search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 06:53
MENU CLOSE

Συναγερμός από ECDC: Διασπορά του βακτηριδίου της Κλεμπσιέλλας σε 15 ελληνικά νοσοκομεία – Κίνδυνος από ενδημικά στελέχη

24.11.2023 15:49
giatroi esy

Κόκκινο συναγερμό έχει σημάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για 15 ελληνικά νοσοκομεία μετά την διασπορά του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae. Το ECDC διαπιστώνει εξάπλωση του πολυανθεκτικού ενδονοσοκομειακού μικροβίου στα ελληνικά νοσοκομεία, με στελέχη που παρουσιάζουν μάλιστα ενδημικά χαρακτηριστικά.

‘Οπως επισημαίνεται σε κοινή μελέτη που πραγματοποίησαν ECDC και ΕΟΔΥ η οποία και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, το συγκεκριμένο βακτήριο βρέθηκε πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

Να σημειωθεί ότι στην χώρα μας πεθαίνουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι από μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως επισημαίνει το ECDC.

Έκτος από την το βακτήριο της κλεμπσιέλλας (Klebsiella pneumoniae) παρόμοια εξάπλωση μπορεί να έχει ήδη συμβεί με το στέλεχος του βακτηρίου ST323, το οποίο δεν είχε βρεθεί σε προηγούμενες γονιδιωματικές έρευνες στην Ελλάδα, αλλά εντοπίστηκε σε έξι νοσοκομεία το 2022.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμάται πως η μετάδοσή του σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «τα ευρήματα δείχνουν ταχεία διάδοση νέων απειλών μέσω του νοσοκομειακού δικτύου».

Να ληφθούν άμεσα ενισχυμένα μέτρα

Σημειώνεται ότι η γρήγορη ενδονοσοκομειακή και διαπεριφερειακή εξάπλωση του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae έχει εντοπιστεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως, για την πρόληψη της επανειλημμένης μετάδοσης από ασθενή σε ασθενή, πρέπει να ληφθούν ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων σε νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδικότερα, το στέλεχος K. pneumoniae ST39 παρουσιάζει, σύμφωνα με το ECDC, υψηλό προφίλ μικροβιακής αντοχής, κάτι που αποτελεί δείκτη μεγάλης εξάπλωσης «μιας νέας αναδυόμενης απειλής μικροβιακής αντοχής που έχει εγκατασταθεί στο νοσοκομειακό σύστημα στην Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί περαιτέρω ανησυχία», αναφέρει. Επίσης, οι επιστήμονες του ECDC υπογραμμίζουν ότι ενδέχεται να προκληθεί «ταχεία εξάπλωση και σε άλλα ανθεκτικά -στα αντιβιοτικά φάρμακα- παθογόνα, που μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο».

Τι είναι Klebsiella pneumonia – Ποιους «χτυπά»

Η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας, είναι Gram-αρνητικό, αναερόβιο βακτήριο σε σχήμα ράβδου. Εντοπίζεται στη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος, του δέρματος και των εντέρων, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές αλλαγές στους πνεύμονες του ανθρώπου και των ζώων εάν αναρροφηθεί, ιδίως στις κυψελίδες με αποτέλεσμα αιματηρά, καφέ ή κίτρινα πτύελα που ομοιάζουν με ζελέ.

Από το θανατηφόρο βακτήριο επηρεάζονται συχνότερα μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνδρες, πιο συχνά από τις γυναίκες με σοβαρές ασθένειες.

Οι ευάλωτοι ασθενείς που έχουν εξασθενημένη άμυνα είναι πιο πιθανό να νοσήσουν. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ατόμα που πάσχουν από διαβήτη, έχουν εθισμό στο αλκόολ, κακοήθειες, ηπατική νόσο, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, όσοι κάνουν θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή, ή πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.

Εκτός από την πνευμονία, το βακτήριο της κλεμπσιέλλας μπορεί επίσης να προκαλέσει λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα, στην κατώτερη χοληφόρο οδό και στα σημεία όπου υπάρχουν πληγές από χειρουργεία.

Επίσης, ως ενδονοκομειακή λοίμωξη προσβάλλει ανοσοκατασταλμένα άτομα (ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ογκολογι­κούς ασθενείς) και προκαλεί λοιμώξεις ανθεκτικές σε πολλά είδη αντιβιοτικών, όπως ουρολοιμώξεις, λοιμώξεις μαλακών μορίων, πνευμονία, μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, περιτονίτιδα κτλ.

Η μελέτη

Διαβάστε επίσης:

Από κίρρωση και καρκίνο του ήπατος κινδυνεύουν και τα παχύσαρκα παιδιά

Εμμηνόπαυση: Τα πρώτα συμπτώματα – Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία

PhARMA Innovation Forum Greece: Το ανεκτίμητο αποτύπωμα της καινοτομίας στην Ελλάδα- 4.100 θέσεις εργασίας την περίοδο 2019-2021

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 06:50