search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 03:23
MENU CLOSE

«Όχι» Μπάιντεν στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν – «Η Κίνα είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση»

13.01.2024 19:11
President Lai Ching-te

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν μετά την εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε, στις προεδρικές εκλογές.

Ο Λάι Τσινγκ-τε προέρχεται από ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Κίνα.

«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κράτος και θεωρούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση. Ωστόσο, χορηγούν στην Ταϊβάν σημαντική στρατιωτική βοήθεια.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του Λάι, υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, πως η Ρωσία συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση «χαιρέτισε» τη διεξαγωγή των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών στην Ταϊβάν και «συνεχάρη» με ανακοίνωσή της «όλους τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν σ’ αυτή τη δημοκρατική άσκηση», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Λάι.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις στο στενό της Ταϊβάν και αντιτίθεται σε κάθε μονομερή πρωτοβουλία που έχει στόχο να τροποποιήσει το στάτους κβο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. »Η ΕΕ υπογραμμίζει πως η ειρήνη και η σταθερότητα στο στενό είναι ουσιώδεις για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή και τον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ανησυχία Σολτς για την άνοδο του εξτρεμισμού – «Καιροσκόποι σαλπίζουν εκκλήσεις για εξέγερση»

Κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ: Εντοπίστηκε το St Nikolas στα ανοικτά του ιρανικού νησιού Κεσμ

ΗΠΑ: Χάσκι το σκάει από το κλουβί του και προσπαθεί να ελευθερώσει και άλλους σκύλους (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07