search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:58
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Γιατί περιπλέκεται το παζλ – Το δίλημμα του Μπάιντεν για το Ιράν

30.01.2024 06:09
mesi anatoli ipa098- new

Η οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε αμερικανική βάση κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με την Συρία, που στοίχισε την ζωή τριών Αμερικανών στρατιωτών και προκαλεί ανησυχίες για την αμερικανική απάντηση που προανήγγειλε ο πρόεδρος Μπάιντεν και –κυρίως- για το που μπορεί να οδηγήσουν τα αντίποινα.

Η οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ είναι μια ομπρέλα παραστρατιωτικών ομάδων που δημιουργήθηκε το 2023 και πιστεύεται ότι έχει σχέση με το Ιράν, αλλά δρα στο ιρακινό έδαφος. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις σε τρεις αμερικανικές βάσεις στην Συρία και την Ιορδανία και σε μία ισραηλινή πετρελαϊκή εγκατάσταση.

Το Ιράν έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από την επίθεση κατά των Αμερικανών και αυτό έχει την αξία του, σε πολιτικό επίπεδο ως ένδειξη πρόθεσης να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. Η Τεχεράνη διαβεβαίωσε ότι «δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις που παίρνουν οι αντιστασιακές ομάδες». Αλλά αυτή η διαβεβαίωση δεν πείθει κανέναν στη Δύση.

Το δίλημμα Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «θα καταστήσουν υπεύθυνους όσους ευθύνονται (για την επίθεση) και θα λογοδοτήσουν σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξουμε».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πάντως βρίσκεται μπροστά σε  δίλημμα: πως θα απαντήσει, ποιον θα χτυπήσει και που.

Αν ο Λευκός Οίκος αποφασίσει να χτυπήσει στόχο στο ιρανικό έδαφος αυτό θα συνιστά σοβαρή κλιμάκωση, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον θα ήθελε να αποφύγει μια τέτοια επιδείνωση της κατάστασης. Αλλά όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή. Οι Αμερικανοί χρειάζονται κάτι που θα προκαλέσει εντύπωση.

Στο ερώτημα αν οι Αμερικανοί μπορούν να κάνουν κάτι που θα σταματήσει τις επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, η απάντηση είναι αρνητική. Άρα, τα αναμενόμενα αμερικανικά αντίποινα θα ρίξουν λάδι στη φωτιά, σε κάθε περίπτωση.

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Κατά τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που εξοπλίζει και εκπαιδεύει το Ιράν είναι «τρομοκράτες». Το Ιράν τις θεωρεί «αντιστασιακές οργανώσεις». Η Τεχεράνη τις χρησιμοποιεί ως «αντ΄ αυτής» για πλήγματα σε διάφορες χώρες της περιοχής, αλλά αρνείται ότι τις καθοδηγεί.

Αυτοί όμως είναι οι κανόνες του παιχνιδιού στη Μέση Ανατολή. Και οι Αμερικανοί το γνωρίζουν. Γι αυτό εξάλλου διατηρούν βάσεις σε διάφορες χώρες:

Η βάση που χτυπήθηκε από drone, που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της Ιορδανίας, είναι μία από τις πάνω από δέκα που έχουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ, την Ιορδανία και την Συρία. Στην Ιορδανία οι ΗΠΑ διατηρούν δύναμη 3.000 στρατιωτών, άλλους 2.500 στρατιώτες έχουν στο Ιράκ, τουλάχιστον 900 Αμερικανοί εδρεύουν στη Συρία. Στο Ιράκ τους προσκάλεσε η ιρακινή κυβέρνηση στο πλαίσιο του συνασπισμού που συγκροτήθηκε για να μην αναζωπυρωθεί η δράση του Ισλαμικού Κράτους. Στην Συρία, οι Αμερικανοί βρίσκονται για να υποστηρίξουν τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν τη βορειοανατολική χώρα και μάχονται κατά των ισλαμιστών. Κατά την κυβέρνηση της Δαμασκού η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Συρία συνιστά κατοχή. Αντιθέτως, στην Ιορδανία οι Αμερικανοί είναι καλοδεχούμενοι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κι άλλες βάσεις στον Κόλπο, ενώ ένα λιμάνι στο Μπαχρέιν λειτουργεί ως έδρα των Ναυτικών Δυνάμεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ και του Πέμπτου Στόλου. 

Το Ιράν από την άλλη πλευρά έχει τους «αντ΄αυτού» στην ευρύτερη περιοχή, που αποδεικνύονται αποτελεσματικοί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνιων. Όλοι είχαν στραμμένη την προσοχή στην Χεζμπολάχ, που βρίσκεται στο Λίβανο, αλλά αυτοί που έκαναν μεγαλύτερη ζημιά είναι οι Χούθι στην Υεμένη.

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο της ΕΕ για σαμποτάζ της ουγγρικής οικονομίας, αν ο Όρμπαν θέσει βέτο για την Ουκρανία

Εξιτήριο και για τον Κάρολο μετά την επιτυχημένη επέμβαση (Video)

Σε θέσεις μάχης οι αγρότες – Γιατί βάζουν «φωτιά» στην Ευρώπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:57