search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 14:57
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για φορολογικό νομοσχέδιο: Ούτε βήμα πίσω παρά τις αντιδράσεις ελευθέρων επαγγελματιών

06.12.2023 12:23
mitsotakis_new

Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη αλλαγή, εκτός από αυτές που έγιναν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής έστειλε με την ομιλία του στην έναρξη της συζήτησής του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, την ώρα που εντείνονται οι αντιδράσεις από κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας την επιχειρηματολογία που η κυβέρνηση έχει «ξεδιπλώσει» από την πρώτη στιγμή, σημείωσε ότι «το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί κρίσιμη ψηφίδα του συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησης ώστε η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει φορολογική συμμόρφωση» και επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε δύο φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «η κυβέρνηση αυτή αναλαμβάνει το κόστος της μεταρρύθμισης αυτής όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Αυτά είπαμε αυτά κάνουμε» και «πέταξε το μπαλάκι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να τοποθετηθούν επί των συγκεκριμένων μέτρων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να πουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτά.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η φορολογική δικαιοσύνη, λέγοντας ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών και ότι μόλις το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών εισφέρει τα μισά φορολογικά έσοδα του συνόλου της ίδιας κατηγορίας. Τόνισε, δε, ότι το νομοσχέδιο «δεν είναι μια οριζόντια παρέμβαση. Οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος, που κρίθηκε συνταγματικό. Και σωστά επιλέγουμε να μην κάνουμε οριζόντια παρέμβαση γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ίδια μια εταιρεία με τζίρο 1 εκατ. ευρώ με έναν ελαιοχρωματιστή των 20.000 ευρώ έσοδα».

Επίσης, απέρριψε τις κατηγορίες ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου στοχεύουν τους πιο «μικρούς», λέγοντας: «Ποιος είπε ότι τα στοιχεία στο MyData, τα μέτρα για το λαθρεμπόριο ακινήτων αφορούν τους μικρούς; Οι νέοι αλγόριθμοι μας δίνουν τη δυνατότητα πιο στοχευμένων ελέγχων από την ΑΑΔΕ. Για να ευοδωθεί η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να σταματήσουν να λένε ναι στις προτάσεις και όχι στην εφαρμογή τους».

Επιπλέον, απευθυνόμενος περισσότερο στους πολίτες, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα έσοδα που θα παράγουν τα μέτρα του νομοσχεδίου – περίπου 550 εκατ. ευρώ – θα κατευθυνθούν στο σύνολό τους στην Υγεία και στην Παιδεία, κάνοντας λόγο για «ένα πλεόνασμα που πηγαίνει στις κοινωνικές ανάγκες», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν στο νομοσχέδιο μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσής του.

Συνολικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η φοροδιαφυγή είναι «πληγή, αντικοινωνική συμπεριφορά που πλήττει τα έσοδα και βαρύνει δυσανάλογα όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα» και σημείωσε ότι «ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές», χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως μια «μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει τις αλλαγές με όπλο τη διαφάνεια της τεχνολογίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς».

Διαβάστε επίσης:

Παπαδημούλης για «Νέα Αριστερά»: Πιο κοντά στις ιδρυτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ – Θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις (video)

Κασσελάκης για δολοφονία Γρηγορόπουλου: «Αν το τραύμα μένει τόσο βαθύ, είναι γιατί ποτέ δεν ήρθε η κάθαρση»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ξέρουν ότι αν είμαι μέσα στην επιτροπή για τα Τέμπη δεν θα υπάρξει συγκάλυψη» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 14:56