search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 02:01
MENU CLOSE

Ουκρανία: Ποιος είναι ο διάδοχος του αρχιστράτηγου Ζαλούζνι και πού θα οδηγήσει η «ζαριά» Ζελένσκι

08.02.2024 20:47
Oleksandr Syrskyi

Τον μέχρι σήμερα αρχηγό του στρατού ξηράς, Ολεξάντρ Σίρσκι, τοποθέτησε στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ουκρανικών δυνάμεων ο πρόεδρος Ζελένσκι, ρίχνοντας τη «ζαριά» του σε ένα παιχνίδι που μπορεί να του κοστίσει ακριβά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα την αντικατάσταση του αρχιστράτηγου Ζαλούζνι που ηγήθηκε του Γενικού Επιτελείου τα τελευταία 2 χρόνια και κατάφερε να ανακόψει την προέλαση των Ρώσων προς το Κίεβο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι «είναι καιρός για αλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία»

Ποιος είναι ο νέος αρχιστράτηγος

Ο 50χρονος Ζαλούζνι θα αντικατασταθεί από τον 59χρονο Σίρσκι, ο οποίος άρχισε την καριέρα του τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης και εκπαιδεύτηκε στη Μόσχα.

Ο Σίρσκι γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1965 στο Βλαντίμιρ Όμπλαστ της Ρωσίας. Αποφοίτησε το 1986 από την Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή της Μόσχας, που ήταν τότε η καλύτερη στρατιωτική ακαδημία της ΕΣΣΔ και υπηρέτησε στο σοβιετικό πυροβολικό.

Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, το 1991, ο Σίρσκι ανελίχθηκε στις τάξεις του ουκρανικού στρατού και έγινε στρατηγός το 2009. Το 2014 και το 2015 είχε σημαντικό ρόλο στον αγώνα των Ουκρανών εναντίον των Ρώσων στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ύστερα από δύο χρόνια έγινε διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και τέθηκε επικεφαλής της αντιρωσικής επιχείρησης που είχε την κωδική ονομασία «Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση».

Όταν εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο στρατηγός Σίρσκι ετέθη επικεφαλής της άμυνας στο Κίεβο και αργότερα επωμίσθηκε την ευθύνη της ουκρανικής αντεπίθεσης στο Χάρκοβο.

Η εντολή Ζελένσκι στον νέο αρχιστράτηγο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τη νέα στρατιωτική ηγεσία να χαράξει νέα στρατηγική για τους προσεχείς μήνες με στόχο την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων. «Πρέπει να τεθεί στο τραπέζι ένα ρεαλιστικό, λεπτομερές πλάνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, για το 2024, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τις προοπτικές», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Κατά τον Ζελένσκι η Ουκρανία κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο των αιθέρων, αλλά απέτυχε ως προς τους στόχους «στην ξηρά».

Η «ζαριά» Ζελένσκι με την καρατόμηση Ζαλούζνι

Παρότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία του στρατηγού Ζαλούζνι, απέβη άκαρπη και η Ρωσία τις τελευταίες μέρες εξαπολύει πυκνές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, ο αποπεμφθείς αρχιστράτηγος είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

Μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έδινε ποσοστό αποδοχής στον στρατηγό Ζαλούζνι που έφτανε στο 88%, ενώ το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Ζελένσκι ήταν μόλις πάνω από το 60%.

Για τον Ζελένσκι η καρατόμηση του Ζαλούζνι είναι έναν πολιτικό στοίχημα. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές ο Ζαλούζνι είναι πιθανό να εξελιχθεί σε πολιτικό αντίπαλο του Ζελένσκι, όποτε στηθούν κάλπες. Ήδη στο πλευρό του έσπευσαν κάποιοι από τους προβεβλημένους δημόσιους παράγοντες στην Ουκρανία, όπως ο δημοφιλής δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ποροσένκο.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τις εκλογές στη Σερβία 

Μπάιντεν: Τι Μέρκελ, τι Κολ… – Πάλι τα μπέρδεψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

«Ο Βασιλιάς Κάρολος δεν πιστεύει στη χημειοθεραπεία» – Η εναλλακτική ιατρική, η ομοιοπαθητική και ο αμφιλεγόμενος γιατρός του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34