search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:07
MENU CLOSE

Έβρος: Την απελευθέρωση των αυτόκλητων «σερίφηδων» ζητά εισαγγελέας – «Ήταν εθελοντές περιφρούρησης»

13.03.2024 18:25
politofylakes_evros

Την αποφυλάκιση και την παραπομπή σε δίκη τριών ατόμων που ως αυτόκλητοι «σερίφηδες» είχαν εξαπολύσει στα σύνορα ανθρωποκυνηγητό κατά μεταναστών, ζήτησε εισαγγελέας.

Η αντεισαγγελέας Αλεξανδρούπολης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, πρότεινε την παραπομπή τους σε δίκη με τα αδικήματα για τα οποία έχουν προφυλακιστεί και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των ρατσιστικών χαρακτηριστικών. Παράλληλα ζητά να αντικατασταθεί η προσωρινή τους κράτηση με περιοριστικούς όρους και να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις κατηγορούμενοι μέχρι τη δίκη.

Σύμφωνα με το voria.gr η αντεισαγγελέας Αλεξανδρούπολης στην πρότασή της ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης επιβεβαιώνει ότι οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν μετανάστες σε δασικές περιοχές της Αλεξανδρούπολης, τις ημέρες που μαίνονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες έπληξαν την περιοχή. Μάλιστα σημειώνει ότι οι 13 μετανάστες και πρόσφυγες που οδηγήθηκαν με τη βία στο κλουβί που έσερνε το αυτοκίνητο εντοπίστηκαν από τους κατηγορούμενους σε δύο διαφορετικά σημεία, πρώτα οι πακιστανικής καταγωγής που έμειναν τέσσερις ώρες μέσα στο κλουβί κάτω από αφόρητη ζέστη και στη συνέχεια οι Σύροι οι οποίοι έμειναν περίπου δύο ώρες.

«Δεν περιορίστηκαν απλώς στην προσπάθεια να ακινητοποιήσουν τους 13 παράνομα εισερχόμενους μετανάστες, αλλά εξαναγκάζοντας αυτούς στον εγκλεισμό τους στο κλειστό τρέιλερ, ασκώντας βία κατά αυτών και απειλώντας τους για να το πετύχουν, αφαιρώντας τα ρούχα κάποιων εξ αυτών, χτυπώντας τους κατά τη διάρκεια της παράνομης κατακράτησής τους και, κυρίως, κρατώντας αυτούς κλειδωμένους για χρονικό διάστημα ωρών, χρόνο πολύ περισσότερο από τον απαιτούμενο για την κλήση και προσέλευση των αστυνομικών αρχών», σημειώνει η αντεισαγγελέας στην πρότασή της. Γίνεται ακόμη λόγος για «εξευτελιστικές και προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πράξεις».

«Η εισαγγελική πρόταση παραδέχεται ότι ήταν αποκυήματα της φαντασίας των συγκεκριμένων κατηγορουμένων η δήθεν επιχείρηση εμπρησμού με τον δήθεν εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος δεν υπήρχε πουθενά και ξαφνικά βρέθηκε σε σημείο που κανένας δεν είχε βρει, ούτε οι αστυνομικοί», σχολίασε μιλώντας στη Voria.gr ο συνήγορος υπεράσπισης ορισμένων μεταναστών Νίκος Καραβελάκης.

Την ίδια στιγμή η εισαγγελέας στην πρότασή της ζητάει από το συμβούλιο να αποφυλακίσει τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους. Όπως αναφέρει στο σκεπτικό της οι κατηγορούμενοι δεν είναι ούτε ύποπτοι φυγής, ούτε επικίνδυνοι να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα.

Μάλιστα, σημειώνει πως «ουδόλως διαπιστώνεται ότι προκύπτει σκοπός φυγής οποιουδήποτε εκ των τριών κατηγορουμένων», όπως και ότι «δεν διαγιγνώσκεται κίνδυνος υποτροπής αυτών και ότι, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να κριθεί ότι οι κατηγορούμενοι, εάν αφεθούν ελεύθεροι, είναι πιθανό να διαπράξουν άλλα αδικήματα».

Συνεχίζοντας η αντεισαγγελέας την πρότασή της για την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων και παρ’ ό,τι έχει αναλύσει όλες τις ρατσιστικές κινήσεις τους, χαρακτηρίζει «έωλη» την άποψη που διατυπώθηκε ότι ήταν οργανωμένη η δράση τους, ενώ κάνει λόγο για «εθελοντικές ομάδες πολιτών». «Η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου για τη δράση των κατηγορούμενων είναι παντελώς έωλη και αυθαίρετη, χωρίς κανένα έρεισμα στα περιστατικά της υπόθεσης, αφού τέτοιου είδους οργάνωση δεν έχει αποδειχθεί και ούτε μπορεί αν θεωρηθεί τέτοια, η εθελοντική συμμετοχή πολιτών σε ομάδες περιφρούρησης λόγω των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί και μαίνονταν στην περιοχή», σημειώνει στην πρότασή της.

«Το πρόβλημα εδώ όσον αφορά ότι έχουν γνωστή κατοικία οι κατηγορούμενοι το δέχομαι, ότι δεν απασχόλησαν τις αρχές το δέχομαι, το γεγονός όμως ότι είναι αμετανόητοι, ότι δεν έχουν παραδεχθεί τις πράξεις τους, ότι ήταν οργανωμένοι σε ομάδες για δήθεν περιφρούρηση δείχνει το ακριβώς αντίθετο, ότι οργανώνονται για διάπραξη ομοειδών πράξεων», τόνισε ο Ν. Καραβελάκης υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα. Θεωρεί επίσης ότι από τις δικαστικές αρχές έπρεπε να είχε κινηθεί και έρευνα για την «ομάδα» που υπήρχε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην οποία επικοινωνούσαν οι κατηγορούμενοι. «Υπήρχαν επιδοκιμασίες στις πράξεις τους», κατέληξε ο συνήγορος. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε επίσης:

Ημέρα Φροντιστή 2024: «Άνοια: Υπάρχει Ελπίδα – Υπάρχει Φροντίδα»

Αυτοκτονία καρκινοπαθούς στην Κρήτη: «Το φάρμακο έφτασε μετά την κηδεία» – Συγγενής του διαψεύδει τον Άδωνι Γεωργιάδη

Συναγερμός στην Καλλιθέα: Ύποπτη βαλίτσα έξω από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:05