search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:32
MENU CLOSE

Μέλι: Μειωμένη έως και 70% η φετινή παραγωγή (Video)

14.02.2024 09:01
meli new

Θεωρείται κορυφαίο διατροφικό προϊόν. Η χώρα μας φημίζεται για την παραγωγή του. Ωστόσο φέτος η παραγωγή του μελιού είναι έως και 70% μειωμένη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Όπως λένε οι παραγωγοί, οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες αλλά και οι καταστροφές σε Έβρο, Θεσσαλία και Φθιώτιδα συνετέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης της τροφής τους.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως και η απαγόρευση χρήσης καπνιστηριού μετά τις 23:00 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα πρόστιμα από δασάρχες, που τους απαγορεύουν την είσοδο στα δάση, οδήγησαν στη χαμηλή παραγωγή.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, υλικά συσκευασίας, προϊόντα τροφοδοσίας των μελισσών), την ώρα που η τιμή της χονδρικής παραμένει στα ίδια επίπεδα από 2,80 ευρώ – 4 ευρώ/ κιλό εξαιτίας και των ελληνοποιήσεων, όπως λένε οι παραγωγοί. Έτσι, προτιμούν να κρατήσουν το μέλι στις αποθήκες τους, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται ο κίνδυνος να αποχωρήσουν χιλιάδες μελισσοκόμοι από το επάγγελμα.

«Απέχουν μίλια από την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι»

«Ζούμε από τα δάση, οπότε είμαστε προστάτες των δασών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος. «Υπάρχουν τοπικοί δασάρχες που βεβαιώνουν πρόστιμα στους μελισσοκόμους κατά παρερμηνεία του νομού» πρόσθεσε.

«Πρέπει όλα να τα δούμε συνολικά» τόνισε, σημειώνοντας για τις ελληνοποιήσεις:

«Έρχεται μέλι από το εξωτερικό, το οποίο είναι φιλτραρισμένο, στο οποίο δεν υπάρχουν γύρες, οπότε μπορούμε με μια γυρεοσκοπική εξέταση να δούμε από πού προέρχεται αυτό μέλι. Αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και αυτό πάει στο ράφι και πωλείται ως ελληνικό. Αυτό γίνεται από ανθρώπους που εμπορεύονται πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού».

Όπως σημείωσε ο μελισσοκόμος: «Θέλουμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής είναι απλά θέμα βούλησης. Απέχουν μίλια από την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι» ανέφερε. «Στη Θεσσαλία χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες μελισσοσμήνη, δεν έχουν λάβει στο 100% την αποζημίωση. Ζημιά από τις πλημμύρες στην Φθιώτιδα, που την έχουμε ξεχάσει εντελώς, και οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Μακελειό στη Γλυφάδα: Θρίλερ για το κίνητρο του δράστη – Η άρση απορρήτου, τα ύποπτα εμβάσματα και η κατάθεση «κλειδί»

Υδροστρόβιλος στη Λήμνο και… ανεμοστρόβιλος στη Ρόδο σάρωσαν τα πάντα στο διάβα τους (Photos/Videos)

ΕΚΠΑ: Σε αναστολή καθηκόντων υπάλληλος που είχε εμπλοκή στο «κατέβασμα» του σέρβερ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:32