search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:18
MENU CLOSE

Απόλυτος αιφνιδιασμός της κυβέρνησης: Τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές – Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης

22.01.2024 18:26
epistoliki_psifos

Τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως αιφνιδιάζοντας τα κόμματα που αντέδρασαν έντονα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «τσαπατσουλιά» και μικροκομματικούς σχεδιασμούς.

Στη συζήτηση για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα για τους Έλληνες εκτός και εντός επικράτειας η υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα κόμματα να επιδείξουν την ίδια συναινετική διάθεση και σε αυτή τη σημαντική, όπως είπε, μεταρρύθμιση που ισχύει σε πολλές χώρες του προηγμένου δυτικού κόσμου. 

«Καταθέτουμε τροπολογία που απαιτεί 200 ψήφους για να περάσει. Ήδη 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για επιστολική στους απόδημους στις ευρωεκλογές. Γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές;» διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για δείγμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, πέρα και πάνω από κόμματα. 

Η «βόμβα» Κεραμέως πυροδότησε εντονότατες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Με λαθροχειρίες και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση προσπαθεί να υφαρπάξει την συναίνεση όχι της αντιπολίτευσης αλλα της κοινωνίας, δεν θα το πετύχετε είστε τραγικά μόνοι», τόνισε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ μίλησε για απόλυτο αιφνιδιασμό και μικροκομματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να αναθεωρήσουν τη θετική στάση τους, επί του συζητούμενου νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα. 

Προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στράφηκε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ καλώντας να αλλάξουν τη θετική τους στάση επί της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου, ενώ για αυταρχική δημοκρατία και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα έκανε λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος

Σε διαδικαστικά ζητήματα στάθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη και διαφορετική από το αντικείμενο του νομοσχεδίου. «Δεν είναι αιφνιδιασμός, είναι πράξη ευθύνης» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

Υποκρισία καταλόγισε στα κόμματα η Νίκη Κεραμέως από τη στιγμή που δέχονται την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. «Να μην περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για να άρουμε τα εμπόδια για τους απόδημους», είπε, καλώντας τα κόμματα να αδράξουν την ευκαιρία προς όφελος του απόδημου ελληνισμού. «Είναι αυτονόητη η επέκταση της διευκόλυνσης» είπε η υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να είναι πραξικόπημα η επιστολική ψήφος. 

Διαβάστε επίσης:

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για την επιστολική ψήφο

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων»

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: Στο επίκεντρο η Γάζα και οι επιθέσεις των Χούθι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:13