search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:42
MENU CLOSE

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αναδίπλωση από κυβέρνηση με τρεις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Ποιους αφορούν

27.11.2023 19:31
ypoik_1511_1460-820_new

«Χτενίζεται» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ καταγράφηκε ρεκόρ σχολίων κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 2.600. Υπάρχει πίεση να κατατεθεί μέχρι αύριο, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων από τις επαγγελματικές ομάδες, τις οποίες επιβαρύνει ο νέος τρόπος φορολόγησης, αναμένονται σημαντικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, που θα ανακοινωθούν την Τρίτη από τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

Μέχρι την τελευταία στιγμή δε θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα, ώστε να μην εγκλωβιστεί η κυβέρνηση σε μία διαρκή σύγκρουση με τη μεσαία τάξη, που ίσως αποδειχθεί καταστροφική πολιτικά.

Οι αλλαγές που έχουν «κλειδώσει», αν και ενδεχομένως να προκύψουν και νέες, είναι:

Μαχητό τεκμήριο για όλους. Θα προβλέπεται η καθιέρωση απλών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών για την αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ρητά ότι κάθε επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται με το νέο σύστημα θα μπορεί να προσφύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό.

Μείωση στους συντελεστές του τζίρου, η οποία θα κλείσει αύριο. Το ΥΠΟΙΚ επανεξετάζει τα ποσοστά προσαυξήσεων 35%-100% με κριτήριο την ύπαρξη τζίρου υψηλότερου του μέσου όρου του ΚΑΔ της δραστηριότητας. Οι συντελεστές θα ψαλιδιστούν καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλες επιβαρύνσεις στους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ.

ημαντικές βελτιώσεις σε ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων όπως κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και σε μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με ανάπηρα τέκνα, που αφορούν «κούρεμα» τεκμαρτού εισoδήματος.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Σκρέκας: «Ιδιαιτέρως εποικοδομητική η συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ»

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 6,08 δισ. ευρώ στο 10μηνο – Αύξηση 8,4% στα φορολογικά έσοδα

ΓΣΕΕ σε Σακελαροπούλου: Να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις σε όλους τους μισθωτούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:42