search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:16
MENU CLOSE

Φοιτητικός ξεσηκωμός: Πανελλήνιο συλλαλητήριο από τις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα για τα μη κρατικά ΑΕΙ

08.03.2024 07:36
syllalitirio new

Κορυφώνονται σήμερα, μετά από διαδηλώσεις περίπου σαράντα ημερών, οι αντιδράσεις της φοιτητικής κοινότητας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εισάγει στη χώρα το θεσμό των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πάνω από 195 φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την χώρα κατεβαίνουν στους δρόμους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ στάση εργασίας από τις 11 έως τη λήξη της βάρδιας, ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

Οι δρόμοι στο κέντρο τη πόλης θα παραμείνουν κλειστοί για ώρες, καθώς οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να κάνουν πολύωρη διαμαρτυρία, έως την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, που παραβιάζει, κατά τη γνώμη τους (και όχι μόνο τη δική τους) το άρθρο 16 του συντάγματος.

Αν και στην αρχή της συζήτησης για το νομοσχέδιο δεν φαινόταν ότι οι αντιδράσεις θα έπαιρναν έκταση, στην πορεία αποδείχθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών διαβλέπει τον κίνδυνο που ενέχει η κυβερνητική ρύθμιση για περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Μάλιστα καταγράφεται πλέον και μεταστροφή της κοινωνίας κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως διαπιστώνεται σε ολοένα και περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ομάδα 17-29 ετών την οποία αφορά άμεσα το νομοσχέδιο, εμφανίζεται σαρωτικά αρνητική στην ίδρυσή τους, σε αντίθεση με τους… «νεολαίους» των 65+.

Οι φοιτητές διεκδικούν:

• Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περεταίρω εμπορευματοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, την διάλυση των πτυχίων μας.
• Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.
• Πτυχία με αξία! Μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
• Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά)

Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, φέρνει νομοσχέδιο για να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ.

Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και άνοιξαν το δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Αυτό αναδεικνύεται από τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 και από τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με τα δίδακτρα.

Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών.

Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία, προχωρά και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας».

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς: Ισχυρή έκρηξη βόμβας σε πάρκινγκ δίπλα σε βενζινάδικο

Χανιά: Συνελήφθη καθηγητής μετά από καταγγελίες για κακοποίηση μαθητών

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου – Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:16