search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:07
MENU CLOSE

Νέα ΜΕΘ για Αναπνευστικές Ασθένειες στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»

07.02.2024 17:08
PAPANIKOLAOU_METH1

Τα εγκαίνια της Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστικών Ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου» πραγματοποιήθηκαν σήμερα, παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας σήκωσε από τα μεγαλύτερα βάρη στην περίοδο της πανδημίας όπου γιατροί, νοσηλευτές και όλο τον προσωπικό, έδωσαν πολύμηνη μάχη για να καταφέρουν να σώσουν χιλιάδες ζωές. Η ΜΕΘ Αναπνευστικών Ασθενών, που εγκαινιάστηκε σήμερα και είναι δωρεά του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου ύψους 1.000.000 ευρώ, είναι από τις πιο σύγχρονες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τέτοιου είδους νοσήματα που έχουμε στο ΕΣΥ και θα καλύψει όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Η επιλογή του κ. Μαρτίνου από το νοσοκομείο που έκανε την πρόταση για την δωρεά, δεν ήταν τυχαία. Ο ίδιος ήταν διοικητής του Αγίου Όρους την περίοδο της πανδημίας και έχει γνωρίσει από κοντά το προσωπικό αυτής της κλινικής στην όποια νοσηλεύτηκαν και πολλοί μοναχοί. Όταν λοιπόν του ζητήθηκε να συμβάλει στη δημιουργία της ΜΕΘ δέχτηκε αμέσως.

Η ΜΕΘ

Το έργο «Μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστικών Ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου»», αφορά τη μετεγκατάσταση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης και σε λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αναπνευστικών ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΚΑΑ), δυναμικότητας επτά (7) κλινών, σε παρακείμενο χώρο, όπου παρέχεται η δυνατότητα εξασφάλισης σημαντικά βελτιωμένων παραμέτρων λειτουργίας καθώς και άριστες συνθήκες διαμονής για το προσωπικό και τους ασθενείς, με κοινό σταθμό εποπτείας- εργασίας νοσηλευτών και με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης.

Στο πλαίσιο της δωρεάς, και μετά από σχετικό αίτημα του Νοσοκομείου, καλύφθηκε από τον δωρητή και ο εξοπλισμός της Μονάδας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους γιατρούς το προσωπικό και φυσικά τους δωρητές δήλωσε:

« Από αυτή την κλινική, μέσα στον Covid δώσατε τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να σωθούν ζωές. Στη μονάδα αυτή μπήκαν πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι τα κατάφεραν με τη δική σας φροντίδα, αρκετοί δυστυχώς όχι. Στο πλαίσιο αυτή σας της μάχης γνωριστήκατε λίγο καλύτερα με τον κύριο Θανάση Μαρτίνο. Πρόκειται περί ενός ευεργέτου του Έθνους και της πατρίδος, κατά τρόπο απαράμιλλο, ισάξιο των μεγάλων ευεργετών του Γένους που έφτιαξαν το νεότερο ελληνικό κράτος, ο οποίος την καλή του τύχη που του δίνει ο Θεός και η αξία του, τη μοιράζεται με τους συμπολίτες του και με την πατρίδα του. Αγαπητέ κύριε Μαρτίνε, αγαπητέ Θανάση πραγματικά εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας θέλω να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσω.

Αυτή η μονάδα που φτιάξαμε εδώ, που είναι η μονάδα πρότυπο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν είναι απλώς μία ακόμα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Είναι ίσως η πιο σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τέτοιου είδους νοσήματα που έχουμε στο ΕΣΥ. Θα σώσει πολλές ζωές και θα κάνει τη μάχη των συμπολιτών μας όταν φτάνουν το κατώφλι μεταξύ της ζωής και του θανάτου, περισσότερο ανθρώπινη και με καλύτερες πιθανότητες και ευκαιρίες για να τα καταφέρουν».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αφού με τη σειρά του ευχαρίστησε τους δωρητές, δήλωσε: «Η σπουδαία αυτή δωρεά, θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την παροχή υψηλότερου επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα».

Ο δωρητής κ. Θανάσης Μαρτίνος αναφέρθηκε στην τραυματική εμπειρία που είχε τα χρόνια της πανδημίας και ήταν το έναυσμα για να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του νοσοκομείου: «Η αρχή της θητείας μου συνέπεσε με την επιδημία του Covid και είχα και εγώ μια μεγάλη πίεση για να βρίσκουμε κρεβάτια στους μοναχούς. Με είχαν ενημερώσει ότι όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ καλά, αλλά ειδικά η μονάδα του Παπανικολάου ειδικεύεται στα αναπνευστικά νοσήματα και είναι ίσως και η καλύτερη στην καταπολέμηση του Covid. Γνωριστήκαμε λοιπόν εδώ με τον Καθηγητή, κύριο Κιουμή.

Ο πρώτος βαριά ασθενής που βγήκε από το Άγιο Όρος, ήταν ο μοναχός Σωφρόνιος, ηλικίας 83 ετών, ο οποίος μπήκε σε βαριά κατάσταση. Τον είχαμε περίπου “ξεγραμμένο” στο Άγιο Όρος και μετά από ένα μήνα υπέρ προσπάθειας και σίγουρα εδώ το προσωπικό σας, που τους βλέπω και τους γνώρισα τώρα, η Διευθύντρια και όλες οι νοσηλεύτριες πρέπει να είναι εξαιρετικές και αυτό εξηγεί και τα αποτελέσματα που είχαμε, ο άνθρωπος αυτός σώθηκε ως εκ θαύματος.

Όταν λοιπόν μου είπαν ότι εδώ έχουμε, που είχα πειστεί και περί αυτού, ίσως την καλύτερη κλινική στα Βαλκάνια για αναπνευστικά νοσήματα και σε παρακαλούμε να φτιάξουμε αυτή τη μονάδα, ήταν αυτονόητο ότι θα το έκανα».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, επίσης, ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη, ο Διοικητής του Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου» κ. Διονύσης Μανωλόπουλος, και η Διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος κ. Τζίνα Λεπτοκαρύδου.

Διαβάστε επίσης:

«Θερίζουν» οι ιώσεις: Πότε πάμε στον γιατρό – Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης

Ιλαρά: Σαρώνει η πιο μολυσματική ασθένεια που έχει γνωρίσει η επιστήμη

Ουρολοίμωξη: Γιατί είναι συχνότερη στις γυναίκες; -Τι προσφέρει το υαλουρονικό οξύ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:05