search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 16:30
MENU CLOSE

Νέα Αριστερά: «Ηχηρή» εμφάνιση στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

24.01.2024 06:42
χαριτσισ νες

Μπορεί η Νέα Αριστερά να είχε θέσει την συζήτηση για τον προϋπολογισμό ως κομβικό ορόσημο για το ξεκίνημά της ουσιαστικά όμως έκανε αισθητή την παρουσία της με την παρέμβασή της στο νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου.

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς νιώθουν όχι μόνο δικαιωμένοι για τη συνεπή και σοβαρή στάση τους όπως λένε, σε όλα τα στάδια της συζήτησης του νομοσχεδίου και όχι μετά τον αιφνιδιασμό.

Νιώθουν επίσης ότι συνέβαλαν, με την πίεση που άσκησαν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στην απομόνωση της κυβέρνησης και στο φρενάρισμα σχεδιασμών αντισυνταγματικών και αντιδημοκρατικών σε σχέση με το κορυφαίο δικαίωμα εκλογικής έκφρασης των πολιτών. Περαιτέρω θεωρούν ότι αποδεικνύεται πως η Νέα Αριστερά μπορεί να παράγει πολιτικό αποτέλεσμα εντός κι εκτός Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης της τροπολογίας τα στελέχη της Νέας Αριστεράς στράφηκαν με αλλεπάλληλες δηλώσεις αλλά και με κεντρικές ανακοινώσεις, προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καλώντας έστω και την ύστατη ώρα να επιδείξουν στάση ευθύνης και να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

«Η κυβερνητική αλαζονεία λοιπόν οδήγησε τα δύο κόμματα σε μια αμήχανη αναδίπλωση. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτή. Η σταθερή θέση της Νέας Αριστεράς, η αίτηση αντισυνταγματικότητας, η αρθρογραφία δημόσιων διανοουμένων έδειξε ότι ο δρόμος για το κυβερνητικό “αυτονόητο” δεν είναι στρωμένος με αγαθές προθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Κωστής Καρπόζηλος σε ανάρτησή του.

Τα προβλήματα του νομοσχεδίου παρουσίασε τη Δευτέρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο πλαίσιο της εισήγησής του αλλά και της συζήτησης επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας υποστηρίζοντας πως πρόκειται για βαθιά αντισυνταγματικό νομοσχέδιο.

«Θεσμικό ατόπημα» και «πολιτικός τυχοδιωκτισμός»

Κατά την τοποθέτηση του χθες στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης:

-Χαρακτήρισε «σοβαρό θεσμικό ατόπημα» και «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» την επιλογή Κεραμέως να φέρει «νύχτα» την τροπολογία για την επιστολική ψήφο.

-Επιχειρώντας να αποδομήσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί της της υποτιθέμενης προσπάθειας να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού ανταποκρινόμενη σε ένα διαχρονικό αίτημα των αποδήμων, εξήγησε ότι η κυβέρνηση προωθεί την επιστολική ψήφο ως αποκλειστικό τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και επιχειρεί την επέκταση και στις εθνικές εκλογές

Μετατρέπει έτσι την συνταγματικά προβλεπόμενη εξαίρεση σε κανόνα κάμπτοντας τις αρχές της καθολικότητας, της αμεσότητας και της μυστικότητας της ψήφου κάμπτονται στην περίπτωση της επιστολικής ψήφου.

-Απέρριψε κυβερνητικά επιχειρήματα ότι η επιστολική ψήφος έχει εφαρμογή στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη σημειώνοντας πως «η καθολική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, στο διηνεκές, χωρίς κριτήρια και για όλους και είτε κωλύονται αντικειμενικά να προσέλθουν στην κάλπη είτε όχι όπως προβλέπει η κυβερνητική ρύθμιση, εφαρμόζεται σε λιγότερο από 6% των χωρών διεθνώς».

– Ανέδειξε ως ανακολουθία και αντίφαση το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει την επιστολική ψήφο για κάποιον που έχει μια εντελώς φαντασιακή σχέση με τη «μητέρα πατρίδα», που μπορεί να μην φορολογείται καν, και την ίδια ώρα έχει δημιουργήσει μεγάλα προσκόμματα στην πολιτογράφηση χιλιάδων ανθρώπων που ζουν, εργάζονται και φορολογούνται στη χώρα μας.

Κατάργηση της έννοιας του ετεροδημότη αντί για επιστολική

Τέλος, επειδή όπως είπε η Νέα Αριστερά δεν κάνει μόνο κριτική κατέθεσε ως πρόταση για την διευκόλυνση της ψήφου την κατάργηση της έννοιας του ετεροδημότη και την σύνδεση της δημοτικότητας με την κατοικία, ώστε οι πολίτες να ψηφίζουν εκεί που ζουν και εργάζονται.

Αυτό, είπε ο Αλέξης Χαρίτσης είναι απολύτως εφικτό με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και είναι ένα μέτρο που «θα έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα: καταργεί έναν αναχρονισμό, απαλλάσσει τους πολίτες από τα έξοδα μετακίνησης, διορθώνει τη στρεβλή δημογραφική εικόνα που οδηγεί και σε ανάλογες στρεβλώσεις στη χρηματοδότηση των δήμων και των περιφερειών και γενικά στον σχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών. Και κυρίως, κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να ψηφίζουν εκεί που η πολιτική έχει σημασία για αυτούς. Στον τόπο τους».

Διαβάστε επίσης

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την κήρυξη «συνορεύουσας ζώνης» από τη Λιβύη: «Όχι» στην έμμεση επαναφορά του τουρκολιβυκού μνημονίου

Κασσελάκης για επιστολική ψήφο: Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο; – Εμείς είμαστε εδώ

Επίθεση Πολάκη στον Άδωνι με «πανάρχαιο σφακιανό ρητό» – «Ο κακός θέλει χειρότερο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 16:30