search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:24
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, «θιασώτες της αδράνειας»

08.03.2024 11:30
mitsotakis vouli 987- new

Στην αντεπίθεση κατά της αντιπολίτευσης και των ισχυρισμών της σχετικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, πέρασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ανακοινώνοντας παράλληλα, ότι η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως άλλωστε είχε γράψει και το topontiki.gr, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ στις ΗΠΑ και με υποτροφία, καθώς αφού το ίδρυμα δεν μοιράζει μέρισμα, μπορεί να δημιουργήσει καταπίστευμα και να δίνει υποτροφίες, θα έλεγε «όχι» στο νομοσχέδιο. «Πόση υποκρισία», είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Καλά να τα λέει ο Τσίρπας που σπούδασε το ΕΜΠ, αλλά να τα λέει και ο Κασσελάκης; Νισάφι πλέον» και εκτιμώντας ότι «φαντάζομαι ότι ο ίδιος άλλες σκέψεις είχε, αλλα βούτηξε στο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε παλινωδία», επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη επιστημονική αποδοχή της μεταρρύθμισης από τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και σημειώνοντας ότι «τα ίδια μας λέγατε κι εσείς», αναφέρόμενος σε δηλώσεις του στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, και τονίζοντας ότι «ξαφνικά, για λόγους που μου είναι ακατανόητοι, κάνατε στροφή», ενώ, όπως ισχυρίστηκε, το υπουργείο Παιδείας ενέταξε στο σχέδιο νόμου όλους τους προβληματισμούς του κόμματος.

Αφού παρατήρησε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την κομματική πειθαρχία που επιβλήθηκε δεν είναι παρόντες, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο σκανδιναβικό μοντέλο για την ανώτατη εκπαίδευση και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «πολιτικό σουρεαλισμό», λέγοντας ότι καταψηφίζει ένα νομοσχέδιο που το 85% των άρθρων του αφορά στην αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ και του ΔΠΘ, απόφοιτος του οποίου είναι και ο Ν. Ανδρουλάκης. «Το κόμμα σας μου δίνει την εντύπωση ότι έχετε βγει από τη μηχανή του χρόνου και πάτε προς τα πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, είπε δηκτικά ότι είναι ο «Μπέντζαμιν Μπάτον» της πολιτικής, καθώς το 2004 ήταν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, αλλά στη συνταγματική αναθεώρηση του 2007 έκανε πίσω και τώρα εμφανίζεται να είναι κατά.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αποκρούσε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου, επαναλαμβάνοντας ότι το 85% των άρθρων αφορά στην ανάταξη και ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων, περιλαμβάνοντας πρόσθετα κονδύλια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, αλλά και αυξήσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών που φθάνουν το 15%, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην απογραφή της περιουσίας, κινητής και ακίνητης των δημοσίων ΑΕΙ, λέγοντας ότι θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν ανεκμετάλλευτους πόρους. Από την άλλη, για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ είπε ότι θα δώσει στους νέους περισσότερες ελευθερίες επιλογής για να σπουδάσουν στον τόπο τους σε σχολές που θα ανταγωνίζονται τις δημόσιες, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή αναχρονισμό που δεν οδήγησε σε αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης»

Υποστήριξε ότι με την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα θα πάψουν δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα να ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα και ότι θα επενδύσουν στον τόπο μας εκπαιδευτικοί οργανισμοί, αλλά και ότι θα ανακουφιστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Μιλώντας για «μύθους» που διακίνησε η αντιπολίτευση, επανέλαβε ότι οι προδιαγραφές και οι εγγυήσεις για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ είναι ίσως οι αυστηρότερες στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για πολλαπλά φίλτρα και δικλείδες ασφαλείας,

Παράλληλα, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, λέγοντας ότι θα αποτελεί κριτήριο – μαζί με αυτά που θα θέτουν τα μητρικά ιδρύματα – για την εισαγωγή των φοιτητών και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει υποκριτική στάση για την ΕΒΕ, καθώς από τη μία ζητά την κατάργησή της και από την άλλη θέλει να είναι αντίστοιχη με τα δημόσια ΑΕΙ και για τα μη κρατικά. Απέρριψε, δε, τους ισχυρισμούς περί ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το 10% των φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ θα σπουδάζουν με υποτροφία, ενώ υπενύθμισε και την ύπαρξη 30.000 σπουδαστών στα κολέγια, λέγοντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ρυθμίσει το πεδίο αυτό.

Ειδικά για τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό προβλέπει ρητώς τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και όχι ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, και υποστήριξε ότι τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου τη βεβαιώνει η πλειοψηφία των κορυφαίων συνταγματολόγων, κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά σε κέιμενο του Αντώνη Μανιτάκη, όπου αναφέρεται ότι το γράμμα του Συντάγματος παραμένει ανέπαφο, η απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ παραμένει ατόφια και ότι γίνεται προσαρμογή με το ενωσιακό δίκαιο.

«Είναι προφανές ότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στην Βόρεια Κορέα. Είμαστε η μόνη χώρα, εμείς και η Κούβα που έχουμε σκληρό κρατισμό στον χώρο εκπαίδευσης», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «ικανοποιούμε το αίτημα που πρώτη ανέφερε η ΔΑΠ το 1987 για να προκύψει στις ημέρες μας ως μια αναγκαιότητα που δεν χώρα άλλη αναβολή. Σε ένα πεδίο που κρίνεται ποιος μένει καθηλωμένος στο παρελθόν και ποιος είναι ο πραγματικά προοδευτικός».

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και των επίμαχων άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ.

Φουλ επίθεση στην αντιπολίτευση και στη δευτερολογία

Την επιθετική «γραμμή» που υιοθέτησε κατά την κεντρική του ομιλία διατήρησε και στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στους επικεφαλής των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, είπε ότι «μας είπε πως στερεί το δικαίωμα στη γνώση. Ο Ελληνας φοιτητής που μπαίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο έχει την επιλογή και το δικαίωμα να σπουδάσει δωρεάν. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση. Η βασική διαχωριστική γραμμή είναι να προσφέρεις δωρεάν ποιοτική παιδεία και να προσφέρεις σε κάποιον το δικαίωμα αν θέλει να σπουδάσει σε μη κρατικό ΑΕΙ», προσθέτοντας ότι «όλη αυτή η επιχειρηματολογία σας γύρω από την εξυπηρέτηση συμφερόντων, την οποία υιοθέτησε ο κ.Ανδρουλάκης. Τι μας λέτε ότι κάποιοι γνώριζαν ένα σενάριο συνομωσιολογίας, ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ποιον αιφνιδιάσαμε. Αυτό ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να το κάνει».

Επίσης, επισήμανε ότι «ο αρχηγός σας (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) έκανε μία ανάρτηση “οι δικές μας προτάσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο”. Το πρόγραμμα σας είναι πολύ απλό, ό,τι δίνουμε επί δύο, γιατί όχι επί τρία μπας και τσιμπήσουν λίγο τα ποσοστά σας. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας. Κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος και γι’ αυτό δεν μιλάμε για σύσταση πανεπιστημίων, αλλά για εγκατάσταση παραρτημάτων», ωστόσο, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και επί τη ευκαρία, ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει, λέγοντας, μάλιστα, ότι «αυτά είχε πει ο κ. Παπανδρέου και έκανε κωλοτούμπα».

Στρέφοντας τα «πυρά» του προς τον Ν. Ανδρουλάκη, ο Κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ότι άλλαξε δημισίως τέσσερις φορές άποψη για το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, μάλλον για σκανδιναβικό σταυρόλεξο μιλάμε, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει τι λέτε. Πιο έντιμο θα ήταν να πείτε εμείς είμαστε αντιπολίτευση και λέμε όχι σε όλα, αλλά μην βλέπετε συμφέροντα σε όλα για να κρύψετε τις δικές σας αδυναμίες».

Τέλος για την επίσκεψή του στην Ουκρανία, επισήμανε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δέχεστε ότι υπάρχει ρωσική επιθετικότητα, αλλά έχετε την απαίτηση η Ουκρανία να αμύνεται με γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα. Στον πόλεμο υπάρχει ένα επιτιθέμενος και ένας αμυνόμενος και όπως η ΕΕ έτσι και η Ελλάδα είναι με την Ουκρανία. Είναι ειλημμένη απόφαση της ΕΕ να στηρίξουμε την Ουκρανία και με αμυντικό υλικό και είμαι περήφανος για τη στάση μας».

Διαβάστε επίσης

Κασσελάκης για τη μέρα της γυναίκας: Να αναγνωριστεί ο όρος «γυναικοκτονία» – Έχουμε χρέος

Δημοσκόπηση ALCO: Τα Τέμπη και το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο «πληγώνουν» τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

Τέμπη: Ερώτηση Κουντουρά σε Κομισιόν για την ασφάλεια των σιδηρόδρομων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:23