search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:58
MENU CLOSE

Σαμαράς, Βορίδης και… επαρχία «σκοτώνουν» τον γάμο ομόφυλων, παρά την αντίσταση Πατέλη – Το ξέσπασμα Κασσελάκη και το θέμα ηγεσίας των «11»

27.11.2023 06:10
SAMARAS BORIDIS KASSELAKIS

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ τραβάει όλο αυτόν τον καιρό τα ζόρια του – θα τα πούμε στη συνέχεια – αλλά και η κυβέρνηση αρχίζει να έχει τα δικά της, όπως φαίνεται.

Η χθεσινή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ήχησε σαν καμπάνα στο Μαξίμου.

Κανονικά θα έπρεπε να περιμένουν την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Μία δυο φορές το χρόνο βγαίνει, τα λέει, «μαζεύει» το κοινό του και μετά δεν δημιουργεί προβλήματα στην πράξη.

Η καλή εκδοχή μάλιστα θέλει την επανεμφάνιση Σαμαρά να λειτουργεί ως και θετικά για την κυβέρνηση, καθώς χρειάζονται «δεξιά αναχώματα» και «αντίβαρα» στη στροφή που έχει κάνει ο Μητσοτάκης στην κεντροαριστερά, επιστρατεύοντας και προωθώντας πρώην Πασόκους. Και εκτονώνει την πίεση από τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά και το «βαθύ υπόστρωμα» της συντηρητικής παράταξης.

Η δυσάρεστη εκδοχή 

Αλλά υπάρχει και η… «κακή» εκδοχή, που δεν είναι τόσο ευχάριστη για την κυβέρνηση.

Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σαμαράς βλέπει στο βάθος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης μία υποχώρηση και κάποια «έκπτωση» από τις εθνικές μας θέσεις. Ότι θα τεθούν στο τραπέζι αδιαπραγμάτευτα εθνικά συμφέροντα. Και στέλνει μήνυμα στο Μαξίμου να μην προχωρήσει την ιστορία μέχρι σημείου συμφωνίας, διότι δεν θα διστάσει να την αμφισβητήσει.

Αυτό είναι η μία από τις δύο προειδοποιήσεις.

Η άλλη αφορά στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Και ενδεχομένως σε αυτό το πεδίο να έχουμε πιο χειροπιαστά πολιτικά αποτελέσματα από την παρέμβαση Σαμαρά με θύμα μία πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη – την οποία θέλει ο πρωθυπουργός να παρουσιάζει στην Ευρώπη ως κορυφαίο επίτευγμα.

Ο Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Το ίδιο είπε προ ημερών και ο Μάκης Βορίδης, διαμηνύοντας ότι εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας θα παραιτηθεί από υπουργός.

Αυτές οι κινήσεις είναι ικανές, όπως μου λένε, να… «απελευθερώσουν» δυνάμεις εντός της ΝΔ, που θα οδηγήσουν είτε στην επιλογή της κυβέρνησης να μην φέρει τελικά το νομοσχέδιο ποτέ, είτε να κινδυνεύσει να καταψηφιστεί στη Βουλή, εάν τελικά έρθει.

Μία πολύ περίεργη αριθμητική και το ντόμινο της επαρχίας 

Ακούγεται τραβηγμένο αλλά δεν είναι.

Μία βασική προσδοκία του Μαξίμου για να περάσει το νομοσχέδιο είναι να το ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι 11 πρώην βουλευτές του, που κάνουν νέο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και ίσως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Σύνολο 87 βουλευτές.

Αυτή η… κάβα των 87 βουλευτών θα αναπληρώσει τις διαφοροποιήσεις των γαλάζιων βουλευτών, που αντιτάσσονται στη ρύθμιση. Αρκεί από τους 158 βουλευτές που έχει η ΝΔ να ψηφίσουν έστω οι 65.

Παρότι θα πρόκειται για οριακή πλειοψηφία, η πρόταση θα περάσει. Αυτό είναι το καλό σενάριο.

Όμως: Αφενός οι 87 δεν είναι σίγουροι. Γιατί ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – δεν ξεχωρίζω τυχαία το κόμμα αυτό – από την επαρχία κυρίως, να ψηφίσει το νομοθέτημα, διευκολύνοντας τους συναδέλφους του της ΝΔ θα κάνουν ψηφοθηρικό παιχνίδι και να χάνουν οι ίδιο τους συντηρητικούς ψηφοφόρους τους σε χωριά και σε λαγκάδια; Κάτι μου λέει ότι δεν θα στέρξουν όλοι να κάνουν τους ρεπατζήδες της λαϊκής δεξιάς.

Ο γρίφος Δένδια

Αφετέρου, δεν είναι και απολύτως βέβαιο ότι θα βρεθούν 65 ή 70 βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν μέσα σε αυτό το κλίμα. Διότι υπάρχει το φαινόμενο του ντόμινο: Εάν ένας δεξιός βουλευτής, ειδικά από την επαρχία δεν ψηφίσει, τότε θα κοιτάξουν να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι της ίδιας εκλογικής περιφέρειας για να μην χαρίσουν το συντηρητικό κοινό στον πρώτο.

Να σας αποκαλύψω και τούτο: Κυκλοφορούν πληροφορίες ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί ως και ο Νίκος Δένδιας – εάν είναι αντίθετος με το γάμο ο Βορίδης και το λέει, γιατί να μην το πουν κι άλλα κυβερνητικά στελέχη;

Αυτό το κλίμα βλέπει μάλλον ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και διαμηνύει ότι δεν πρέπει να κάνει πίσω η κυβέρνηση, αλλιώς θα παραιτηθεί ο ίδιος!

Ο παρορμητικός Κασσελάκης  

Φούντωσε ο Κασσελάκης την Παρασκευή και εξαπέλυσε κάτι μύδρους, για καρεκλολαγνεία και τέτοια, εναντίον της ομάδας Αχτσιόγλου.

Η ανάρτηση έκανε εντύπωση, διότι η αρχική του αντίδραση στην αποχώρηση των βουλευτών αυτών την Πέμπτη, ήταν ήπια – όσο κι αν φαίνεται παράξενο για… Κασσελάκη!

Μαθαίνω ότι το σαββατοκύριακο το ξανασκέφτηκε.

Έλεγε σε συνομιλητές του ότι η έντονη αποδοκιμασία που επιφύλαξε με… καθυστέρηση 24 ωρών, οφειλόταν στα οργισμένα μηνύματα που έλαβε από μέλη και στελέχη του κόμματος, τα οποία ζητούσαν σκληρή καταδίκη όσων αποχώρησαν κρατώντας τις βουλευτικές έδρες.

Διαβεβαίωνε δε ότι θα τηρήσει πλέον μία ψύχραιμη και χαμηλών τόνων στάση, αποφεύγοντας την αντιπαράθεση, για να μην πυροδοτήσει έναν εμφύλιο καταστροφικό και χωρίς νόημα.

Όπως του λένε άλλωστε οι πιο εχέφρονες συνεργάτες του, πρέπει να αφήσει τους «11» – τόσοι είναι οι βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για την… αριστερή Γη της Επαγγελίας – στα δικά τους προβλήματα.

Απροθυμία από Αχτσιόγλου

Τα οποία προβλήματα δεν είναι και λίγα.

Διότι, εντάξει με την κοινοβουλευτική ομάδα, τα πράγματα είναι πιο βατά. Θα συγκροτηθεί εντός των ημερών, θα αναλάβει ο Αλέξης Χαρίτσης επικεφαλής και θα κατανεμηθούν ρόλοι. Μετρημένα κουκιά είναι, δεν θα τα χαλάσουν εκεί – μάλλον.

Αλλά με το νέο φορέα, που άλλος τον θέλει κόμμα, άλλος κίνημα κι άλλος φόρουμ και πάει λέγοντας υπάρχουν θέματα.

Με πρώτο και κύριο το ποιος ή ποια θα ηγηθεί.

Βλέπετε, η Έφη Αχτσιόγλου δεν δείχνει πρόθυμη. Διότι δεν μπορεί να μην είχε ενέργεια να αναλάβει ένα ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να είναι σαν εργοστάσιο της ΔΕΗ εάν πρόκειται να ηγηθεί ολόκληρου (νέου) κόμματος, έστω και μικρότερου του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα φανεί ότι από την αρχή ήθελε να φύγει και γι’ αυτό αρνήθηκε εξ αρχής να συνεργαστεί με τον Κασσελάκη, πριν καν δώσει «δικαιώματα» ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν δεν αναλάβει η Έφη όμως, ποια λύση υπάρχει;

Ο Τσακαλώτος του 8% στις εσωκομματικές εκλογές δεν γίνεται να πάρει τέτοια προίκα.

Ο Τεμπονέρας, τον οποίο σκέφτηκαν κάποιοι, επέλεξε να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στενή ομάδα Αχτσιόγλου – ο Τζανακόπουλος εξαιρείται a priori- δεν είναι εύκολο να γίνει κάποιος αποδεκτός από την Ομπρέλα.

Αναζητείται πρόσωπο λοιπόν.

Και βλέπω, ή να χρίζουν τον Χαρίτση επικεφαλής και στο κόμμα για ένα μεταβατικό διάστημα ή να σκαρώνουν μία «συλλογική ηγεσία», μέχρι να κάνουν ιδρυτικό συνέδριο – να κερδίσουν χρόνο δηλαδή.

Εκτός κι αν προκύψει καμιά έκπληξη, έτσι όπως είναι ρευστό το πεδίο.

Διαβάστε επίσης:

Η ενόχληση Μαξίμου για Βορίδη, η ήπια αντίδραση Κασσελάκη για τη φυγή των «9», η στάση Τσίπρα και η ρελάνς του Μαρκόπουλου    

Το «διαζύγιο» Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, η εννιακομματική Βουλή, το βάψιμο του κτιρίου, οι επαφές με το ΠΑΣΟΚ και μία γαλάζια αγγαρεία

Οι νοικοκυραίοι του Κασσελάκη, ο «καταλύτης» Ψυχογιός, ο Λιβανός και οι γαλάζιες έρευνες για αποφυγή νέων Πάτσηδων…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:56