search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:18
MENU CLOSE

Μηνιγγίτιδα: «Το γεγονός ότι εμφανίστηκαν τρία κρούσματα σε μία περιοχή συνιστά επιδημική έξαρση»

10.03.2024 11:11
nosokomeio-new

Ανησυχία προκαλούν τα διαδοχικά κρούσματα μηνιγγίτιδας σε τρεις φοιτητές στην Πάτρα και έναν μαθητή Λυκείου στην Καλαμάτα.

Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου μίλησε στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN και επισήμανε πως η μηνιγγίτιδα προκαλεί μεγάλη ανησυχία γιατί κάποιες μορφές της έχουν βαριά εικόνα και μπορεί να καταλήξουν σε βαριές μορφές, ίσως και στον θάνατο.

«Η μηνιγγίτιδα είναι από τις παθήσεις που παρακολουθούμε στον ΕΟΔΥ», συνέχισε και εξήγησε πως «είχαμε σταδιακή μείωση στα κρούσματα από 2000 ως 2018-19. Στη συνέχεια υπήρξε σχεδόν μηδενισμός κατά την πανδημία», τώρα υπάρχει ξανά μια μικρή αύξηση κρουσμάτων είπε.

Μικρή ανησυχία προκάλεσαν τα τρία κρούσματα στην Πάτρα, για το οποίο ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως «το γεγονός ότι εμφανίστηκαν τρία κρούσματα σε μία περιοχή συνιστά επιδημική έξαρση», όμως οι αρχές έδρασαν άμεσα, επισήμανε.

«Έχουμε μία ανησυχία, με δεδομένο ότι ακολουθούν οι γιορτές. Αυτό που θα συνιστούσα σε γονείς και παιδιά είναι να αποφεύγουν χώρους που δεν είναι καλά αεριζόμενοι», τόνισε, γιατί -όπως εξήγησε- η μετάδοση αυτής της ασθένειας γίνεται μετά από παραμονή σε κλειστούς χώρους για αρκετή ώρα.

Τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, ο 20χρονος φοιτητής

Κρίσιμη, αλλά σταθερή, παραμένει η κατάσταση της υγείας του 20χρονου φοιτητή που προσβλήθηκε από το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας.

Ο νεαρός εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Το ελπιδοφόρο είναι ότι καταγράφεται μία σταθερότητα στη θεραπευτική του πορεία.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά και θα έχει την ίδια πορεία με τη φοιτήτρια που νοσηλεύσαμε προ ημερών στην ίδια κατάσταση στη ΜΕΘ, κι αυτή τη στιγμή συνεχίζει την αποθεραπεία της στην Παθολογική Κλινική», εξήγησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Δημήτρης Μπάκος.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη μάχη που δίνουν συντονισμένα γιατροί και νοσηλευτές, με επικεφαλής την καθηγήτρια και διευθύντρια της ΜΕΘ Φωτεινή Φλίγκου και τον καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας Μάρκο Μαραγκό.

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο μαθητής Λυκείου

Ο μαθητής από την Καλαμάτα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ενώ, σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του μαθητή δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι γιατροί αποδίδουν την εμφάνιση της μηνιγγίτιδας στις ασυνήθιστες για την εποχή κλιματολογικές συνθήκες.

Όπως δημοσιεύει το eleftheriaonline, για το κρούσμα ενημερώθηκαν η Διεύθυνση του σχολείου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμος Καλαμάτας, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και ο υγειονομικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Πελοποννήσου ωστόσο η ύπαρξη του κρούσματος δεν δημοσιοποιήθηκε ώστε να μην υπάρξει πανικός λόγω των απανωτών κρουσμάτων.

Το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας προστίθεται στα οκτώ κρούσματα στην Πάτρα και τα άλλα πέντε στη Λάρισα.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Βίντεο σοκ από το τρανσφοβικό πογκρόμ – Και ανήλικοι ανάμεσα στους 21 συλληφθέντες

Καιρός: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Πού θα βρέξει (Video)

Ζωγράφου: Επεισόδια με μολότοφ τα ξημερώματα στην Πανεπιστημιούπολη – Κάηκαν Ι.Χ. (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:18