search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:56
MENU CLOSE

Τι ρόλο παίζουν οι μυστικές βάσεις της CIA στην Ουκρανία – Η «κρυφή» επίσκεψη Μπερνς, ο φόβος Ζελένσκι και ο εκβιασμός για «εκατομμύρια που θα σκοτωθούν»

26.02.2024 21:26
ukraine-12-new

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι “δεν καταλαβαίνει” πώς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ “μπορεί να είναι με το μέρος” της Ρωσίας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Προειδοποιεί ακόμη ότι “εκατομμύρια άνθρωποι θα σκοτωθούν” εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσφέρουν εκ νέου την υποστήριξή τους. Τραγική η κατάσταση στο μέτωπο, την ώρα που αποδεκατισμένες ουκρανικές μονάδες προσπαθούν να κρατήσουν την άμυνα, με σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και πυρομαχικά, παρά τα εκατοντάδες δισ. ευρώ που έχει εισπράξει και συνεχίζει να ζητεί ο Ζελένσκι, με τον διευθυντή της CIA να σπεύδει μυστικά για 10η φορά δτην Ουκρανία.

“Δεν καταλαβαίνω πώς ο Ντόναλντ Τραμπ είναι με το μέρος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν. Είναι αδιανόητο”, δηλώνει, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης αυτής που αναμένεται να μεταδοθεί το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, μεγάλο φαβορί για να λάβει το χρίσμα του κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προέτρεψε τους υποστηρικτές του στο Κογκρέσο να μπλοκάρουν αμερικανική στρατιωτική βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.

Ο 77χρονος πρώην μεγιστάνας έχει διαβεβαιώσει κατά το παρελθόν ότι μπορεί να θέσει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία “σε 24 ώρες”, εάν επανεκλεγεί.

“Δεν πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει τον Πούτιν. Ξέρω ότι τον συνάντησε αλλά δεν του αντιτάχθηκε ποτέ”, συνεχίζει ο Ουκρανός πρόεδρος.

“Δεν πιστεύω ότι (ο Τραμπ) συνειδητοποιεί ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει ποτέ”, προσθέτει.

Η Ουκρανία εμφανίζεται πολύ αποδυναμωμένη απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα και περιμένει τα δυτικά όπλα που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή της, ενώ ο πόλεμος έχει εισέλθει στον τρίτο χρόνο του. Η νίκη ή η ήττα της Ουκρανίας “εξαρτάται από εσάς”, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Ζελένσκι στους συμμάχους του.

Οι Ουκρανοί καταγράφουν ήττες εδώ και εβδομάδες στα ανατολικά, κυρίως με την απώλεια της πόλης-φρούριο Αβντιίβκα και σήμερα με την απόσυρσή τους από το χωριό Λαστότσκινε, κοντά στην Αβντιίβκα.

Στη συνέντευξη στο CNN, ο πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποιεί ακόμη ότι “εκατομμύρια άνθρωποι θα σκοτωθούν” εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσφέρουν εκ νέου την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανεξάρτητων πηγών δείχνουν ότι ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει 377.000 στρατιώτες.

Στάχτη έγινε το πρώτο αμερικανικό άρμα μάχης

Εντωμεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν για πρώτη φορά ένα άρμα μάχης Abrams που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Το βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα άρμα μάχης Abrams να φλέγεται.

«Από την αρχή, οι στρατιώτες μας έλεγαν ότι αυτά τα άρματα μάχης θα καούν όπως και άλλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Αναφερόταν σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου η Ρωσία λέει ότι κατέστρεψε όπλα που προμήθευσε η Δύση στην Ουκρανία.

Η ιδέα για ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς τη Μόσχα είναι παράλογη

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η ιδέα της διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς τη Ρωσία είναι γελοία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίρ Ζελένσκι δήλωσε πως ελπίζει πως θα διεξαχθεί ανοιξιάτικη σύνοδος κορυφής στην Ελβετία προκειμένου να συζητήσει το όραμά του για την ειρήνη με τους συμμάχους του Κιέβου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: “Έχουμε πει κατ΄επανάληψη πως αυτό είναι ένα παράξενο σχήμα, για να πούμε το λιγότερο, επειδή ορισμένα ειρηνευτικά σχέδια εφαρμόζονται χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, το οποίο από μόνο του είναι επιπόλαιο ακόμη και γελοίο”.

Ο επιτελάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε χθες Κυριακή, ωστόσο, πως ένα σχέδιο από τη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία θα μπορούσε να παραδοθεί στη Ρωσία σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

“Μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση στην οποία καλούμε από κοινού εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου θα τους παρουσιαστεί το σχέδιο στην περίπτωση που οποιοσδήποτε εκπροσωπεί την επιτιθέμενη χώρα εκείνη τη στιγμή θα θελήσει ειλικρινά να θέσει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και να επιστρέψει σε μια δίκαιη ειρήνη”, είπε ο Γέρμακ.

Έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, η Ρωσία κατέχει λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας. Η Μόσχα έχει πει κατ’ επανάληψη πως είναι ανοικτή σε συνομιλίες, όμως αυτές πρέπει να αναγνωρίζουν τις “νέες πραγματικότητες επί του εδάφους”. Η Ουκρανία απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητάς της και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Το Reuters μετέδωσε κατ’ αποκλειστικότητα αυτό τον μήνα πως ο Πούτιν διεμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023 δημόσια και ιδιωτικά μέσω ενδιάμεσων, στους οποίους περιλαμβάνονται και Άραβες εταίροι της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, πως είναι έτοιμη να εξετάσει μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία που θα ‘πάγωνε’ τη σύγκρουση στις υφιστάμενες γραμμές.

Πηγή των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη επαφή και είπε πως η Ουάσινγκτον δεν θα εμπλακεί σε συνομιλίες που δεν περιλαμβάνουν την Ουκρανία.

Τι ρόλο παίζουν οι μυστικές βάσεις της CIA 

Την ύπαρξη 12 βάσεων της CIA σε μυστικές τοποθεσίες στην Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, στο οποίο μάλιστα αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς πραγματοποίησε την 10η επίσκεψή του στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου με σκοπό να καθησυχάσει τους φόβους των Ουκρανών ότι θα σταματήσει η στήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι οι βάσεις αυτές είναι υπόγειες σε καταφύγια που έχουν χτιστεί μέσα στο δάσος, ενώ κάποιες χρηματοδοτούνται σχεδόν πλήρως και εν μέρει εξοπλίζεται από τη CΙΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιχειρήσεις της CIA στην Ουκρανία χρονολογούνται από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014, μετά την φυγή του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και κατέστησαν δυνατή, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση πολλών ειδικών των μυστικών υπηρεσιών στις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας: ένας από αυτούς θα ήταν ο Κίριλο Μπουντάνοφ, σήμερα επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως αναφέρεται, όλα άρχισαν όταν οι Ουκρανοί απέδειξαν την αξία τους στους Αμερικανούς συλλέγοντας υποκλοπές που βοήθησαν να αποδειχθεί η εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη ενός εμπορικού αεροσκάφους το 2014, της πτήσης 17 της Malaysia Airlines. Οι Ουκρανοί βοήθησαν επίσης τους Αμερικανούς να κυνηγήσουν τους Ρώσους πράκτορες που παρενέβησαν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, γύρω στο 2016 η CIA άρχισε να εκπαιδεύει μια ειδική μονάδα των ουκρανικών δυνάμεων, γνωστή ως «Μονάδα 2245», με αποστολή να επιχειρεί πέρα από τα σύνορα και να παίρνει στην κατοχή της ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατιωτικά συστήματα επικοινωνίας για να τα παραδώσει σε τεχνικούς της CIA για δραστηριότητες αποκρυπτογράφησης.

Η CIA φέρεται επίσης να βοήθησε στην εκπαίδευση «μιας νέας γενιάς Ουκρανών κατασκόπων που εργάζονταν στη Ρωσία, σε όλη την Ευρώπη, στην Κούβα και σε άλλα μέρη όπου η Ρωσία διατηρεί σημαντική παρουσία».

Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών και των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών λέγεται ότι είναι «ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό εδώ και μια δεκαετία» και η αποτυχία του Κογκρέσου να αναχρηματοδοτήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε να «αναγκάσει τη CIA να μειώσει κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες».

Μάλιστα αξιωματικοί της CIA παρέμειναν σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στη δυτική Ουκρανία όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν εκκένωσε το αμερικανικό προσωπικό τις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, οι αξιωματικοί μετέφεραν κρίσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των σημείων όπου η Ρωσία σχεδίαζε χτυπήματα και ποια οπλικά συστήματα θα χρησιμοποιούσε.

«Χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε τρόπος να αντισταθούμε στους Ρώσους ή να τους νικήσουμε», δήλωσε ο Ιβάν Μπακάνοφ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Ουκρανίας, της S.B.U.

Διαβάστε επίσης:

Τζέικομπ Ρότσιλντ: Πέθανε ο Βρετανός τραπεζίτης της διάσημης δυναστείας

Κωνσταντινούπολη: Πινακίδες για τον κίνδυνο τσουνάμι «φέρνουν» οι προειδοποιήσεις για μεγάλο σεισμό – Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Τραμπ: «Ζήλεψε» το ταλέντο του Μπάιντεν στις… γκάφες – Αποκάλεσε τη Μελάνια… Μερσέντες (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:54