό εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού. 

Προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, έχουν μεγάλη σημασία η πολύ καλή μελέτη του ασθενούς, η επιτυχής τεχνικά εμφύτευση και σύνδεση του διεγέρτη με τον νωτιαίο μυελό, ο ακριβής προγραμματισμός του νευροδιεγέρτη, και η εφαρμογή προγράμματος εντατικής φυσικοθεραπείας.  Στην ιατρική ομάδα συμμετέχουν πολλές ειδικότητες όπως νευρολόγοι, ψυχολόγοι, ακτινοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, νευροφυσιολογος.

Η επαναστατική μέθοδος

Όπως μας αναφέρει ο κ. Δαμιανός Σακάς η επιτευχθείσα βελτίωση της κίνησης των κάτω άκρων με την μέθοδο της ηλεκτρικής διέγερσης ερμηνεύεται με τα παρακάτω νέα επιστημονικά δεδομένα:

1) Η βάδιση είναι εφικτή χάρις στην λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού της Βάδισης, που ευρίσκεται στην οσφυική περιοχή του νωτιαίου μυελού, περιέχει μηχανισμούς που ρυθμίζουν τις αναγκαίες μυικές συνέργειες βάδισης, και ελέγχει τον αυτοματικό, ρυθμικό χαρακτήρα της βάδισης, όπως τα κέντρα του εγκεφάλου ελέγχουν τον ρυθμό της καρδιάς ή της αναπνοής.  Όταν στον νωτιαίο μυελό γίνει βλάβη στην θωρακική χώρα, το οσφυικό Κέντρο Βάδισης (που ελέγχει την κίνηση των ποδιών) γίνεται υπολειτουργικό. 

Σε ασθενείς που έχουν  υποστεί διατομή του θωρακικού νωτιαίου μυελού, είναι εφικτό να διεγείρουμε χαμηλότερα, στην οσφυική χώρα, το Κέντρο της Βάδισης και να δώσουμε στον ασθενή την δυνατότητα για ένα χονδροειδές, αυτοματικό, ρομποτικό βάδισμα

2) Μετά από σοβαρό τραύμα, υπάρχουν νευρικές ίνες που έχουν υποστεί μερική βλάβη, και είναι λειτουργικά ανενεργείς (απραξικές), αλλά δυνητικά επιστρατεύσιμες, εάν υποβληθούν σε ηλεκτρική διέγερση. Αυτές οι νευρικές ίνες, σε συνδυασμό με όσες έχουν διασωθεί, μπορούν να δώσουν στον ασθενή αντιβαρική ικανότητα. 

3) Μετά από σοβαρή βλάβη νωτιαίου μυελού, δημιουργούνται γεφυρικές συνάψεις διαμέσου της περιοχής της βλάβης. Μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης, διαπιστώνεται ότι μπορούμε να επιτύχουμε ενίσχυση των γεφυρικών συνάψεων. Όταν η ασθενής μας υποβλήθηκε σε μαγνητικό ερεθισμό του εγκεφάλου, διαπιστώθηκε αυξημένη μετάδοση σημάτων από τον εγκέφαλο προς τα κάτω άκρα διαμέσου της περιοχής της βλάβης του νωτιαίου μυελού.

Τα αποτελέσματα της ηλεκτρικής διέγερσης νωτιαίου μυελού, στην ασθενή μας είναι συμβατά με αυτά που περιγράφηκαν πρόσφατα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.       

Συμπέρασμα

Οι μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι με την ηλεκτρική διέγερση είναι εφικτή σε επιλεγμένους ασθενείς, η βελτίωση της διεγερσιμότητας των νωτιαίων αισθητικο-κινητικών δικτύων, η ευόδωση της μετάδοσης των εγκεφαλικών σημάτων και εντολών, η επιστράτευση επαρκούς αριθμού νευρο-μυικών μονάδων, η αναβάθμιση των αποτελεσμάτων της φυσικοθεραπείας, και η ενίσχυση της υπολειμματικής κινητικότητας, με τελικό αποτέλεσμα να υπερνικήσει ο ασθενής την βαρύτητα που κρατά το σώμα του καθηλωμένο, να σταθεί όρθιος και να αποκτήσει αυτόνομη κίνηση.

«Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια» μας λέει ο γιατρός και καταλήγει: «Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο αλλά και ψυχική δύναμη από την πλευρά του ασθενούς, για να καταφέρει να αποκτήσει και πάλι την αυτονομία του».

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Κινδυνεύουν όσοι βλέπουν τηλεόραση πάνω από 14 ώρες την εβδομάδα

Ποιες τροφές είναι πιο ωφέλιμες για την υγεία αφού τις βάλεις στο ψυγείο

Χριστούγεννα: Μήπως οι γιορτές σε αγχώνουν; Τι φταίει – Πώς να το αντιμετωπίσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 23:11