search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:38
MENU CLOSE

Πάνω από 500 άστεγοι και εγκαταλειμμένοι φιλοξενούνται στα νοσοκομεία όλης της χώρας, 13 στο Αττικό αρνούνται να πάρουν εξιτήριο

05.01.2024 16:32
NOSOKOMEIO_ndiadromos_new

«Καταφύγιο» στο νοσοκομείο Αττικό έχουν βρει 13 συνάνθρωποι μας, που νοσηλεύονται από έναν μηνά έως και ένα χρόνο, χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα υγείας!

Πρόκειται για αστέγους ή ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον για να τους φροντίζει και κυριολεκτικά δεν έχουν που να πάνε. Για το λόγο αυτό, αρνούνται να πάρουν εξιτήριο και επιμένουν να μένουν στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος που τους παρέχει δωρεάν στέγη, τροφή και ασφάλεια, γιατί γνωρίζουν ότι εάν θα βγουν από το νοσοκομείο, θα πεθάνουν παραμελημένοι μόνοι τους στο σπίτι ή στο δρόμο.

Ωστόσο η κατάσταση αυτή προκαλεί ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς καταλαμβάνουν κλίνες, που είναι απαραίτητες σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, προκαλώντας συμφόρεση στο νοσοκομείο που αναγκάζεται σε κάθε εφημερία να βγάζει έως και 100 ράντζα στους διάδρομους. 

Περισσότερα από 500 άστεγοι και μοναχικοί άνθρωποι φιλοξενούνται στα νοσοκομεία της χώρας που λειτουργούν και ως …«ξενώνες φιλοξενίας», καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες δημόσιες δομές γι’ αυτούς τους πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αφορμή για την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ στάθηκε το περιστατικό αλλοδαπού που πέθανε μετά από 4 χρόνια φιλοξενίας στη Β’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείο του ΡΙΟ στην Πάτρα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος Μιχάλης Γιαννακός, στην ανακοίνωσή της ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της Πανελληνίας Ομοσπονδίας στο Αττικό Νοσοκομείο που εξετάζονται περίπου 1.000 ασθενείς σε κάθε εφημερία και γίνονται περί τις 200 εισαγωγές, αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχης Κρατικές δομές προνοίας και τα νοσοκομεία καλούνται να καλύψουν και αυτό το μεγάλο κενό:

«Οι γιατροί πολύ καλά κάνουν και δεν τους εκδίδουν εξιτήριο.

Θα πεθάνουν στο δρόμο από το κρύο. Οι νοσηλευτές μπράβο τους που τους φροντίζουν.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες προσπαθούν  να βρουν δομή φιλοξενίας, συγγενικό υποστηρικτικό περιβάλλον, να επιλύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα με την έκδοση επιδομάτων, να  τους εξασφαλίσουν ηλεκτρικό ρεύμα και ζέστη προκειμένου να δεχθούν το εξιτήριο. 

Συναντούν τείχος».

Συγκεκριμένα οι 13 συνάνθρωποι μας που ζουν ουσιαστικά μέσα στο νοσοκομείο Αττικό είναι:

Στις παθολογικές κλινικές:

1. Αλλοδαπός φιλοξενείται 12 μήνες δεν έχει που να πάει.

2.Έλληνας φιλοξενείται 4 μήνες επειδή του κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του.

3. Ελληνίδα φιλοξενείται 3 μήνες φοβάται να πάει σπίτι της.

4. Έλληνας φιλοξενείται 3 μήνες δεν έχει που να πάει.

5. Έλληνας φιλοξενείται 2 μήνες δεν έχει που να πάει.

6. Ελληνίδα φιλοξενείται 2 μήνες δεν έχει που να πάει.

Οι τέσσερεις  εξ αυτών φιλοξενούνται σε παθολογικές κλινικές και οι δύο σε παθολογικές- ογκολογικές κλινικές.

Πνευμονολογική Κλινική

7. Έλληνας φιλοξενείται πάνω από 1 μήνα δεν έχει που να πάει

8. Έλληνας φιλοξενείται πάνω από 1 μήνα δεν έχει που να πάει.

9. Έλληνας φιλοξενείται πάνω από ένα μήνα τον έδιωξαν από ιδιωτική προνοιακή μονάδα λόγω έλλειψης χρημάτων.

ΩΡΛ Κλινική

10. Έλληνας φιλοξενείται πάνω από 1 μήνα δεν έχει που να πάει.

11. Έλληνας φιλοξενείται πάνω από 1 και μισό μήνα δεν έχει που να πάει.

12. Έλληνας φιλοξενείται πάνω από 1 και μισό μήνα δεν έχει που να πάει.

Αγγειοχειρουγική

13. Έλληνας φιλοξενείται πάνω από δύο μήνες δεν έχει που να πάει και άλλοι.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι τα νοσοκομεία είναι για νοσηλείες ασθενών και όχι για φιλοξενίες  ατόμων που είναι υποχρέωση των προνοιακών  μονάδων.

Τι πρέπει να γίνει

Η φιλοξενία αστέγων και μόνων ανθρώπων στα νοσοκομεία, είναι ένα καυτό κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη, άμεσα, να ασχοληθεί το υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να «τρέξει» ο Άδωνης Γεωργιάδης στο ΕΣΥ είναι ο υγειονομικός χάρτης που περιλαμβάνει και την αλλαγή χρήση δημόσιων νοσοκομείων που έχουν κλίνες κάτω από 100 και μικρή επισκεψιμότητα ασθενών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου μικρά νοσοκομεία κυρίως στην περιφέρεια, που γειτνιάζουν με μεγαλύτερα, θα μπορούσαν να αλλάξουν χαρακτήρα και να μετατραπούν σε δημόσιες δομές που λείπουν από τη χώρα, όπως χώροι φιλοξενίας αστέγων και  ανθρώπων χωρίς οικογενειακό- φιλικό περιβάλλον να τους φροντίζουν αλλά και δομές ασθενών τελικού σταδίου όπως καρκινοπαθείς.

Διαβάστε επίσης:

ΜΑΤ προπηλάκισαν φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Μαξίμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (photos/videos)

Αιγές: Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας» μέσα από φωτογραφίες – Εικόνες από το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ (photos/videos)

Θεοφάνεια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά λόγω των εορτασμών – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:36