search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:40
MENU CLOSE

Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αλλάζει τα πάντα στην επαγγελματική εκπαίδευση

29.11.2023 06:06
ypourgeio_paideias_new

Την πλήρη αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης προβλέπει νομοσχέδιο που αλλάζει τα πάντα στο κομμάτι της  εκπαίδευσης αυτής και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Παιδείας αρχικά για διαβούλευση και στη συνέχεια για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αυτό θα προηγηθεί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που τελικά αποφασίστηκε να  παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να κατατεθεί στην δημόσια διαβούλευση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να ολοκληρωθούν χωρίς πίεση όλες οι απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται έτσι ώστε να είναι άρτιο.

Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης έχει στόχο να ακυρωθεί το κοινωνικό στίγμα που είχε μέχρι τώρα η επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία ήταν και το αποπαίδι της εκπαίδευσης και επίσης να αντιληφθούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να ακολουθούν τις κλίσεις και δεξιότητες που έχουν και κατάλληλα εκπαιδευόμενα και καταρτιζόμενα να βρουν γρήγορα δουλειά με οικονομικές απολαβές αξιοπρεπείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση στοιχεία του υπουργείου Παιδείας το 25% των αποφοίτων των πανεπιστήμιων στη συνέχεια στρέφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση για την επαγγελματική τους κατάρτιση και αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση της.

Στόχος λοιπόν της αναβαθμισμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι να βρουν οι επιχειρήσεις κατάλληλα εκπαιδευμένους εργαζόμενους και επίσης να σταματήσει ο κακός ή και ανύπαρκτος πολλές φορές επαγγελματικός προσανατολισμός που μέχρι τώρα προσέφερε η Πολιτεία στους μαθητές. Ακόμα η Επαγγελματική Κατάρτιση να είναι πιο κοντά στις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα εκπαίδευσης σπουδαστών ινστιτούτων  επαγγελματικής εκπαίδευσης, κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης  και  των ΕΠΑΛ.

Η κρατούσα άποψη που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι να γίνουν ανώτερες σχολές οι οποίες θα καλύψουν το κενό μεταξύ δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα ΙΕΚ μετονομάζονται σε ιδρύματα μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης ή ΙΜΕΚ με διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά την διασύνδεση των καταρτιζομένων τους και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.

Δίνεται μεγάλη έμφαση στην διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας γι’ αυτό και θα δημιουργηθεί γραφείο επαγγελματικής ανάπτυξης και σταδιοδρομίας το οποίο θα συνεργάζεται με επαγγελματικούς φορείς όπως η Γ.Σ.Ε.Ε. η ΓΣΕΒΕΕ ο ΣΕΒ η ΕΛΣΤΑΤ και λοιπά.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται η οργάνωση και λειτουργία των ΕΠΑΛ για τα οποία προβλέπεται η δυνατότητα να συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και να εφαρμόζουν εκπαιδευτικές μεθόδους με καινοτόμες προσεγγίσεις διδασκαλίας και πρακτικής άσκησης.

Για την Α’ και Β τάξη των ΕΠΑΛ καθιερώνεται στον διδακτικό χρόνο του σχολικού προγράμματος εβδομάδα προσανατολισμού με σκοπό την διευκόλυνση της επιλογής τομέων και ειδικοτήτων από τους μαθητές. Ακόμα οι μαθητές θα συμμετέχουν σε οργανωμένα προγράμματα δημιουργίας οικονομικών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θέλει να βάλει και στην εκπαίδευση την σφραγίδα της ψηφιακής επανάστασης γι’ αυτό και με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα δημιουργηθεί ψηφιακή πύλη η οποία θα φιλοξενεί πολλές λειτουργίες και εφαρμογές όπως:

Διαχείρισης εθνικού μητρώου-δικτύου αποφοίτων (alumni).

Ειδική εφαρμογή η οποία ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ευκαιρίες, τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα και την σωρευμένη επαγγελματική εμπειρία των σπουδαστών

Ψηφιακά πιστοποιητικά πληροφόρησης, κοινωνικής διάχυσης και προβολής των δραστηριοτήτων των Σχολών

Διαρκής αξιολόγηση και ανατροφοδότηση του έργου των Σχολών από το σύνολο των ομάδων εμπλεκόμενων τελικών χρηστών των παρεχόμενων υπηρεσιών

Εκπαιδευτική διοίκηση και διασύνδεση των μονάδων Ε.Ε.Κ. Οργάνωση ψηφιακού δικτύου διαχείρισης εκπαιδευτικών πόρων και προώθηση συνεργασιών μεταξύ των μονάδων

Διαβάστε επίσης:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:36