search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:05
MENU CLOSE

Διάστημα: Αμερικανορωσική αποστολή, εν μέσω ψυχροπολεμικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας (Photos/Video)

04.03.2024 13:02
space new

Πύραυλος της SpaceX που μεταφέρει τρεις Αμερικανούς αστροναύτες και έναν Ρώσο κοσμοναύτη εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα και κατευθύνεται προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα μείνουν οι 4 για έξι μήνες.

Σημειώνεται ότι η διαστημική έρευνα είναι από τους λίγους τομείς όπου οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά, παρότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν μπει σε ψυχροπολεμική τροχιά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το τετραμελές νέο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποτελείται από τρεις άνδρες και μία γυναίκα και μεταφέρονται στο διάστημα με κάψουλα που έχει έχει χρησιμοποιηθεί άλλες τέσσερις φορές σε αποστολές από την εταιρία του Έλον Μασκ.  

Το πλήρωμα ξεκίνησε το διαστημικό ταξίδι από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Η εκτόξευση του πυραύλου είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Η βασική έρευνα που θα πραγματοποιήσουν οι τρεις αστροναύτες και ο ένας κοσμοναύτης αφορά στην ανάπτυξη τεχνητών ανθρώπινων οργάνων για την μελέτη εκφυλιστικών ασθενειών σε περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας.

Ποιο είναι το πλήρωμα που κατευθύνεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Στην ρουκέτα Falcon επιβαίνουν ο Μάθιου Ντόμινικ, ο Μάικλ Μπάρατ και η Τζινέτ Επς, της NASA και ο Ρώσος Αλεξάντερ Γκρεμπένκιν.

Θα αντικαταστήσουν το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που αποτελείται από έναν Αμερικανό, έναν Ρώσο, έναν Δανό και έναν Ιάπωνα, που βρίσκονται εκεί από τον Αύγουστο.

Η Τζινέτ Επς είχε εκπαιδευτεί για να πετάει με το Starliner της Boeing, το οποίο όμως παρουσίασε προβλήματα και καθηλώθηκε και έτσι μπήκε στο δυναμικό της NASA.

Η Επς είναι από τη Νέα Υόρκη και είναι η δεύτερη μαύρη που συμπεριλαμβάνεται σε μία μακροχρόνια διαστημική αποστολή.

Πριν από την εκτόξευση του πυραύλου που την έφερε στο διάστημα δήλωσε υπερήφανη που μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις μαύρες γυναίκες, στις οποίες θέλει να στείλει το μήνυμα ότι το διάστημα «δεν είναι μόνο για τους άλλους ανθρώπους».

Η Τζινέτ Επς έχει εργαστεί για την αυτοκινητοβιομηχανία Ford και την CIA, πριν μπει στον χώρο της NASA, το 2009.

Η Επς είχε προγραμματιστεί να πάρει μέρος σε διαστημική αποστολή με ρωσική ρουκέτα, το 2018, αλλά την τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε και δεν ανακοινώθηκε ποτέ ο λόγος.

Μαζί της θα βρεθούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο Ντόμινικ, πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού και ο Γκρεμπένκιν, πρώην αξιωματικός του ρωσικού στρατού.

Ο Μπάρτα, που είναι γιατρός, βρίσκεται για τρίτη φορά στο διάστημα και είναι ο μεγαλύτερης ηλικίας ενεργός αστροναύτης που πετά στο διάστημα.

Τον Απρίλιο, όταν θα βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα μπει στο 65ο έτος της ηλικίας του.

Αναφερόμενος στην ηλικία του, είπε ότι «όσο είμαστε υγιείς, σε καλή κατάσταση και μέσα στον χώρο, είμαστε κατάλληλοι για να πετούμε».

Διαβάστε επίσης

Εκλογές ΗΠΑ: «Παρθενική» νίκη της Χέιλι έναντι του Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα

Γάζα: Σκληρή γραμμή Νετανιάχου εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής – «Δεν θα ικανοποιήσουμε παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς» (video)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αϊτή – Νεκροί, επεισόδια και μαζική απόδραση χιλιάδων κρατουμένων (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:04