search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:42
MENU CLOSE

Καταλήψεις: Φόβοι για το αδιάβλητο των διαδικτυακών εξετάσεων των πανεπιστημίων – Τι αποφάσισαν τα ιδρύματα

31.01.2024 19:44
panepistimio exetaseis 987- new

Παρά την πρόσφατη συμφωνία υπουργείου Παιδείας – Συνόδου Πρυτάνεων για τη διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων στις πανεπιστημιακές σχολές που τελούν υπό κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η εκπαιδευτική κοινότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι διχασμένη, καθώς ορισμένα Ιδρύματα δεν προτίθενται να εφαρμόσουν την πρακτική της εξ αποστάσεως εξεταστικής, λόγω ανησυχιών για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

«Όχι» στη λύση των διαδικτυακών εξετάσεων από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα συζήτησης το μέλλον της εξεταστικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης, που εκδόθηκε, δεν υιοθετείται η λύση των διαδικτυακών εξετάσεων καθώς τα διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Κατ’εξαίρεση, θα εξεταστούν διαδικτυακά οι φοιτητές Erasmus, οι επί πτυχίω, οι διδακτορικοί και οι μεταδιδακτορικοί.

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα, που δεν θα εξεταστούν αυτή την περίοδο λόγω καταλήψεων, προβλέπεται η μετάθεση της εξέτασής τους στο πλαίσιο διευρυμένης εξεταστικής σε συνδυασμό με τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.

Στην παρούσα φάση, στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα αξιοποιηθεί για εξετάσεις το διάστημα μεταξύ 10 και 18 Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών (υπ’ αριθ. 229/31.1.2024 έκτακτη συνεδρίαση)

Διαπιστώνει ομόφωνα ότι:

Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη

και αποφασίζει ομόφωνα ότι:

1)Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών – διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.

2) Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.

3) Οι περιπτώσεις (1) και (2) είναι εφαρμοστέες για τα Τμήματα, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.

4) Η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων.

«Όχι» στις εξ αποστάσεως εξετάσεις από σχολές του Πολυτεχνείου

Την άρνησή τους στη διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου ψηφιακά αποφασίζουν η μία μετά την άλλη οι σχολές του Πολυτεχνείου, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα είναι διαβλητό.

Ήδη αποφάσισαν να πουν «όχι» οι σχολές χημικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων μηχανικών, αρχιτεκτονικής και εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών, όπου και συνεχίζονται οι καταλήψεις.

Στη σχολή πολιτικών μηχανικών, η εξεταστική διεξάγεται διά ζώσης, καθώς η κατάληψη έχει λήξει.

ΕΚΠΑ: Ψηφιακά οι εξετάσεις των φοιτητών

Τη διεξαγωγή ψηφιακής εξεταστικής αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, κατόπιν εισηγητικής πρότασης του Πρύτανη, Γεράσιμου Σιάσου.

Πιο συγκεκριμένα, το ανώτερο όργανο του ΕΚΠΑ αποφάσισε καταρχάς ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η εξεταστική για όλους τους φοιτητές με τη διεξαγωγή τους εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Επιπλέον, οι πανεπιστημιακοί καταδίκασαν την εισαγγελική παρέμβαση που εμπλέκει και τους πρυτάνεις, αλλά και τη στοχοποίηση του Πανεπιστημίου από ορισμένα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκαν και στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που ταλαιπωρούν το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, η Σύγκλητος υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν υπάρξει τα τελευταία 14 χρόνια με τη σημαντική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ σημειώνει και ότι από το 2010 το προσωπικό του Πανεπιστημίου μειώθηκε κατά 25% εξαιτίας των αφυπηρετήσεων.

Τέλος, ως το μείζον θέμα του επικείμενου νομοσχεδίου για την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων, η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι ο ζήτημα προβληματίζει σοβαρά την πανεπιστημιακή κοινότητα που «παραμένει σταθερή στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Μάλιστα, η Σύγκλητος παίρνει και μία σημαντική πρωτοβουλία διαλόγου καλώντας «το Συμβούλιο Διοίκησης, τις Κοσμητείες, τις Συνελεύσεις των Τμημάτων, τους Συλλόγους των μελών ΔΕΠ, των φοιτητών και του προσωπικού, καθώς τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τους φορείς της εκπαίδευσης να συμμετέχουν στον διάλογο για το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου».

ΕΚΠΑ: Όλες οι αποφάσεις της Συγκλήτου

Ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α. (31/01/2024)

«Σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία και την εξεταστική περίοδο:

Το Πανεπιστήμιο διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής του λειτουργίας για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του. Σε συνέχεια του πορίσματος της συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων, με θέμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την ολοκλήρωση του διδακτικού εξαμήνου και στην εξ αποστάσεως αξιολόγηση με τη διενέργεια των εξετάσεων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 31/01/2024 και αποφάσισε:

Η αξιολόγηση των φοιτητών / φοιτητριών, όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, έως τη Δευτέρα 5/2/2024 θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες. Για το λόγο αυτό συγκροτείται Επιτροπή υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων.

Το διοικητικό προσωπικό δύναται να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία εφόσον δεν είναι εφικτή η δια ζώσης λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών.

Εισαγγελική παραγγελία

Σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία και τις αναφορές από ορισμένα Μ.Μ.Ε.:

Σε συνέχεια της απόφασης της Συνόδου Πρυτάνεων και του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., η Σύγκλητος εκφράζει τον πολύ έντονο προβληματισμό της για την άδικη στοχοποίηση των Πρυτανικών και Κοσμητορικών αρχών στην κοινή γνώμη και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης του Πανεπιστημίου από όπου αυτή προέρχεται.

Υποστελέχωση

Σχετικά με την αναγκαιότητα αύξησης της χρηματοδότησης και την υποστελέχωση:

Το Ε.Κ.Π.Α., το αρχαιότερο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ιδρυθέν πριν από δύο σχεδόν αιώνες, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, τα προηγούμενα 14 χρόνια, ιδιαίτερα την δεκαετία 2010 – 2020, υπήρξε σημαντική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Ε.Κ.Π.Α., και σε κατεύθυνση αντιστρόφως ανάλογη της επιστημονικής και εκπαιδευτικής προσφοράς του. Επιπλέον, από το 2010 το προσωπικό του Πανεπιστημίου μειώθηκε κατά 25% λόγω των αφυπηρετήσεων. Είναι απαραίτητη η αναπλήρωση των 600 θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, τις οποίες έχει απωλέσει το Ίδρυμα μας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ανάλογου του κύρους και της ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α.

Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Το επικείμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων προβληματίζει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία παραμένει σταθερή στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Το Ε.Κ.Π.Α., ενόψει του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, «ανοίγει τον διάλογο» και καλεί το Συμβούλιο Διοίκησης, τις Κοσμητείες, τις Συνελεύσεις των Τμημάτων, τους Συλλόγους των μελών Δ.Ε.Π., των φοιτητών και του προσωπικού, καθώς τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τους φορείς της εκπαίδευσης να συμμετέχουν στον διάλογο για το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος θα επεξεργαστεί τις τοποθετήσεις όλων των ακαδημαϊκών οργάνων και φορέων και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα όταν θα γίνουν γνωστές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο κείμενο του προς ψήφιση νόμου.

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. (29/01/2024)

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την 11η συνεδρίαση της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2024, λαμβάνοντας υπόψη και την αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την εισαγγελική παραγγελία για τις Πρυτανικές Αρχές και γενικότερα για τις αβάσιμες επιθέσεις που υφίσταται το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Το Συμβούλιο Διοίκησης, τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι τόσο οι Πρυτανικές Αρχές όσο και οι Κοσμητείες των Σχολών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλοποίηση της εκπαιδευτικής και εξεταστικής διαδικασίας, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων που παρέχουν η κείμενη νομοθεσία και η τεχνολογία.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την ίδρυση του πριν δύο αιώνες προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο επ΄ ωφελεία των φοιτητών του και της ελληνικής κοινωνίας και θα αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης του Πανεπιστημίου απ’ όπου και αν προέρχεται».

Πάντειο Πανεπιστήμιο: Κανονικά, δια ζώσης οι εξετάσεις των φοιτητών

Το Πρυτανικό Συμβούλιο ενημερώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι θέτει σε άμεση προτεραιότητα την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας με ακαδημαϊκά κριτήρια ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών και το κύρος των πτυχίων.

Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές, που έχουν ήδη χάσει δύο έως τρεις εβδομάδες εξετάσεων λόγω κατάληψης και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για απώλεια της εξεταστικής, στο Πάντειο η εξεταστική περίοδος ξεκινούσε τη Δευτέρα 29/1/24. Με δεδομένο ότι υπήρχε κενή εβδομάδα ανάμεσα στο προγραμματισμένο πέρας των εξετάσεων και την έναρξη του εαρινού εξαμήνου (19-24/2/24), οι εξετάσεις της τρέχουσας εβδομάδας μεταφέρθηκαν στην κενή εβδομάδα ώστε να μην διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία.

Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή του ακαδημαϊκού ημερολογίου δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών και απαιτεί απόφαση της Συγκλήτου, η οποία και θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα και οι εξετάσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα διεξαχθούν χωρίς να επηρεαστεί η έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Οικονομικό πανεπιστήμιο: Διαδικτυακά η εξεταστική των φοιτητών

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου επισημαίνει: ότι η κατάληψη είναι αντιακαδημαϊκή και αυταρχική πρακτική που ακυρώνει την εκπαιδευτική, ερευνητική, και διοικητική λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου και στην πραγματικότητα υπονομεύει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου, διαπιστώνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 και αποφασίζει ομόφωνα: οι εξετάσεις Περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 με εξ’ αποστάσεως μεθόδους θα διενεργηθούν από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 έως και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου 10/2/2024 και του Σαββάτου 17/2/2024 σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Εξετάσεων που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

ΠαΜαΚ: Στις 5 Φεβρουαρίου και εξ αποστάσεως οι εξετάσεις εξαμήνου

Την έναρξη των εξ αποστάσεως εξετάσεων τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας, σύμφωνα με τα ήδη ανακοινωθέντα προγράμματα εξετάσεων των τμημάτων. Οι δύο πρώτες εβδομάδες της εξεταστικής θα μεταφερθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αφού αναφέρει ότι «διαφωνεί και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων, ως εκδήλωση απάδουσα στις δημοκρατικές παραδόσεις της ελληνικής πολιτείας απευθύνει έκκληση «για άμεση διακοπή της κατάληψης και έναρξη του διαλόγου για τα προβλήματα και τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».

Η παρεμπόδιση- προσθέτει- του διδακτικού έργου και των εξετάσεων καταρρακώνει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου ως χώρου διδασκαλίας και μάθησης, και πόρρω απέχει από τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες των φοιτητών. Η αδυναμία πρόσβασης στις υποδομές και στα εργαστήρια παρεμποδίζει την πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την διακοπή της ερευνητικής συνεισφοράς του ιδρύματος. Η αναστολή των διοικητικών λειτουργιών οδηγεί σε επιβαρύνουσες καθυστερήσεις οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων, με κύρια θιγόμενους τους φοιτητές και δευτερευόντως το πάσης φύσεως προσωπικό του πανεπιστημίου, εξηγούν τα μέλη της συγκλήτου και τονίζουν πως «η κατάληψη οδηγεί σε απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου και αποτελεί την καλύτερη, αν και ψευδεπίγραφη, διαφήμιση για την ανάγκη δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Στην ανακοίνωσή της η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας αναφέρει ότι «συμμερίζεται την ανησυχία των φοιτητών, διδασκόντων και της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, ιδιαίτερα ενόψει της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις απόψεις της επί του σχεδιαζόμενου νομοθετήματος, αμέσως μετά την κατάθεσή του στη δημόσια διαβούλευση» ενώ «ενθαρρύνει τους φοιτητές να συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και την ανάδειξη της δυναμικής, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης».

Όπως αναφέρεται «η Σύγκλητος με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Ελληνική κοινωνία, έχει προβεί μέχρι σήμερα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε, παρά την αρρυθμία που έχουν προκαλέσει οι καταλήψεις, να έχουν ολοκληρωθεί σε όλα τα Τμήματα οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες διδασκαλίας του χειμερινού εξαμήνου και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιταχύνει την επιστροφή στην ακαδημαϊκή κανονικότητα. Μετά την επείγουσα Υπουργική εγκύκλιο της 25.01.2024, η Σύγκλητος καταλήγει στην απόφαση διεξαγωγής εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους, παρά τις ακαδημαϊκές και επιπλέον δυσκολίες που απορρέουν τόσο από τη φύση των εξ αποστάσεως μορφών εξέτασης όσο και από την αδυναμία προσέλευσης του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού στους χώρους του Πανεπιστημίου λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης» ορίζοντας ημέρα έναρξης αυτών τη Δευτέρα 5/2/24.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα και θα επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπέος καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση: Αρνείται να πληρώσει την αποζημίωση – «Δεν διαθέτω οικονομική ευχέρεια»

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα πολύ γνωστού αναλγητικού φαρμάκου

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Ελέγχονται τέσσερις λογαριασμοί του – «Δεν τζογάρει» λέει ο δικηγόρος του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:42