search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:24
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Επικίνδυνη καταιγίδα πλήττει την Καλιφόρνια – Προειδοποίηση για «ενδεχομένως θανατηφόρες πλημμύρες»

05.02.2024 19:27
california kataigida 543- new

Αντιμέτωπη με ισχυρή καταιγίδα που συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους βρίσκεται η Καλιφόρνια, με πλημμύρες επικίνδυνες για εκατομμύρια ανθρώπους, ιδίως στο νότιο τμήμα της αμερικανικής πολιτείας.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε για πλημμύρες «ενδεχομένως θανατηφόρες», ως αποτέλεσμα των «σφοδρών βροχοπτώσεων», την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ήδη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας, όταν καταπλακώθηκε από ένα δέντρο στον κήπο του.

«Είναι μια πολύ μεγάλη καταιγίδα, με επικίνδυνες συνέπειες, που μπορούν ενδεχομένως να απειλήσουν ζωές», δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 8 κομητείες με περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους, από τις 58 συνολικά της Καλιφόρνιας, μεταξύ άλλων στο Λος Άντζελες, το Όραντζ, το Ριβερσάιντ, το Σαν Μπερναρντίνο, το Σαν Ντιέγκο και τη Σάντα Μπάρμπαρα.

Καθυστερήσεις πτήσεων, διακοπές ρεύματος

Σχεδόν 700.000 νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι το πρωί της Δευτέρας τοπική ώρα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.us.

Δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο flightaware.com.

Σύμφωνα με τη NWS, 13-20 εκατοστά βροχής αναμένονται να πέσουν στο Λος Άντζελες τη Δευτέρα, με το σύνολο να ανέρχεται σε 35 εκατοστά βροχής σε διάστημα 48 ωρών σε διάφορες περιοχές.

Στο Σαν Ντιέγκο, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με το Μεξικό, περιοχές έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό.

Στην περιοχή του Σάντα Κρουζ, από την σφοδρότητα των ανέμων, τα νερά ενός μικρού καταρράκτη, κινούνταν προς τα πάνω.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως οι καιρικές συνθήκες «θα επιδεινωθούν» κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλώντας «ξαφνικές πλημμύρες» και «κατολισθήσεις». Η NWS έκανε επίσης λόγο για επικίνδυνες «αστραπές», «πλημμύρες σε αστικές ζώνες» και «υπερχειλίσεις ποταμών».

Αυτή η καταιγίδα με ριπές ανέμων ταχύτητας 100 και πλέον χλμ/ώρα αποτελεί τμήμα ενός μετεωρολογικού φαινομένου που έχει ονομαστεί “Pineapple express”, το οποίο δημιουργείται στη Χαβάη, κοντά σε μια ζώνη τροπικής υγρασίας.

Οι δυτικές ακτές των ΗΠΑ πέρασαν έναν ασυνήθιστα βροχερό χειμώνα τον περασμένο χρόνο, εξαιτίας μιας σειράς καταιγίδων, οι οποίες προκάλεσαν βροχοπτώσεις ρεκόρ.

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Διαβάστε επίσης:

Νετανιάχου: «Δεν θα δεχθούμε τις απαιτήσεις της Χαμάς»

Βρετανία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μετά την επέμβαση της Κέιτ Μίντλετον

«Ασπίδες»: Στην Ελλάδα η κεντρική διοίκηση από ξηράς της επιχείρησης προστασίας εμπορικών πλοίων από τους Χούθι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:22