search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:19
MENU CLOSE

Κασσελάκης για γάμο ομοφύλων: «Ναι» με κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική δειλία Μητσοτάκη – «Καρφιά» σε Ανδρουλάκη

11.01.2024 20:13
kasselakis-star-1

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και θα επιβληθεί, μάλιστα, κομματική πειθαρχία, όπως διαβεβαίωσε πριν λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star Channel.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε αρνητικά την έκκληση του πρωθυπουργού στους διαφωνούντες βουλευτές του σε αποχή και έκανε λόγο για «πράξη πολιτικής δειλίας» να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία σε ζήτημα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, είπε πως «είχε και θετικά και μερικά για τα οποία εγώ εξεπλάγην. Να ωθεί στην αποχή και να το αποκαλεί αξιοπρεπή στάση για μένα είναι στάση πολιτικής δειλίας. Δηλαδή σε ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυνατόν να προσκαλεί έμμεσα και άμεσα τους βουλευτές του να απόσχουν; Τι ηγετικότητα είναι αυτή; Τι πιστεύει ο ίδιος, όντως το πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία; Αν ναι να επιβάλει κομματική πειθαρχία, όπως θα επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ, διεμήνυσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί ποτέ απέναντι στην κοινωνική πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο, σημείωσε πως «δεν έχουμε δει ακόμα μία λέξη» από το εν λόγω νομοσχέδιο και ότι είναι «ατελές» στη βάση των όσων είπε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη, αλλά παρ’ όλα αυτά επειδή είναι ένα πρώτο βήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει.

Σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει το νομοσχέδιο νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται λόγω της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ και της δικής του πρότασης νόμου. «Τουλάχιστον φέρνει κάτι» είπε.

Επίσης, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εργαλειοποίησε το όνομά του» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παρένθετης μητέρας προκειμένου να «προωθήσει την πρόταση στο ακροδεξιό, κομματικό κοινό του», προσθέτοντας ότι η «φρασεολογία» που χρησιμοποίησε για αυτές τις γυναίκες «δεν τον τιμά».

Ειδικότερα, στο ερώτημα για το θέμα της παρένθετης μητέρας στο οποίο υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά με τη ΝΔ, απάντησε:

«Είδα Μητσοτάκη να εργαλειοποιεί το όνομά μου στο συγκεκριμένο ζήτημα (σ.σ. ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις Κασσελάκη στη συνέντευξή του προς τον Σταύρο Θεοδωράκη περί της επιθυμίας του να αποκτήσει δυο αγόρια) και να χρησιμοποιεί φρασεολογία για τις παρένθετες μητέρες, για τις γυναίκες δεν τον τιμά. Το ότι εργαλειοποιεί το όνομά μου για να προωθήσει το νομοσχέδιο όπως θέλει στο ακροδεξιό ακροατήριο, αν τον βοηθάει, με χαρά να με εργαλειοποιήσει. Πρέπει όμως να καταλάβει πως ό,τι έχω πει στο ζήτημα αυτό, δεν είναι εγωϊστικό είναι αλτρουϊστικό. Εγώ θέλω ο κάθε συμπολίτης μου, οι χιλιάδες οικογένειες οι οποίες βασίζονται σε μια αλλαγή σε αυτό το δίκαιο».

Σε σχέση με το πώς το αντιμετωπίζει σε προσωπικό επίπεδο, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δε θα δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απάντησε:

«Η ιστορία θα κρίνει την κοινωνική πρόοδο. Στο ζήτημα της τεκνοθεσίας υπάρχουν γραφειοκρατικές και νομικές αγκυλώσεις που πρέπει να λυθούν, και πάνω σε αυτές έχω ζητήσει ήδη επεξεργασίες από την ΚΟ ώστε να μπορεί το πλαίσιο γίνει πιο εύκολο και πιο γρήγορα για τα ετερόφυλα και τα ομόφυλα ζευγάρια. Και να ξέρουν όσοι παρακολουθούν, αυτό το νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ».

Περαιτέρω, πρόσθεσε πως αυτό που θέλει δεν είναι εγωιστικό, θέλει να είναι χαρούμενοι οι άνθρωποι στη χώρα τους και να μπορούν να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους. «Ελπίζω είπε να έχω συμβάλει στην ορατότητα έστω και λίγο».

Ερωτηθείς για το αν συζήτησε το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην πρόσφατη συνάντηση σημείωσε: «Συζητήθηκε το θέμα και με τον Πατριάρχη, δε θα σας πω τι είπαμε αλλά η ζεστασιά με την οποία με αγκάλιασε σημαίνει πολλά».

Για την ορολογία «γονέας 1 και γονέας 2» ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός εγκολπώνεται τη νοοτροπία του κ. Σαμαρά για να δαιμονοποιήσει λέξεις αυτό μόνο ελαφρότητα δείχνει. Η ουσία ποια είναι μπορεί να είναι χαρούμενος ο συμπολίτης μας; Έχει δίκιο ο πρωθυπουργός σε δύο πράγματα. Ότι δεν παίρνουμε κάτι από κάποιον να το δώσουμε σε κάποιον άλλο. Το δεύτερο που είπε είναι για τον κ. Ανδρουλάκη που είπε ότι δε θα δέσει τα κορδόνια του κ. Μητσοτάκη. Αν η στάση Μητσοτάκη είναι στάση πολιτικής δειλίας σε σχέση με την αποχή των βουλευτών του, η στάση Ανδρουλάκη είναι στάση πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι δυνατόν ο πρόεδρος ενός προοδευτικού κόμματος να βασίζεται το τι θα κάνει ο κ. Πλεύρης και ο κ. Βορίδης; Είναι άκρως καιροσκοπικό».

Ακρίβεια

Για τη δήλωση Μητσοτάκη σχετικά με την ακρίβεια «φτάνει πια δεν είμαστε μπανανία», ο Στέφανος Κασσελάκης αναρωτήθηκε τι έκανε επί 5 χρόνια ο πρωθυπουργός, «όταν φτωχοποιούνταν ο έλληνας πολίτης». Επιτέλους παραδέχτηκε, όπως είπε, πως «η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια είναι δική του επιλογή».

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την αισχροκέρδεια στο βρεφικό γάλα την προηγούμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα ανακοινώσει μια σειρά από προτάσεις που θα είναι απολύτως κοστολογημένες πχ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης θα έχουμε μηδενικό ΦΠΑ. «Αυτή είναι η νοοτροπία μου, ό,τι βγάζουμε από εδώ και πέρα θα είναι πλήρως κοστολογημένο όπως αν θυμάστε η πρόταση μού για το φορολογικό πλαίσιο όπου στις επιχειρήσεις θα υπάρχει προοδευτική κλίμακα 17% για 220 χιλιάδες κέρδος και κάτω και 24% για 220 χιλιάδες και πάνω».

Κεντροαριστερά

Για την προαναγγελία Ανδρουλάκη περί ανάληψης πρωτοβουλίας μετά τις ευρωεκλογές για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς από τη βάση, σχολίασε: «Ας βρει πρώτα ο ίδιος την κατάσταση που αντιμετωπίζει με τον πρωθυπουργό ο οποίος τον έχει εκβιαζόμενο πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης», διότι δεν έχει κάνει μήνυση στον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές. Είναι ο πολιτικός προιστάμενος της ΕΥΠ, η οποία αποδεδειγμένα τον παρακολουθούσε, για ποιο λόγο δεν πηγαίνει στο επόμενο βήμα να ξέρουμε τι τρέχει;

Δημοσκοπήσεις: «Υπάρχει προσμονή για αυτό που θα κάνω»

Σε ερώτηση για τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων απάντησε ότι «Έχουμε περάσει από μία διπλή διάσπαση» και πρόσθεσε ότι κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, ενώ υπάρχει και μέτρηση δείχνει ότι ο ίδιος είναι το πρόσωπο της χρονιάς και αυτό δείχνει ότι «υπάρχει μία προσμονή για αυτό που θα κάνω και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως στις εταιρείες υπάρχει ένα business plan έτσι και στα κόμματα πρέπει να υπάρχει σχέδιο. Στην πρώτη περίπτωση ο επαγγελματισμός φέρνει αποτέλεσμα στους μετόχους, στην δεύτερη περίπτωση ο επαγγελματισμός φέρνει αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας και αλλάζει την κοινωνία».

«Έχω απορρίψει το σενάριο της αποχώρησης»

Αναφορικά με το τι θα πράξει αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι θετικό απάντησε ότι «Έχω απορρίψει το σενάριο να αποχωρήσω» και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε το μόνο ανεξάρτητο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις επόμενες εκλογές αυτόνομος, ανασυγκροτημένος, με ένα πρόγραμμα σχεδίων νόμων για να κυβερνήσει».

Προσωπικό δάνειο

Σε ερώτηση για το τι ποσό έβαλε προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των κομματικών μέσων ενημέρωσης απάντησε: «Ήταν 230.000 ευρώ και όλα έγιναν σύννομα. Ήταν το ποσό που δάνεισα στο κόμμα. Συζητήθηκε πολύ, αυτό που δεν συζητήθηκε είναι πώς ο πρόεδρος ενός κόμματος που χρωστά περίπου μισό δις κυβερνά την χώρα και ζητά και 9.000 ευρώ για τις ελιές του». Σημείωσε ότι πέραν του δανεισμού από τον ίδιο «τα άλλα ενδεχόμενα είναι να έχει το κόμμα μου εξαρτήσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι δεν θα αφήσω το κόμμα μου να φθάσει εκεί».

Κληθείς να απαντήσει για τα κομματικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα αν «θα κλείσει τα κομματικά μέσα;», είπε ότι «θα είναι μία απόφαση που θα την λάβει η Πολιτική Γραμματεία την κατάλληλη στιγμή» και διευκρίνισε ότι «εμείς θέλουμε να μείνουν ανοικτά και το ρ/σ και η εφημερίδα».

Σπέτσες: «Οι βουλευτές μας είναι ενθουσιασμένοι»

Για την πρόσκληση στους βουλευτές του στο σπίτι του στις Σπέτσες πως πρόκειται για «πρόσκληση του προέδρου του κόμματος προς τους ανθρώπους που στάθηκαν όρθιοι στην αναστάτωση του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες και στέκονται και τώρα όρθιοι. Και θα έλθουν για να βγάλουμε δουλειά. Είναι σημαντικό να έχουν λόγο όλοι οι βουλευτές σε όλα τα νομοσχέδια». Και ακόμα, για την συζήτηση που προκάλεσε η πρωτοβουλία του απάντησε ότι «Όπως έχω δείξει ότι δεν έχω ενδοιασμό να παίρνω καινοφανείς πρωτοβουλίες. Υπήρξε έκπληξη αλλά το προεδρείο και οι βουλευτές μας είναι ενθουσιασμένοι. Είναι πρόσκληση από τον πρόεδρο του κόμματος να φιλοξενήσει τους βουλευτές του και εκείνους και τις ιδέες τους. Είναι η απόδειξη ότι δεν έχω στενό κύκλο».

Όσο για το ποιος θα βάλλει τα έξοδα απάντησε: «Το κόμμα μας δεν οφείλει δανεικά και αγύριστα, εκεί να ρωτάτε όταν τους έχετε απέναντι».

Επιπλέον για το πώς βλέπει το να μην θέλει κάποιος να πάει όπως ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Το κατανοώ, αλλά είναι μία πρόταση από την καρδιά μας. Ο κ. Τσίπρας είναι πρώην πρωθυπουργός, ο στόχος είναι να προχωρήσουμε στις προτάσεις νόμων με τους τομεάρχες και τους βουλευτές. Πρέπει να είμαστε μια συμπαγής ομάδα».

Για το αν του είχε προταθεί υπουργείο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε: «Ο διευθυντής του γραφείου μου φανέρωσε κάτι που γνώριζε με στοιχεία εδώ και χρόνια και αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η αντίδραση με το ειρωνικό γέλιο μου θύμισε την αντίδρασή του στις υποκλοπές όταν είχε πει ‘είναι δυνατόν να παρακολουθούσα τους υπουργούς μου;’. Όταν ο κ. Καπνισάκης με ενημέρωσε ότι ‘είπα αυτό, έκανα κάτι λάθος;’, απάντησα όχι την αλήθεια είπες».

Τέλος, στο ερώτημα αν θα πάει τον Μάρτιο στον στρατό ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε πως θα τηρήσει το νόμο και είναι πολύ χαρούμενος που θα πάει, αλλά και πως περιμένει ενημέρωση από τον ναύαρχο Αποστολάκη.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ κατά Χατζηδάκη για όσα κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Μέιλ-φιρμάνι για διήμερο «μασάζ» Σκέρτσου στους «γαλάζιους» βουλευτές

Παππάς: «Αντί για τους Καναδούς συνταξιούχους, να μπει ο ΕΦΚΑ στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:15