search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:37
MENU CLOSE

Πρόστιμα – φωτιά στους οικοπεδούχους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2313
21/12/2023
22.12.2023 06:10
wheat-fields-1853434_1920

Πυρκαγιά φαίνεται να βάζει στους ιδιοκτήτες οικοπέδων και κάθε είδους γης σε όλη τη χώρα το νέο ηλεκτρονικό «Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών», που περιλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο 5075/2023, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Δεκεμβρίου 2023 και η ενεργοποίησή του συνοδεύεται από πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα, από 1.000 έως 54.000 ευρώ και φυλάκιση δύο χρόνων.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπέδων και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων. Επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη.

Έτσι, λοιπόν, με βάση τα προβλεπόμενα θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των προαναφερομένων χώρων από την 1η έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους και στη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά, το Μητρώο αυτό, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις των εμπνευστών του, οι οποίες δεν αμφισβητούνται, στην ουσία θα αποτελέσει μια ακόμη «καλοστημένη παγίδα» του κράτους σε βάρος ενός ασύλληπτα μεγάλου αριθμού ανυποψίαστων πολιτών σε όλη τη χώρα, που πρακτικά θα αγνοούν την ύπαρξή του.

Η παγίδα

Κάτι σαν τα δημοτικά τέλη που ενώ ο πολίτης έχει κόψει το ρεύμα και εύλογα θεωρεί ότι αυτό φτάνει, αυτά δεν σταματούν να χρεώνονται σε βάρος του, επειδή δεν ήξερε ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι πρέπει να το δηλώσει και στον δήμο… Βασικό στοιχείο για να συμμορφώνονται οι πολίτες ενός ευνομούμενου κράτους είναι το να γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους.

Στη θεωρία μπορεί να ισχύει ότι άγνοια νόμου δεν συγχωρείται, στην πράξη όμως, αν δεν προηγηθεί μια εκτεταμένη πληροφόρηση των πολιτών για την «ουρανοκατέβατη» αυτή νέα υποχρέωση, αλλά και ατομική ειδοποίησή τους, δεν νοείται να εφαρμοστεί ένα μέτρο που θα δημιουργήσει μια ετήσια «βιομηχανία» προστίμων του χιλιάρικου, ένα νέο πεδίο δυνητικής διαφθοράς και μια χιονοστιβάδα ποινικών διώξεων για διετή φυλάκιση και χρηματική ποινή από 12.600 έως 54.000 ευρώ.

Ευτυχώς δηλαδή που με το άρθρο 32 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα θα επικρατήσει κάποιο μέτρο, καθώς η ποινή φυλάκισης θα φτάνει στο ένα έτος και με το άρθρο 7 η χρηματική ποινή στα 500 έως και 15.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: Νέος τρόπος φορολόγησης από το 2024 – Τέλος στα μετρητά, τι προβλέπεται για ΤΑΠ, ανακαινίσεις, βραχυχρόνια μίσθωση   

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου

Νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 1.300 μακροχρόνια ανέργους στα νοσοκομεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09