search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:01
MENU CLOSE

Σε έξαρση οι αναπνευστικοί ιοί: Έρχεται αύξηση 20% στα κρούσματα Covid, τι δείχνει το ιικό φορτίο – Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης

02.01.2024 14:54
balonia_syntagma

Ραγδαία η αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τις αναπνευστικές ιώσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που περιμένουν ότι έρχεται ακόμη μεγαλύτερο ιικό φορτίο, συνεπώς και κρούσματα και νοσηλείες. «Καμπανάκι» για την αύξηση κρουσμάτων από τον Γκία Μαγιορκίνη.

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη δημοσιογράφο «κάποιοι τον περνάνε ελαφριά τον κορονοϊο, αλλά σίγουρα ένας σημαντικός αριθμός είναι πιθανό να το περάσουν με μια πιο βαριά εικόνα όπως με πυρετό ή με μια κακουχία. Το θέμα είναι βέβαια ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ λίγες πιθανότητες, που έχουν να κάνουν με τα πολύ σημαντικά συμπτώματα που είναι η δύσπνοια (…) Υπάρχει βέβαια και το μετά covid σύνδρομο, το οποίο εάν διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες λέγεται και long covid το οποίο ταλαιπωρεί κάποιο κόσμο. Οι περισσότεροι όμως, μέσα στο τρίμηνο έχουν επανέλθει πλήρως. Είναι και αυτό κάτι που μας απασχολεί και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία υπογραμμίζει «δεν θα την έλεγα δραματική. Υπάρχει μια σημαντική πίεση δηλαδή πάνω από τους χίλιους πεντακόσιους ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο, είτε σε απλή κλίνη, είτε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, είτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι γύρω στους 90 οι άνθρωποι που έχουν μπει στη ΜΕΘ. Η πλειοψηφία από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Είναι νούμερα τα οποία είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά που είχαμε στην περίοδο της πανδημίας, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Είναι αρκετά υψηλότερα από αυτά που είχαμε για παράδειγμα το καλοκαίρι. Δεν θα την έλεγα βέβαια πάντως την κατάσταση δραματική. Είναι μια σημαντική πίεση την οποία πρέπει να φροντίσουμε να παρακολουθήσουμε και να μειώσουμε» ενώ για το αν επρόκειτο να υπάρξει κάποια αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει «περιμένουμε μια μικρή ακόμα αύξηση-η οποία οφείλεται στο συγχρωτισμό αυτών των ημερών αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε μια υπο-παραλλαγή την JN.1 που είναι πιο μεταδοτική η οποία όμως, δεν έχει επικρατήσει ακόμα πλήρως. Θα έλεγα λοιπόν, μια αύξηση της τάξης του 20%, κάτι το οποίο λογικά πρέπει να είναι πλήρως διαχειρίσιμο. Αυτό όμως σημαίνει από την άλλη ότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ξανά και ξανά για τους ευάλωτους τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν».

Τέλος, αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού επισημαίνει «η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει πει και μιλάμε τώρα για την επικαιροποιημένη δόση, δηλαδή τη φετινή δόση η οποία αφορά τους άνω των 60 και τους ευάλωτους. Αυτοί λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να πάνε να την κάνουν, να βρουν και να κλείσουν ραντεβού. Διότι, αυτούς τους ανθρώπους, αν τους βρει covid-19, έχουν πολύ υψηλότερη πιθανότητα να μπούνε στο νοσοκομείο. Επίσης, νομίζω είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι αν κάποιος ανήκει σε ευάλωτους, καλό είναι εάν έχει συμπτώματα να κάνει το τεστ και να αναζητήσει άμεσα την αντιική θεραπεία».

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, αναφερόμενος στην Αττική, είπε ότι «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιού».

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο» ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε στην συνύπαρξη στην κοινότητα όλων αυτών των υγειονομικών απειλών.

Αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου

«Προφανώς το υλικό φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό» ανέφερε διευκρινίζοντα ότι η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85 – 90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Αναφερόμενος στη γρίπη έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλη διάδοση.

«Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15 – 20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου» σχολίασε.

«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β» ανέφερε επισημαίνοντας ότι από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές, του κορωνοϊού.

Διπλασιάστηκε (!) η κατανάλωση κοκαϊνης τις γιορτές

Αναλύοντας τα ενδιαφέροντα ευρήματα στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής ο κ. Θωμαΐδης εστίασε στην αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρείται τις μέρες των εορτών.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα σχετικά ευρήματα για τη διάδοση της κοκαϊνης, τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Και όπως είπε «η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λήμματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε αρχίζουν – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Κρήτη: 4χρονος κατάπιε κέρμα και έκατσε στον λαιμό του

Θεσσαλονίκη: Μηδενικό το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του 44χρονου Νορβηγού που σκότωσε τον 31χρονο αστυνομικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:55