search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:15
MENU CLOSE

Οι υπουργοί που τη… γλίτωσαν στον χθεσινό ανασχηματισμό – Γιατί ο Μητσοτάκης τους έδωσε χρόνο

04.01.2024 09:54
mitsotakis-new

Ο χθεσινός ανασχηματισμός είχε δύο ειδών χαμένους, αλλά και πολλούς κερδισμένους.

Στους χαμένους πέραν από τους Γιάννη Οικονόμου και Κώστα Κατσαφάδο που απομακρύνθηκαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως αποτυχημένοι και δεν κατάφεραν ούτε καν να μετακινηθούν σε άλλο πόστο, ανήκουν και όσοι βουλευτές περίμεναν υπουργικό θώκο και απογοητεύτηκαν.

Αλλά στους κερδισμένους, πέρα από τις προφανείς περιπτώσεις όσων αναβαθμίστηκαν (Μιχαηλίδου, Χρυσοχοίδης, Γεωργιάδης) ή εισήλθαν στην κυβέρνηση (Λυτρίβη, Νικολακόπουλος), υπάρχει και μία κατηγορία υπουργών και υφυπουργών που πανηγυρίζουν.

Κι αυτό διότι μέχρι πρόσφατα αναφέρονταν στα σενάρια περί απομάκρυνσης, καθώς εκφραζόταν η εκτίμηση ότι οι επιδόσεις τους ήταν χαμηλές.

Πρόκειται και δω για κυρίως δύο κατηγορίες κυβερνητικών στελεχών.

Στην πρώτη είναι υπουργοί, όπως ο Βασίλης Κικίλιας, ο Λευτέρης Αυγενάκης ή ακόμα και ο Δημήτρης Καιρίδης, για τους οποίους είχαν εκφραστεί αρνητικές γνώμες από διάφορες πλευρές εντός της κυβέρνησης. Ο πρώτος είχε τραγικές επιδόσεις στο μέτωπο με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, ο δεύτερος χρεώνεται μία σειρά από φάλτσα (Θεσσαλία, ΟΠΕΚΕΠΕ), ενώ ο τρίτος περνά δια πυρός και σιδήρου με τους χειρισμούς του στο μεταναστευτικό.

Ο Κώστας Σκρέκας επίσης είναι μία περίπτωση υπουργού, που αμφισβητήθηκε, καθώς δείχνει να έχει χάσει τη μάχη με την ακρίβεια.

Αλλά και ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν έχει ενθουσιάσει το Μέγαρο Μαξίμου με τους ρυθμούς που αντιμετωπίζει τα θέματα του υπουργείου Υποδομών.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε μεν στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά θεωρείται κρίσιμος κρίκος στη λειτουργία της επιτελικής μηχανής του Μαξίμου.

Σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεγε έναν ευρύ ανασχηματισμό, όλοι οι παραπάνω υπουργοί θα έμπαιναν στη συζήτηση για τις αλλαγές.

Αλλά ο πρωθυπουργός προτίμησε να δώσει περιθώρια σε όλους, θεωρώντας ότι πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον ένα δωδεκάμηνο στις θέσεις τους, καθώς όλοι τους διορίστηκαν στα συγκεκριμένα υπουργεία μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Θεωρήθηκε δηλαδή ότι δεν υπέπεσαν σε μοιραία λάθη, όπως ο Γιάννης Οικονόμου για να εξοβελιστούν από την κυβέρνηση και πως έχουν δικαίωμα σε μία νέα ευκαιρία.

Η δεύτερη κατηγορία κερδισμένων κυβερνητικών στελεχών είναι οι… άφαντοι υφυπουργοί.

Σε μία κυβέρνηση 64 μελών, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε περιπτώσεις, που απλώς… διακοσμούν τη σύνθεση με το όνομά τους, τύπου παρευρίσκονται και χαιρετίζουν. Ανάμεσά τους οι Χριστίνα Αλεξοπούλου, Νίκος Ταχιάος, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Αλεξάνδρα Σδούκου, Μαρία Κεφάλα, Διονύσης Σταμενίτης, Σταύρος Κελέτσης, Ευάγγελος Τουρνάς και ορισμένοι άλλοι, που θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να παραμείνουν στις θέσεις τους εάν δεν είχε περάσει μόλις ένα εξάμηνο από τις εκλογές και ο κ. Μητσοτάκης δεν επέλεγε να λύσει απλώς και μόνο το πρόβλημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης – Κασσελάκης ξανά μαζί!

Ο βουλευτής Χνάρης έστειλε ευχές από το… μαντρί του: «Η κτηνοτροφία δεν έχει ούτε αργίες, ούτε γιορτές»

Μητσοτάκης: Οι «Κεντρώοι» που θα βγουν απέναντί του – Τα σχέδια για… νέα πολιτική κίνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:08