search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:54
MENU CLOSE

Κοιτάζοντας λοξά και… κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2311
07/12/2023
09.12.2023 06:10
maximou

Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς για την ώρα η Ν.Δ. μπορεί να μην απειλείται από τις διεργασίες που γίνονται μεταξύ των κομμάτων του ευρύτερου αυτού χώρου, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι το φορολογικό, η ακρίβεια και τα κόκκινα δάνεια δεν θα επηρεάσουν μελλοντικά το εκλογικό σώμα.

«Δικό μας μέλημα είναι τα προβλήματα των πολιτών και μόνο με αυτά ασχολούμαστε» λένε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επισημαίνουν ότι η κατάλληλη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών θα κρατήσει τη Ν.Δ. στα υψηλά ποσοστά της.

Αυτό φυσικά στη θεωρία, διότι στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται με ένταση η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την ακρίβεια, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλη δυσφορία υπάρχει και στους ελεύθερους επαγγελματίες για το φορολογικό νομοσχέδιο, παρά το μεγάλο επικοινωνιακό μπαράζ που υπήρξε από την κυβέρνηση προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ότι τα μέτρα ήταν αναγκαίο κακό

Δεν εμπλέκονται, αλλά…

Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς έχουν επιλέξει να μην εμπλέκονται καθημερινά σε διάλογο για τα όσα συμβαίνουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν ότι, εφόσον κρίνουν πως πρέπει να απαντούν ή να σχολιάζουν, θα το κάνουν.

Πάντως οι πιο καχύποπτοι ή οι πιο προνοητικοί μέσα στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ενδιαφέρον το πολιτικό φλερτ ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, το οποίο φαίνεται να προωθείται τόσο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη όσο και από στελέχη της Νέας Αριστεράς των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στις δημοσκοπήσεις δεν έχει καταγραφεί ακόμα με ευκρίνεια η δυναμική που έχει ο νέος πολιτικός φορέας, στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διαδικασίες σε αυτόν τον χώρο για να δουν πού θα καταλήξουν. Αν δηλαδή το φλερτ θα γίνει κάποτε… γάμος που θα αποδώσει πολιτικούς καρπούς.

Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι δεν κρύβουν την ευαρέσκειά τους προς τη Νέα Αριστερά, καθώς θεωρούν ότι οι «11» μπορούν να επιφέρουν ένα καίριο χτύπημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έτσι να τελειώσουν μία και καλή με τον… απρόβλεπτο Κασσελάκη. Η δήλωση άλλωστε που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το πόσο εκτιμά τον Αλέξη Χαρίτση δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν, δεδομένου ότι ο υπουργός Εργασίας δεν φημίζεται για τις καλές του σχέσεις με τα στελέχη της Αριστεράς.

Ανησυχία για Ανδρουλάκη – Κασσελάκη

Παράλληλα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν επικεντρωθεί στο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει δεύτερο κόμμα, καθώς, όπως επισημαίνουν, «μια σοβαρή αξιωματική – ιδίως – αντιπολίτευση είναι χρήσιμη για τον τόπο».

Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται στην πραγματικότητα διχασμένα για το εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ήταν καλό να βρεθεί στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή εάν τα πράγματα θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν. Και αυτό διότι οι συνεργάτες του Μητσοτάκη θεωρούν πως, αν κάποια στιγμή αρχίσει να καταγράφεται κυβερνητική φθορά, ψηφοφόροι που είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ για τη Ν.Δ. μπορεί να επιστρέψουν στη βάση τους.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τα στελέχη του Μαξίμου έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος, παρά τη διπλή διάσπαση, εμφανίζεται να αξιοποιεί ιδιαίτερα το επικοινωνιακό του χάρισμα προκειμένου να προσεγγίσει τους Έλληνες ψηφοφόρους.

Η καθημερινή ενασχόληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το TikTok έχει θορυβήσει σε έναν βαθμό το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς, όπως δείχνουν όλα, η αποδοχή του στις νέες ηλικίες είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με καπελάκι σε βίντεο που έκανε στο TikTok προκειμένου να απευθυνθεί στους νεαρούς χρήστες της εφαρμογής.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επέκρινε με σφοδρότητα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα λέει για την οικονομία.

«Ο κ. Κασσελάκης μου θυμίζει τον προπονητή της εξέδρας, ο οποίος, μάλιστα, έχει και πολλά χρόνια να πάει στο γήπεδο. Είναι αυτοί οι οποίοι κάθονται στην κερκίδα, κουνάνε το δάχτυλο, κάνουν κριτική για όλα, χωρίς βέβαια να ξέρουν τι καλύτερο μπορεί να πάει και τι έχουν να προτείνουν. Ο κ. Κασσελάκης, το έχουμε πει πολλές φορές, εξελέγη πρόεδρος ενός κόμματος που δεν ιδρύθηκε το 2022 ή το 2023, προϋπήρχε και κυβέρνησε με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα» τόνισε και κατέληξε:

«Το να καθόμαστε απ’ έξω, να κουνάμε το δάχτυλο, να προσπαθούμε να μηδενίσουμε τα πάντα και βέβαια να κατηγορήσουμε και την πορεία της χώρας, που δεν μπορεί όλες αυτές οι θετικές ειδήσεις να είναι, ας πούμε, κατασκευασμένες για να πείσουμε τους πάντες ότι δεν πάμε καλύτερα απ’ ό,τι πηγαίναμε, νομίζω ότι δεν ωφελεί σε τίποτα».

Και τώρα προϋπολογισμός

Η αλήθεια είναι πάντως ότι στην κυβέρνηση έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη Βουλή καθώς μπροστά τους έχουν τον προϋπολογισμό. Εκεί όλοι οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων – απόντος του Κασσελάκη – ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους διεκδικώντας έναν διακριτό ρόλο στο Κοινοβούλιο.

Στην κυβέρνηση αναμένουν σφοδρή αντιπολιτευτική ρητορική από το σύνολο των κομμάτων, ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία μήπως αυτά, «ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους, επιστρέψουν σε λαϊκισμούς του παρελθόντος».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε Θεσσαλούς δημάρχους και κοινοτάρχες: Θα είμαστε εδώ όσο χρειάζεται

Κασσελάκης για Ρέντη: «Η σημαία της ασφάλειας που διαφήμιζε η κυβέρνηση έχει υποσταλεί εδώ και καιρό»

Tα πολιτικά κόμματα που… «έφυγαν από το μαντρί και τα έφαγε ο λύκος» (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:51