search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:23
MENU CLOSE

Γιατί ο «Mr Jumbo» βλέπει νέα πτώχευση της Ελλάδας – Καλεί τους Έλληνες να ζητήσουν να δουλεύουν περισσότερο

09.02.2024 23:23
jumbo-new

Κόντρα στο ρεύμα των διεθνών οίκων και της γενικότερης αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία πήγε ο Απόστολος Βακάκης το απόγευμα της Τετάρτης (7/2).

Στο περιθώριο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Jumbo δεν έκρυψε τον φόβο του ότι η Ελλάδα έχει υψηλή πιθανότητα να οδεύσει σε μία νέα χρεοκοπία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το flash.gr. «Το πρόβλημα μιας νέας πτώχευσης της Ελλάδας είναι εδώ και είναι τεράστιο. Όταν μία χώρα χάνει το 10% του πληθυσμού της μέσα σε λίγα χρόνια και δεν κάνει τίποτα για αυτό δείχνει ότι πάει ξανά για φούντο». 

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας

Σύμφωνα με τον ίδιο σημαντική ευθύνη για μελλοντικές καταστάσεις σε ότι αφορά την υπογεννητικότητα και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος στην λειτουργία της αγοράς φέρουν οι πολιτικοί. Ως προς το πρώτο σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

«Επίσης δεν έχει την δυνατότητα να προσελκύσει ξένους ανθρώπους να έρθουν να εγκατασταθούν εδώ και να δουλέψουν. Φοβάται το πολιτικό κόστος. Όσο φοβάσαι το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής επιβραδύνεις καταστάσεις και αυτό θα φανεί κάποια στιγμή αργότερα. Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα είναι έλλειψης ανάπτυξης όχι έλλειψης εργαζομένων. Εμείς λόγω υπογεννητικότητας πρέπει να φέρουμε και άλλο πληθυσμό να μείνει στην χώρα. Ποιος θα πληρώνει το ΙΚΑ και τις άλλες εισφορές; Το να τους έχουμε παράνομους και να μην πληρώνουν τίποτα σημαίνει ότι εμείς πληρώνουμε παραπάνω και επειδή αυτό δεν φαίνεται κάπου κανείς προς το παρόν δεν αντιδρά».

Κάν’το όπως η Κύπρος

Γενικότερα, ο κ. Βακάκης κάλεσε την ελληνική πλευρά να ακολουθήσει το μοντέλο της Κύπρου. «Εμείς πρέπει να το κάνουμε όπως η Κύπρος. Έλληνες είναι και αυτοί, κακομαθημένοι σαν εμάς, όμως αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα, με λιγότερες αργίες, αντιλαμβάνονται την ανάγκη να κάνουν πλήρη αξιοποίηση της γη και του αέρα της χώρα τους και ας βρίσκονται σε χειρότερη θέση από εμάς. Εμείς έχουμε πολύ καλύτερο “οικόπεδο”. Μία σταλιά είμαστε και εμείς, πολύ λίγος πληθυσμός όμως θα μπορούσαμε να τα έχουμε κάνει λίγο καλύτερα».

Οι Έλληνες να ζητήσουν να δουλεύουν περισσότερο

Ευθύνη για την κατάσταση δεν έχουν μόνο οι πολιτικοί σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της Jumbo αλλά και οι πολίτες. «Εάν οι πολίτες πιέζαν για περισσότερη δουλειά δεν θα υπήρχε κανένα θέμα, αλλά ο πολίτης εδώ στην Ελλάδα ζει έναν ακόμη μύθο ότι θα μπορούσε να έχει ευζωία χωρίς εργασία. Μπορεί να το κάνει μερικές ημέρες αλλά μετά από λίγο θα δει ότι κάνει λάθος και αυτό θα οδηγήσει σε μία νέα πτώχευση».

Επταήμερη λειτουργία των καταστημάτων

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του σύγκρινε της λειτουργία των καταστημάτων στην Ελλάδα με τις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία του. «Η Jumbo έχει παρουσία σε τέσσερις χώρες. Η μόνη χώρα που δεν δουλεύουμε τις Κυριακές είναι η Ελλάδα. Για ποιο λόγο δεν δουλεύουμε; Γιατί υπάρχουν διάφορες συντεχνιακές θέσεις. Γίνεται π.χ. λόγος για την θρησκεία. Είναι λιγότερο ορθόδοξοι οι Κύπριοι οι οποίοι δουλεύουν τις Κυριακές ή είναι λιγότερο χριστιανοί τα καφενεία και τα ζαχαροπλαστεία που ανοίγουν τα πρωινά της Κυριακής; Αυτά είναι αγκυλώσεις του παρελθόντος. Παρόλα αυτά οι πολιτικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς να πάρουν τέτοιες επιλογές γιατί φοβούνται ότι δεν θα τους ψηφίσουν και θα χάσουν την δουλειά τους». 

Στην Βουλγαρία και την Ρουμανία τα καταστήματα, σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές και 362 ημέρες τον χρόνο. Σε ότι αφορά την Ελλάδα σύμφωνα με τον ίδιο είναι κάτω από 270 ημέρες. «Εδώ έχουμε εθνικές εορτές, θρησκευτικές εορτές, πολιούχους πόλης και τόσα άλλα που πληρώνει ο καταναλωτής γιατί στο τέλος της ημέρες είναι αυτός που θα επιβαρυνθεί με τα κόστη όλων αυτών των αργιών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο κόστος σε αυτόν τον τομέα καθως“πετσοκόβουμε” τις ημέρες που διαιρούνται τα γενικά έσοδα».

Διατήρηση σταθερών τιμών

Στάση αναμονής διατηρεί η διοίκηση της Jumbo σε ότι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επιρρεάζουν και το παγκόσμιο εμπόριο. Όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Βακάκης «αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση δεν θα κάνουνε καμία ανατίμηση. Δεν αγοράζουμε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί και διακόπτουμε φορτώσεις που έχουν πολλαπλάσιο κόστος και θα μας οδηγήσουν σε ανατιμήσεις προϊόντων. Θα επανακαθορίσουμε τη στρατηγική μας στο τέλος Μαρτίου αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες και η κρίση αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά» τόνισε του ομίλου.

Αυξήσεις μισθών στην Jumbo

Διευκρινίζοντας ότι η διοίκηση της Jumbo δεν ανακοινώνει ποτέ τις παροχές προς τους εργαζομένους της, άφησε να εννοηθεί ότι η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών των εργαζομένων της από τον Ιανουάριο πριν από τις επόμενες αυξήσεις που αναμένονται να έρθουν με κυβερνητική απόφαση τον Απρίλιο. «Εμάς το προσωπικό μας στηρίζει. Επιχειρηματίας που δεν έδωσε αυξήσεις τον Γενάρη δεν θα έπρεπε να κυκλοφορεί ευχάριστα μέσα στην κοινωνία. Δεν μπορεί να είσαι ανάλγητος. Εμείς δεν ανακοινώνουμε ποτέ τις αυξήσεις που δίνουμε όμως ότι και να δώσουμε υστερεί σε αυτό που θα έπρεπε να λάβουν».

Θεσσαλία

Σημαντικό ήταν το πλήγμα για τα καταστήματα της εταιρείας στην Θεσσαλία που επλήγησαν από την καταιγίδα Ντάνιελ. Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη το κατάστημα στην Καρδίτσα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ξανά πριν από το Πάσχα και αυτό στην Λάρισα πριν από το καλοκαίρι. Όπως ανέφερε το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην χρονοβόρα διαδικασία παραλαβής μηχανολογικού εξοπλισμού, μεγάλο μέρος του οποίου έρχεται από το εξωτερικό. 

Διαβάστε επίσης:

«Golden Visa»: Έσοδα 2,6 δισ. ευρώ στην τριετία αλλά και τεράστια προβλήματα στην αγορά ακινήτων – Ποιες αλλαγές έρχονται

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «κλειδώσετε» την έκπτωση 10% – Τι πρέπει να προσέξετε

ΑΑΔΕ: Αυτόματη συμπλήρωση σε 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις – Ποιους αφορά (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:21