search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:55
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων για το 2023 – Κόντρα Φάμελλου-Θεοχάρη στη Βουλή

28.02.2024 18:44
famellos

Κόντρα για τη φορολόγηση των υπερκερδών των δύο διυλιστηρίων είχαν στη Βουλή Σωκράτης Φάμελλος και Χάρης Θεοχάρης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει εκτάκτως τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων για το 2023 με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη να αναφέρεται στη φορολόγηση του 2022, αποφεύγοντας να απαντήσει.  

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχει φορολογήσει εκτάκτως τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων και τολμάνε μετά να έρθουν εδώ να μας μιλήσουν για δημοσιονομικά περιθώρια, όταν κάνουν πλάτη στα διυλιστήρια για να βγάλουν υπερκέρδη; Διότι το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι έπεσαν μάλλον τηλέφωνα και δεν εφαρμόζουν τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των διυλιστηρίων και των υπερκερδών.

Χ. Θεοχάρης: 630 εκατομμύρια ευρώ φορολογήθηκαν για τα έκτακτα κέρδη τους και εισπράχθηκαν από τη φορολογική διοίκηση.

Σ. Φάμελλος: Μου είπατε ότι δεν ξέρω ότι φορολογήσατε τα υπερκέρδη του 2022. Για το 2023 μίλησα, κύριε Θεοχάρη. Για το 2023… Τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων το 2022 ήταν 2,6 δισεκατομμύρια και από αυτά ήρθατε σήμερα εσείς περιχαρής να μας πείτε ότι τους πήρατε 600 εκατομμύρια; Ντροπή, κύριε Θεοχάρη. Ντροπή. 90% λέγατε… Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό, κύριε Θεοχάρη. Πάρτε το λόγο τώρα και απαντήστε: Πρώτον, πότε θα φορολογήσετε το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ υπερκέρδη του 2023 δύο διυλιστηρίων. Πέστε μας πότε θα τα φορολογήσετε.

Χ. Θεοχάρης:  Κύριε Φάμελλε, από τα διυλιστήρια πήραμε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά φορολογικά έσοδα. Τα 630 εκατομμύρια ευρώ ήταν η έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη τους. Και πράγματι σύμφωνα με τη φορολόγηση την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε, αυτή ήταν και στο τελευταίο ευρώ. 

Κατά πόσον θα πρέπει ή δεν πρέπει να φορολογηθούν για το 2023 τα κέρδη των διυλιστηρίων, η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει τον κανόνα που αποφάσισε, ότι το 2022 ήταν η αυξημένη τιμή στις βενζίνες που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, γι’ αυτό και φορολόγησε τότε. Όπως και οι εταιρίες παραγωγής φορολογήθηκαν τότε που δημιουργήθηκε το μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα στους Έλληνες πολίτες. Και τότε που υπήρχε και η στήριξη, υπήρχε και η έκτακτη φορολόγηση και γι’ αυτόν το λόγο φορολογήσαμε τα κέρδη του ‘22.

Σε δήλωσή του ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης παραδέχτηκε προκλητικά στη Βουλή, απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει έκτακτη εισφορά στα δύο (2) διυλιστήρια της χώρας, παρά την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2022/1854, με το επιχείρημα ότι τα φορολόγησε επαρκώς για το 2022! «Μάθαμε λοιπόν από τον κ. Θεοχάρη ότι, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι υπερκέρδη προς φορολόγηση στα διυλιστήρια υπήρχαν μόνο το 2022! Λες και όλο το 2023 δεν πήγανε σε κανένα πρατήριο καυσίμων και δεν μιλάνε με την αγορά και τους πολίτες που υφίστανται την αισχροκέρδεια στο κόστος καυσίμων! Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επέλεξε να κοροϊδέψει την ελληνική κοινωνία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των διυλιστηρίων», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: «Σκοπός της ζωής μου να αποδοθούν οι ευθύνες – Δεν λειτουργούσε κανένα σύστημα ασφαλείας» λέει ο πατέρας της 20χρονης Μάρθης

Τέμπη: Συγκλονιστικές εξομολογήσεις επιζήσασας και συγγενών – «Άκουγα ανθρώπους να ουρλιάζουν και μετά τις φωνές τους να αργοσβήνουνε» (videos)

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις – Κλείνει σταδιακά το κέντρο της Αθήνας (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:53