search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 04:29
MENU CLOSE

Τέμπη: Οι τρεις δρόμοι για την προανακριτική – Τι θα γίνει με τα πορίσματα της Εξεταστικής και τη νέα μήνυση των συγγενών

12.03.2024 14:51
exetastiki_1203_1920-1080_new

Τα επόμενα βήματα στην πολύκροτη υπόθεση των Τεμπών, που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, η οποία αναμένει ακόμα απαντήσεις και απόδοση δικαιοσύνης, μελετούν όλες οι πλευρές, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι εάν και πώς μπορεί να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για τις τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, ενώ κομβικό ρόλο έχει πάντα η ανακριτική διαδικασία στη Λάρισα, καθώς θα προσδιορίσει τις περαιτέρω κινήσεις της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Βουλή, τα συμπεράσματα της εξεταστικής (το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και οι θέσεις των άλλων κομμάτων) διαβιβάζονται στον πρόεδρο της Βουλής. Αναμένεται πια να προγραμματιστεί συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος, κάτι που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προφανώς.

Υπάρχουν, κατά τα φαινόμενα τρεις δρόμοι για να οδηγηθούμε σε προανακριτική επιτροπή:

Πρώτον, να κατατεθεί από βουλευτές της αντιπολίτευσης σχετικό αίτημα, το οποίο δεν θα αφορά όμως τη σύμβαση 717, καθώς κάτι τέτοιο έχει ήδη απορριφθεί από τη Βουλή και δεν επιτρέπεται να έρθει το ίδιο θέμα δύο φορές.

Μπορεί όμως να κατατεθεί γι’ αυτό καθαυτό το δυστύχημα, σχετικά με τις συνθήκες και τις παραλείψεις ή ενέργειες, που υπήρξαν και οδήγησαν σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και άλλα κόμματα θεωρούν επιβεβλημένη την προανακριτική, τουλάχιστον για τον Κώστα Καραμανλή. Αλλά η πρόταση πρέπει να έχει συγκεκριμένο και σαφές κατηγορητήριο, εναντίον συγκεκριμένου προσώπου ή προσώπων. Το ερώτημα είναι με βάση ποια στοιχεία που – θεωρείται ότι – έχουν ανακύψει έως τώρα, θα διαμορφωθεί και υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα.

Δεύτερον, μέσω της δικαιοσύνης. Αν και το συμβούλιο εφετών δεν επέτρεψε (!!!) να αποσταλεί ολόκληρη η δικογραφία της ανακριτικής διαδικασίας, που εξελίσσεται στη Λάρισα, στη Βουλή, προκειμένου να μελετηθεί από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, αυτό το θέμα είναι σε εκκρεμότητα και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κρατηθεί εκτός κοινοβουλίου ο πλήρης φάκελος.

Είναι μάλλον αναπόφευκτο και κόντρα στις προσπάθειες συγκάλυψης, που καταγγέλλει η αντιπολίτευση, να κληθεί τελικά η Βουλή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να τοποθετηθεί και γα τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων και να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

Θα υπάρξει επίσης η διαβίβαση (από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωτίστως) των πρακτικών της εξεταστικής επιτροπής στον εφέτη ανακριτή της Λάρισας, ο οποίος θα έχει και επισήμως πλέον όλη την εικόνα.

Τρίτον, να δρομολογηθούν εξελίξεις από τη δικαιοσύνη με την κατάθεση της νέας μήνυσης από συγγενείς θυμάτων, εναντίον πολιτικών προσώπων. Σε μία τέτοια περίπτωση ο εφέτης ανακριτής διαβιβάζει αμελλητί  τη σχετική δικογραφία στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Ένα κοζανίτικο κιχί στο… βιβλίο Γκίνες (video)

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 21χρονος μετά από άγριο ξυλοδαρμό – Πέντε συλλήψεις

Τηλεφώνημα για βόμβα στον Άρειο Πάγο – Εκκενώνονται τα δικαστήρια (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20