search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:10
MENU CLOSE

Αλωνίζουν οι κατάσκοποι στις Βρυξέλλες – Τα γνωστά σκάνδαλα, ο ρόλος Κίνας, Κατάρ, Μαρόκου και οι φόβοι τις βελγικής κυβέρνησης (videos)

12.03.2024 11:41
brussels_police_new

Στις Βρυξέλλες αλωνίζουν οι κατάσκοποι. Αυτό είναι κοινό μυστικό και όπως παραδέχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Πολ Βαν Τίγκχελτ, σκάνδαλα όπως το Qatargate είναι η κορυφή του παγόβουνου, με τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας να καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσανάλογα μεγάλο όγκο υποθέσεων κατασκοπείας.

Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν τις έδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και άλλους 100 διεθνείς οργανισμούς και 300 ξένες διπλωματικές αποστολές. Όλο αυτό το πολιτικο-διπλωματικό-οικονομικό οικοσύστημα είναι περίπου «η χαρά του κατασκόπου». Και έτσι οι βελγικές εθνικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας καλούνται να εντοπίζουν τους αμέτρητους κατασκόπους, είτε από την Ρωσία και την Κίνα, είτε από άλλες χώρες που έχουν δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα.

Το πρόβλημα με τους κατασκόπους που αλωνίζουν δεν είναι καινούριο. «Λέγεται πως η κατασκοπεία είναι το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου», λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου. Ως εκ τούτου και οι Βέλγοι καλούνται σε ένα πιεστικό περιβάλλον να αναπτύσσουν ολοένα και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας. Η βελγική κυβέρνηση διπλασίασε το ανθρώπινο δυναμικών των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας, φθάνοντας περίπου στους 1.000 εργαζόμενους.

Επίσης η προτεραιότητα είναι πλέον η αντικατασκοπεία και όχι τόσο η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ένας τομέας όπου έπεσε μεγάλο βάρος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, το 2015 και 2016.  Το Βέλγιο επίσης έχει αναπτύξει υπηρεσίες στην Ουάσινγκτον, την Χάγη και το Μαρόκο, που λειτουργούν υποστηρικτικά στις δομές εθνικής ασφάλειας.

Κορυφή του παγόβουνου τα γνωστά σκάνδαλα

Οι βελγικές αρχές εκλήθησαν να διαχειριστούν διάφορα υψηλού προφίλ σκάνδαλα το τελευταίο διάστημα. Όπως το Qatargate, όπου ύποπτοι με διασυνδέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Κατάρ. Το Μαρόκο και η Μαυριτανία επίσης φέρονται να βρίσκονται πίσω από επιχειρήσεις άσκησης επιρροής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι… αντιτίμου.

Υπάρχει επίσης το Chinagate, στο οποίο πρωταγωνιστής φέρεται να είναι ο Φρανκ Κρέιελμαν, του ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang. Ο Κρέιελμαν λέγεται ότι ασκούσε επιρροή στη βελγική πολιτική σκηνή εξυπηρετώντας κινεζικά συμφέροντα, έναντι αμοιβής.

Οι φόβοι της βελγικής κυβέρνησης

Υπάρχουν κι άλλες δυνητικές απειλές, καθώς το 2024 είναι χρονιά που θα γίνουν εθνικές εκλογές στο Βέλγιο, αλλά και οι Ευρωεκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας πρέπει να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν προσπάθειες διασποράς ψευδών ειδήσεων, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, που ασκεί επίσης καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Δεν είναι αδύνατο ότι ίσως σε κάποιο σημείο ένα από τα καθεστώτα που δεν βρίσκεται τόσο κοντά σε μας, θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις εκλογές χακάροντας το σύστημα. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γι αυτό το ενδεχόμενο», είπε ο Βαν Τίγκχελτ.

«Το γεωπολιτικό περιβάλλον μας υποχρεώνει να είμαστε λιγότερο αφελείς», πρόσθεσε, σημειώνοντας με νόημα ότι το Βέλγιο έχει απελάσει 41 Ρώσους διπλωμάτες, με την κατηγορία της κατασκοπείας. «Η Ρωσία δεν έχει εισβάλει μόνο στην Ουκρανία, αλλά εμπλέκεται και σε έναν υβριδικό πόλεμο… και εδώ», είπε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης.

Τις προσεχείς εβδομάδες στο βελγικό κοινοβούλιο θα έλθει νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την προσαγωγή σε δίκη και την βαρύτερη τιμωρία όσων συλλαμβάνονται για κατασκοπεία. Το νομικό πλαίσιο που ισχύει είναι της δεκαετίας του 1930 και σε αυτό δεν ορίζεται ως έγκλημα η κατασκοπεία.

Αλλά ακόμα κι όταν οριστούν αυστηρότεροι νόμοι για την αντιμετώπιση των κατασκόπων, ο Βαν Τίγκχελτ επισημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο να αποδειχτεί η κατηγορία της κατασκοπείας ενώπιον δικαστηρίου, αφού συχνά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ανοιχτές δίκες.

Γι αυτό ο Βαν Τίγκχελτ λέει ότι πρέπει να γίνει πιο εχθρικό το περιβάλλον για τους ξένους κατασκόπους και οι βελγικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας να ακολουθήσουν πιο επιθετικές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ωστόσο όλα θα γίνουν στο πλαίσιο του νόμου, τονίζει. «Δεν θα έχουμε καταστάσεις Τζέιμς Μποντ», επισημαίνει.

Πηγή: https://www.politico.eu

Διαβάστε επίσης:

Προεκλογικές «υποσχέσεις» Τραμπ: Θα απελευθερώσω τους φυλακισμένους για την επίθεση στο Καπιτώλιο

New York Times: «Δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του Boeing 737 Max εντόπισε η FAA

Ματωμένο ραμαζάνι στη Γάζα – Παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:10