search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:30
MENU CLOSE

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2023: Η εκτίμηση για τη «λυπητερή» – Πού κυμαίνονται οι τιμές στα κρέατα, «φαρμάκι» οι τιμές στα γλυκά

30.11.2023 17:36
xristougenna_trapezi
pixabay

Μία πρώτη… πικρή γεύση αλλά και την εκτίμησή του για τις τιμές των κρεάτων ενόψει των Χριστουγέννων 2024 έδωσε το πρωί της Πέμπτης (30/11) ο γραμματέας των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς, Γιώργος Ευρυπιώτης, με τον ίδιο να αναφέρει πως «σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι τιμές, αλλά προφανώς μέσα στα Χριστούγεννα θα ανέβουν».

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανατιμήσεις που ξεπερνούν το 20% και οι ενδείξεις από τις χονδρικές τιμές στην Κεντρική Αγορά Αθηνών δείχνουν νέα σημαντική άνοδο στις τιμές των προϊόντων μέχρι τις γιορτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι η κυβέρνηση μελετά ήδη να βγάλει στην αγορά το… «καλάθι των Χριστουγέννων» και πιθανότατα του Αγίου Βασίλη, με παιδικά παιχνίδια ως απάντηση στην…ακρίβεια που εξακολουθεί να ταλανίζει τους καταναλωτές.

Η «λυπητερή» για τα κρέατα

«Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή κατά την οποία δεν καταναλώνεται μόνο γαλοπούλα, αλλά πολλά είδη κρέατος όπως γουρούνι, μοσχάρι, αρνί, γουρουνάκι μικρό γάλακτος», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Ευρυπιώτης.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος τόνισε ότι «αφενός δεν είναι ανάγκη να επικεντρωθεί κάποιος στη γαλοπούλα και αφετέρου δεν γνωρίζουμε ακόμα για τις τιμές για τις γαλοπούλες, η περσινή τιμή ήταν 9 ευρώ το κιλό».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε πόσο θα πωλείται φέτος η γαλοπούλα στην Βαρβάκειο Αγορά. «Οι γαλοπούλες θα έρθουν την παραπάνω εβδομάδα. Θα ξέρουμε τότε πού θα κυμανθούν οι τιμές. Γιατί ακόμα είναι νωρίς. Και να την φέρουμε τώρα την γαλοπούλα δεν πρόκειται να την πάρει κανένας» απάντησε και ανέφερε πως πέρυσι η τιμή της γαλοπούλας ήταν στα 8 με 9 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ευρυπιώτη, η τιμή για το χοιρινό στη Βαρβάκειο είναι από 4,99 μέχρι 6 ευρώ το κιλό.

Στο αρνάκι οι τιμές ξεκινάνε από 7,99 ευρώ το κιλό.

Το μοσχάρι χωρίς κόκαλο, το καθαρό, πωλείται στα 9,80 ευρώ το κιλό.

«Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι τιμές, αλλά προφανώς μέσα στα Χριστούγεννα θα ανέβουν», είπε. «Οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές στη Βαρβάκειο, εδώ είναι μια αγορά η οποία πουλάει φτηνά», κατέληξε ο ίδιος.

Στον…Θεό οι τιμές σε έλαια, ζάχαρη, μέλι

Παράλληλα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρουν πως σε σχέση με το 2022 οι αυξήσεις στα λίπη και στα έλαια φτάνουν το 26%, στη ζάχαρη το 8,2 %, ενώ στα γαλακτοκομικά στο 7%. Οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν και τα παραδοσιακά γλυκά της περιόδου, καθώς το φρέσκο βούτυρο έχει πάρει ανατίμηση 2 με 2,5 ευρώ και το μέλι 2 με 3 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικές τιμές χονδρικής τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου

Καρότα: Από 0,50 ευρώ πέρυσι φέτος κυμαίνεται στο 0,75 ευρώ.

Κρεμμύδια φρέσκα: Από 1 ευρώ πέρυσι, φέτος κυμαίνεται στο 1,4 ευρώ φέτος.

Τα τοματάκια βελανιδιά: Από 1,5 ευρώ πέρυσι, φέτος θα τα βρούμε 2,5 ευρώ.

Ρόδια: Από 0,9 ευρώ πέρυσι, φέτος στοιχίζει 1,2 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός – Κολυδάς: Με ανοιξιάτικη… φορεσιά μας υποδέχεται ο Δεκέμβριος – Μπορεί να ξεπεράσει τους 23 βαθμούς η θερμοκρασία

Το Μουσείο Ακρόπολης απαντά στον Σούνακ: Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες, αλλά και οι συμπεριφορές των ανθρώπων

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Ζάκυνθο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:29