search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 01:15
MENU CLOSE

Την επόμενη Δευτέρα η τεχνητή νοημοσύνη «εισβάλει» με ένα κλικ στο ελληνικό Δημόσιο

05.12.2023 08:50
papastergiou new

Μετά από εντατική προετοιμασία αρκετών εβδομάδων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ο όποιος από χθες βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο υπουργών θα παρουσιάσει την επόμενη Δευτέρα και όχι την Τετάρτη όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο μέσα από την εφαρμογή gov.gr.

Ο ψηφιακός βοηθός θα μπει στη ζωή όλων όσοι θέλουν να αναζητήσουν με κείμενο ή φωνή οτιδήποτε έχει να κάνει με την λειτουργία του δημόσιου.

Όπως για παράδειγμα τι πρέπει να κάνουμε και που πρέπει να απευθυνθούμε για να πουλήσουμε ένα το αυτοκίνητο ή για να πάρουμε διαζύγιο. Η νέα εφαρμογή gov.gr με ψηφιακή νοημοσύνη θα μας καθοδηγεί βήμα βήμα .

Το όλο project τρέχει με τη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης της Google και είναι η πρώτη δουλειά που κάνει η Google σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Αρχικά το σύστημα έτρεχε στα ελληνικά μετά γινόταν η μετάφραση στα αγγλικά η τεχνητή νοημοσύνη έψαχνε στα αγγλικά έβρισκε αυτό που έπρεπε να βρει και το μετέφραζε ξανά στα ελληνικά όμως αυτή η διαδικασία και η μετάφραση είχε κάποια προβλήματα. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε όλο το σύστημα να τρέχει εξαρχής στα ελληνικά κι αυτή την μεγάλη δουλειά ανέλαβε να κάνει η Google.

Το μοντέλο εκπαιδεύεται συνεχώς στα ελληνικά για το τι πρέπει να ψάξει και σιγά-σιγά ο ψηφιακός βοηθός θα μπορεί να προτείνει στον καθέναν που τον χρησιμοποιεί πως μπορεί να μειώσει την γραφειοκρατία του Δημοσίου.

Όπως είχε δηλώσει ο Δημήτρης Παπαστεργίου στο topontiki.gr «υπάρχει ο Μίτος μία βάση δεδομένων που έχουμε όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου φτιάχνουμε λοιπόν έτσι τη λειτουργία του ψηφιακού βοηθού προκειμένου να μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μας προτείνει μόνο της πως να μειωθούν οι διαδικασίες».

Η εφαρμογή μέσα σε δύο μήνες θα έχει μάθει όλη η λειτουργία του Δημοσίου. Παραδείγματος χάριν αν την ρωτήσεις ποιος δικαιούται το evia pass θα μπορεί να σου παρουσιάσει τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα.

Όσο το μοντέλο θα εκπαιδεύεται με περισσότερες ερωτήσεις τόσο πιο ακριβές θα γίνεται και στις απαντήσεις του . Κάθε φορά που εμείς θα το χρησιμοποιούμε και θα ρωτάμε αυτό θα καταλαβαίνει ότι απάντησε σωστά θα δίνει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στη σωστή απάντηση και θα εκπαιδεύεται περαιτέρω, θα πρόκειται δηλαδή για μια συνεχή δυναμική διαδικασία.

Μαζί με τον ψηφιακό βοηθό ο Δημήτρης Παπαστεργίου θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια και στους δημοσιογράφους τον νέο υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μηχανήματα στην Ευρώπη, θα δημοπρατηθεί μέσα στον Δεκέμβριο και θα τοποθετηθεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου.

Είναι ένα έργο αξίας 35 εκατ. ευρώ από τα οποία 23 εκατομμύρια έρχονται από το ταμείο ανάκαμψης και τα 12 από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση άρα ο κρατικός προϋπολογισμός επί της ουσίας δεν θα επιβαρυνθεί σχεδόν καθόλου.

Θα είναι μια υποδομή που θα μπορεί να βοηθήσει σε οτιδήποτε την ομάδα ειδικών που έχει συγκροτήσει ο πρωθυπουργός με επικεφαλής τον κ. Δασκαλάκη.

Αυτή η ομάδα πια θα έχει την υπολογιστική ισχύ για να υλοποιήσει αυτά που τώρα σκέφτεται και οργανώνει.

Ο υπερυπολογιστής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε περίπου ένα χρόνο και για να κατανοήσει κανείς την επανάσταση που θα συμβεί στο ελληνικό κράτος από την λειτουργία του Δαίδαλου πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα το ελληνικό κράτος διαθέτει υπολογιστή που είναι 10.000 φορές πιο μικρός σε υπολογιστική δύναμη απ; ότι θα είναι ο Δαίδαλος.

Με τη λειτουργία του συγκεκριμένου υπολογιστή θα μπορούν να απλοποιηθούν χιλιάδες διαδικασίες σε όλο το Δημόσιο αλλά και να τρέξουν έρευνες καθώς παραδείγματος χάριν ένα νοσοκομείο θα μπορεί να τρέξει μια μεγάλη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού καθώς θα έχει την υπολογιστική ισχύ για να εξετάσει παραδείγματος χάρη πέντε εκατομμύρια μαστογραφίες.

Το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν επίσης το νέο ψηφιακό πορτοφόλι το οποίο θα απαλλάξει τους πολίτες από την ανάγκη να στέλνουν πιστοποιητικά στο Δημόσιο και στο οποίο θα βρίσκονται και διάφορες ιδιότητες που έχουν οι πολίτες όπως φοιτητής, δημοσιογράφος, μηχανικός, γιατρός, πολύτεκνος ανάπηρος, καθώς και η ψηφιακή πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς η οποία θα συνδέει πλέον όλους όσοι εμπλέκονται με τα ζώα συντροφιάς, κτηνιάτρους, καταφύγια, δήμους, Περιφέρειες και τους ίδιους τους πολίτες.

Με βάση την λειτουργία της πλατφόρμας αν κάποιος έχει έχει χάσει ένα ζώο συντροφιάς και κάποιος άλλος το έχει βρει θα μπορεί να σκανάρει το QR code που θα φέρει στο περιλαίμιό του και να καταλάβω σε ποιον ανήκει, αλλά και ένας κτηνίατρος να έχει πρόσβαση στον φάκελο υγείας του.

Διαβάστε επίσης

Νέα Αριστερά: Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα ως «πρόπλασμα» του νέου φορέα που θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ανεβάζει τον πήχη κατακόρυφα για τις ευρωεκλογές και εισηγείται «προκριματικά ψηφοδέλτια»

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Θα έρθει στη Βουλή, όταν αποφασίσει ο… Μητσοτάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04