search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:03
MENU CLOSE

Νίκος Μπίστης: «Δεν κάναμε κέφι να μείνουμε» – Η νέα εξήγηση για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ 

27.11.2023 15:17
mpistis_2711_1460-820_new

Αφοπλιστικός ήταν ο Νίκος Μπίστης για τους λόγους που προκάλεσαν την αποχώρηση του ιδίου και άλλων στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του skai και τον Παύλο Τσίμα, ο βετεράνος πολιτικός συμπύκνωσε σε μία ιδιαίτερη φράση το πώς ένιωθαν μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, οι αποχωρήσαντες: «Κανείς δεν μπορεί να μείνει κάπου χωρίς κέφι», είπε αυτολεξεί, προσθέτοντας ότι η διάσπαση «ήταν λυτρωτική» και για τις δύο πλευρές.

Εξήγησε δε ότι «αν κάποιος δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του σε αυτό που έχει μείνει, δεν μπορεί να μείνει».

Πέρα από τις ακεφιές, ο κ. Μπίστης υποστήριξε ότι οι λόγοι της αποχώρησης ήταν βαθύτατα πολιτικοί.

Ανέφερε προς τούτο ότι «όταν ο αρχηγός μιλά τη γλώσσα της “Ζωής” και του “Σωτήρα” της δεκαετίας του ’60, τότε υπάρχει πρόβλημα ως προς την αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος».

Όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι αυτά (τα περί νοικοκύρηδων και ασφάλειας) ο κ. Κασσελακης τα είπε αφού είχαν φύγει οι διαφωνούντες, ο κ. Μπίστης, είπε «ναι, αλλά τα είχε μέσα του».

Επιπλέον, ένας σοβαρός λόγος της διάσπασης είναι κατά τον κ. Μπίστη ότι η νέα ηγεσία «αποκαθηλώνει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και πως σε λίγο «θα αποτσιπροποιήσει το κόμμα», όπως είπε.

Ανέφερε δε, ως παραδείγματα τέτοιας αποκαθήλωσης τα «δύο διαμάντια στο στέμμα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Σκοπίων και το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, που άφησε η κυβέρνηση το 2019.

«Για τις Πρέσπες δεν έχει ακουστεί λέξη και μάλιστα ο Γιώργος Τσίπρας είπε να μην τολμήσουν να κάνουν Πρέσπες του Αιγαίου, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς με τον οποίο φλερτάρει η νέα ηγεσία είναι στην ίδια γραμμή της πατριωτικής αριστεράς».

Παρότι έμπειρος και προσεκτικός συνήθως ο κ. Μπίστης «ξέχασε» ότι ένα από τα πρώτα βίντεο του κ. Κασσελάκη, ήδη από τον Αύγουστο, αφορούσε ακριβώς τη Συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία και γυρίστηκε μάλιστα στη Δοϊράνη! Και φυσικά είναι περίεργο πώς μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον κ. Κοτζιά για τις Πρέσπες όταν ήταν εκείνος που υπέγραψε τη συμφωνία ως υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς τα 37 δις ευρώ, ο κ. Μπίστης είπε ότι «η επίθεση έγινε μεν στον Τσακαλώτο, αλλά πιάνει και τον Τσίπρα».

Κατά τα άλλα είπε ότι ο νέος φορέας θα είναι ένα ευρύχωρο κόμμα της αριστεράς με σταθερή επιδίωξη να διαμορφώσει κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία της αριστεράς.

«Δεν θέλουμε να στριμωχτούμε στο αριστερό άκρο του κόμματος και να παίζουμε μπουνιές με διάφορες ομάδες για το ποιος είναι πιο αριστερός. Ούτε να κάνουμε ένα copy paste του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και της καλής εποχής, η ζωή προχωρά», σημείωσε.

Ως προς το όνομα, επισήμανε ότι δεν χρειάζονται μακροσκελή ονόματα, «θα πάμε σε μία ή δύο λέξεις».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Να υπάρξει ενημέρωση πολιτικών αρχηγών εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Αυγέρη: Χωρίς στρατηγική για τα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση – Μητσοτάκης και Σαμαράς παίζουν πολιτικό παιχνίδι

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης απορρίπτει τα περί κύματος αποχωρήσεων και δίνει αριθμούς και ποσοστά  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50