search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:08
MENU CLOSE

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Από το Εθνικό, στον ποιητή «Φανφάρα» και στο «Εκείνος κι εκείνος»

16.12.2023 12:07
mixalakopoulos

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου έλληνα ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαλόπουλου.

Ο σπουδαίος ηθοποιός, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών,  γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε στο θέατρο Τέχνης με τον Κάρολο Κουν και στη συνέχεια με τον θίασο του Κ. Μουσούρη, με το θέατρο Λυκαβηττού-Άννας Συναδινού, με το θίασο του Δημήτρη Χορν, της Τζένης Καρέζη, της Έλλης Λαμπέτη κ.ά.

Το 1973 ίδρυσε το Θέατρο Σάτιρας, ανεβάζοντας έως το 1975 εξαιρετικά έργα με πρώτη παράσταση το έργο του Κ. Μουρσελά «Ω, τι κόσμος μπαμπά».

Από το Εθνικό στους «Φτωχοδιάβολους» και τον ποιητή Φανφάρα

Από το 1975 συνεργάστηκε με άλλους εκλεκτούς θιάσους, σε ποιοτικές παραστάσεις, μέχρι το 1985 που άρχισε η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, παίζοντας από έργα του Σαίξπηρ μέχρι και του Ιονέσκο, αλλά και αρχαία δράματα και αριστοφανικές κωμωδίες στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Αρκετές από τις παραστάσεις που έπαιξε, σκηνοθετούσε ο ίδιος, όπως έργα των: Αριστοφάνη, Όρτον, Κρόκερ, Ιονέσκο, Πίντερ, Τομπίας, Μπάρον και άλλων. Από το 1999 συνεργάστηκε ξανά με τα θέατρα: Μουσούρη, Κάπα, Διαδρομή, Ροές κ.α. Την περίοδο 2013-2014 σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, για τρίτη χρονιά, στο πολυβραβευμένο έργο του Τζεφ Μπάρον, «Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκρην», ένα έργο που είχε πρωτοανεβάσει με επιτυχία πριν αρκετά χρόνια.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1964 στην ταινία «Οι Φτωχοδιάβολοι» του Γιάννη Χριστοδούλου, αλλά προσφέροντας τον εαυτό του κυρίως στο θέατρο, έπαιξε σε σχετικά λίγες κινηματογραφικές ταινίες, όλες όμως διαλεγμένες, με ρόλους που άφησαν εποχή. Παράδειγμα, ο ρόλος του ποιητή Φανφάρα στην ταινία «Ξύπνα Βασίλη» (1968), ο ρόλος του δικηγόρου στην ταινία «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα» (1968), του δοσίλογου στην ταινία «Ένα Γελαστό Απόγευμα» (1979), του ηθοποιού στην ταινία «Το Φράγμα» (1982), καθώς και αυτός του δημοσιογράφου στο «Βλέμμα του Οδυσσέα» (1995) του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τελευταία του κινηματογραφική συμμετοχή ήταν το 2006 στην ταινία «Απόστολος και Μόνος» που σκηνοθέτησε ο ίδιος μαζί με τον Νίκο Καβουκίδη.

Στην τηλεόραση

Στην τηλεόραση από το 1972 και ως το 1974 αποτελούσαν μαζί με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, τα δύο πρόσωπα της θρυλικής σειράς «Εκείνος κι Εκείνος», του Κώστα Μουρσελά, στην οποία και έγινε γνωστό το μεγαλείο του ταλέντου του σε ένα ευρύτερο κοινό. Μια σειρά, που έγραψε ιστορία, και δυστυχώς δεν διασώθηκε από τα αρχεία της κρατικής τηλεόρασης, για αυτό και το 1987 γυρίστηκαν σε ριμέικ κάποια επεισόδια με τους ίδιους ηθοποιούς.

Ακολούθησαν περίπου 15 εκλεκτές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έπαιξε, με τελευταία τον «Ψεύτη Παππού» το 2006, την οποία και σκηνοθέτησε.

Tο 1981, o Γιώργος Μιχαλόπουλος ίδρυσε το θεατρικό εργαστήρι στις φυλακές Κορυδαλλού στο οποίο και δίδαξε.

Ο σπουδαίος ηθοποιός διετέλεσε αντιπρόεδρος στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.

Έχει διατελέσει καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του τμήματος Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων (1974-1986).

Έχει κατακτήσει το Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου Καρόλου Κουν (1988-΄89), το βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης» (1998-2000), το βραβείο ελληνικής τηλεόρασης για την τηλεοπτική σειρά «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά (1992).

Υπήρξε επίσης μέλος του Δ.Σ. του Θεατρικού Μουσείου.

Ήταν παντρεμένος και έχει δύο κόρες, την Ιωάννα, που είναι σκηνοθέτιδα, και την Ελένη, που είναι ζωγράφος.

Σπύρος Μπιμπίλας: «Τον ευγνωμονούμε για την παρακαταθήκη που μας αφήνει»

«Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε το θλιβερό νέο. Την τραγική απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό, το θέατρό μας και την οικογένεια των καλλιτεχνών. Μάθαμε την αποχώρηση από την ζωή του σπουδαίου ηθοποιού, ανθρώπου, αγωνιστή, συνδικαλιστή, οικογενειάρχη, Γιώργου Μιχαλακόπουλου… Το στίγμα που αφήνει δεν θα ξεχαστεί και τον ευγνωμονούμε για την παρακαταθήκη που μας αφήνει. Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σπουδαία Αθηνά και τα παιδιά του», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Instagram ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Με πληροφορίες από τη Finos Film

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Η Κυριακή η πιο κρύα ημέρα του Δεκεμβρίου – Νέα πτώση της θερμοκρασίας

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Ξεκινούν εκ νέου από σήμερα τα δρομολόγια των τρένων Αθήνα – Θεσσαλονίκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:01