search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:00
MENU CLOSE

Τέμπη: Απόπειρα συγκάλυψης καταγγέλλει η αντιπολίτευση, αποκλείουν μάρτυρες στην εξεταστική – Τι απαντά η ΝΔ

20.12.2023 14:39
tempi_dystyxima

Για αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προγραμματίστηκε η κατάθεση των πρώην υπουργών Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, Δημήτρη Ρέππα αλλά και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη.

Στη σημερινή συνεδρίαση όπου οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των μαρτύρων γαλάζιες μεθοδεύσεις κατήγγειλε η αντιπολίτευση, καθώς -όπως ειπώθηκε- αποκλείονται οι καταθέσεις σημαντικών μαρτύρων που θα έριχναν φως στα αίτια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η πλειοψηφία απαξιώνει μάρτυρες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας με τον Βασίλη Κόκκαλη να επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν αποκλείονται μάρτυρες όπως ο συνδικαλιστής των μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας. Παράλληλα ζητήθηκε να κληθεί η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η Ζωή Ράπτη αλλά και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Κατά την ενημέρωση μάλιστα, των δημοσιογράφων οι κ.κ. Κόκκαλης και Καλαματιανός κατήγγειλαν την πλειοψηφία για τον αποκλεισμό μαρτύρων, όπως οι κ.κ. Καστρινάκης και Τερεζάκης που χειρίστηκαν τα συστήματα ασφαλείας του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και του επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλου και της κ. Κολιοπούλου που ενέκρινε την παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη.

«Προοιωνίζονται βήματα συγκάλυψης» ανέφερε η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ ζητώντας μεταξύ άλλων να κληθεί για κατάθεση το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος. Η πλειοψηφία συναίνεσε μόνο στην κλήση των Θάνου Πλεύρη και Κώστα Αγοραστού.

Στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Νίκος Κούρεντας , ο οποίος -μεταξύ άλλων- είπε ότι η περίοδος των μνημονίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, ειδικά στον τομέα της συντήρησης.

Σύμφωνα με κύκλους της πλειοψηφίας ο κατάλογος των μαρτύρων είναι «ανοιχτός» και ενδέχεται να διευρυνθεί ανάλογα με την πορεία των καταθέσεων. 

Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι με μια διευρυμένη και ταυτόχρονα στοχευμένη επιλογή 35 μαρτύρων, συνδράμουν «χωρίς αποκλεισμούς και σκοπιμότητες» στο έργο της επιτροπής, ενώ στόχος είναι η αποφυγή καθυστερήσεων. Για το σκοπό αυτό και με στόχο να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος η ΝΔ, όπως αναφέρουν, αποδέχθηκε τις δέκα κατηγορίες μαρτύρων που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση και συμφώνησε στην κλήτευση εννέα πολιτικών προσώπων, αποδεικνύοντας στην πράξη την πολιτική βούληση για διερεύνηση σε βάθος.

Ενδεικτικά περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των αρμοδίων υπουργείων κατά τη διάρκεια του τραγικού συμβάντος, εμπειρογνώμονες, αρχές επιφορτισμένες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, ανώτερα διοικητικά στελέχη ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνδικαλιστές, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συγγενείς θυμάτων, εκπρόσωποι αναδόχων και της περιφέρειας Θεσσαλίας, νομικοί εκπρόσωποι.

«Η Νέα Δημοκρατία με αίσθημα ευθύνης παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της Εξεταστικής Επιτροπής που είναι να φωτιστούν όσο το δυνατό περισσότερες πτυχές αυτής της τραγωδίας και όχι η εργαλειοποίησή της από  κόμματα της αντιπολίτευσης που πλειοδοτούν σε φτηνούς εντυπωσιασμούς», αναφέρουν κύκλοι της πλειοψηφίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 09:58