search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:33
MENU CLOSE

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ: Είμαι σίγουρη ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στη Βεργίνα

18.12.2023 09:06
eleni_arveler_new

Τη βεβαιότητα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος ο Β΄ είναι θαμμένος στη Βεργίνα, εξέφρασε η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Αυτό τόνισε η διακεκριμένη ιστορικός σε συνέντευξή της στο δεύτερο τεύχος των «Τετραδίων Πολιτισμού», μιλώντας στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, διδάκτωρα του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντή – επιμελητή των «Τετραδίων Πολιτισμού», Κώστα Λασκαράτο.

Στο ξακουστό έργο του Μανώλη Ανδρόνικου «Το χρονικό της Βεργίνας», ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος καταγράφει την ευχή που κάποτε του είχε δώσει ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Τάκης Λαμπρίας:

«Όσο και αν σας στεναχωρήσω, θα σας πω πως θα είμαι πολύ ευτυχής, αν αυτή η αμφισβήτηση κρατήσει πολύ και γράφονται συνέχεια άρθρα, στα οποία θα πρέπει να απαντάτε. Έτσι θα μπορέσω εγώ να “πουλάω” Βεργίνα για πολλά χρόνια».

Δεκαετίες μετά, η φράση του τότε Γενικού Γραμματέα είναι ακόμη σε ισχύ, με τον τάφο του λεγόμενου Φίλιππου του Β΄ να δημιουργεί ζωηρές συζητήσεις.

Η διαπρεπής βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, απέναντι στην κρατούσα άποψη των ελλήνων αρχαιολόγων που επί μακρόν ερευνούν τα χώματα της Βεργίνας, ισχυρίζεται στο βιβλίο της «Ο Μέγας Αλέξανδρος των Βυζαντινών» (εκδόσεις Gutenberg) πως ο τάφος του λεγόμενου Φιλίππου του Β’, ανήκει στον Αλέξανδρο και όχι στον πατέρα του.

Μιλώντας στα «Τετράδια Πολιτισμού» και στον Κώστα Λασκαράτο, η πρώτη γυναίκα πρύτανης στην ιστορία των 700 χρόνων του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και για ένα διάστημα Πρόεδρος του Centre Pompidou στο Παρίσι, εμφανίζεται αμετακίνητη.

«Εγώ νομίζω ότι είναι το μόνο πραγματικό, μεγάλο πράγμα που έχω κάνει. Τόσο σίγουρη είμαι», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το απόσπασμα της συνέντευξης:

Κυρία Αρβελέρ γιατί πιστεύετε πως τόσα χρόνια που βάζετε το συγκεκριμένο ζήτημα στο δημόσιο διάλογο, δεν την ασπάζονται οι Αρχαιολόγοι; Η θέση σας ακούγεται, ως πρόσωπο έχετε μεγάλη επιδραστικότητα. Μήπως τελικά τα επιχειρήματα αυτά, για τους ειδικούς, δεν είναι τελικά επαρκή;

Δεν επιτρέπεται 50 χρόνια τουλάχιστον οι Έλληνες αρχαιολόγοι να έχουν Αλέξανδρο και να μην το έχουν κοιτάξει ποτέ.

Υπονοείτε πως δεν το παραδέχονται τόσοι και τόσοι αρχαιολόγοι για να μη φανεί μια διαχρονική ανεπάρκεια στην ερμηνεία και την ανάλυση των δεδομένων;

Ε βέβαια…

Πιστεύετε στα αλήθεια πως θα δικαιωθεί η θέση σας;

Όταν έρθει η επόμενη γενιά αρχαιολόγων, από εκείνους που ήταν στην ανασκαφή και όταν εγώ δεν θα είμαι πια στη ζωή…

Εκπέμπετε μια ανάγκη να επαναλαμβάνετε ότι ο λεγόμενος τάφος του Φιλίππου, ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο…

Εγώ έχω ανάγκη. Εγώ νομίζω ότι είναι το μόνο πραγματικό, μεγάλο πράγμα που έχω κάνει. Τόσο σίγουρη είμαι…

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Διαβάστε επίσης:

Νυμφαίο: Στο ενάμισι μέτρο έφτασε το χιόνι! (Video)

Βελτιωμένος ο καιρός σήμερα, ανεβαίνει η θερμοκρασία – Η πρόγνωση μέχρι την Παρασκευή

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:33