search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 04:26
MENU CLOSE

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις – Με Πανελλήνιες και Ελάχιστη Βάση η εισαγωγή

07.02.2024 14:20
pierrakakis_parousiasi_nomosxedio

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι μέσα από τις εξετάσεις των Πανελλαδικών θα μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος. Τις υπόλοιπες προϋποθέσεις θα τις καθορίζει κάθε ξένο ίδρυμα και το ελληνικό υπουργείο Παιδείας δεν θα έχει λόγο.

Οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν για κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και μόνο για αυτά, όπως ανέφερε, περιλαμβάνουν ότι θα μπορούν να ιδρύσουν εάν το θέλουν μόνο μια σχολή και όχι τρείς όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα. «Εμείς με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Η ερμηνεία του Συντάγματος δεν συνιστά στατική διαδικασία μέσα στο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τη άδεια λειτουργίας θα απαιτείται ποσό 500.000 ευρώ για εγγυητική επιστολή.

Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένα στη χώρα τους και οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο θα γίνεται και η αίτηση άδειας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να εγκρίνει ή όχι την αίτηση εντός 120 ημερών και στη συνέχεια το υπουργείο θα μπορεί να προβεί στην έκδοση άδειας.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα είναι υποχρεωμένα να εκτελούν ερευνητική δραστηριότητα, να διαθέτουν υποδομές και εργαστήρια που θα ελέγχονται, ενώ θα τεθούν αυστηρά κριτήρια για διδακτικό προσωπικό και διοικητικό.

Όσον αφορά στους όρους φοίτησης, θα είναι ίδιοι με το μητρικό ΑΕΙ και θα υπάρχει συμβούλιο διοίκησης ,εσωτερικός κανονισμός , έλεγχος από ορκωτό λογιστή και ετήσιος έλεγχος αλλά και ανάκληση άδειας και επιβολή ποινών σε παραβιάσεις των όρων λειτουργίας.

Επίσης δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικα πανεπιστήμια
τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου
Ο υπουργός δήλωσε ότι θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική.

Όσον αφορά στο εθνικό απολυτήριο, ανέφερε ότι είναι στις κυβερνητικές προθεσεις να ανοίξει αυτή η συζήτηση, αλλά όχι τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ρέθυμνο: Πλήθος μηνυμάτων από υποψήφιους «πελάτες»-βιαστές στο κινητό της 14χρονης – Τι έδειξε η άρση απορρήτου (video)

Ελαιόλαδο: Πώς φτάνουμε να το πληρώνουμε «χρυσό» – Η διαδρομή από τον παραγωγό μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ (video)

Στράτος Μαυροειδάκος: «Απευχόμαστε σύγκρουση αγροτών και αστυνομικών» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20