search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:44
MENU CLOSE

Η κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που απομόνωσε την Εκκλησία της Ρωσίας

17.03.2024 18:27
bartholomaios

Με μία απλή και φαινομενικά αυτονόητη απόφαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θυμήθηκε τον παλιό καλό εαυτό του, ταξίδεψε έως την Σόφια και προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου, προσδίδοντας έτσι με την παρουσία του μεγάλο κύρος και στον τεθνεώτα Πατριάρχη αλλά και στην Εκκλησία της γειτονικής χώρας και στον ορθόδοξους πιστούς της. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Βουλγαρίας, εγχώρια και διεθνή, είχαν ως κύριο θέμα και πρώτη είδηση  την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη  στην κηδεία του Νεοφύτου.

Με την κίνηση αυτή ο Πατριάρχης πέτυχε δυο πολύ σοβαρά πράγματα: 

Πρώτον: «Εξαφάνισε» το Πατριαρχείο της Μόσχας από ένα μεγάλο πανορθόδοξο γεγονός όπως είναι η κηδεία ενός Προκαθημένου. Αν δεν πήγαινε ο Οικουμενικός στην Βουλγαρία, το βέβαιο ήταν ότι θα καπέλωνε την κηδεία με πολυμελή αντιπροσωπεία και ενδεχομένως και με την παρουσία του ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος ο οποίος έχει την εντύπωση ότι ελέγχει τις Εκκλησίες των Βαλκανίων. 

Και δεύτερον: Άνοιξε με το ταξίδι αυτό ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης τις πόρτες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας για τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, η Εκκλησία και η χώρα του οποίου δοκιμάζονται από έναν αδίστακτο και απολυταρχικό ηγέτη, όπως είναι ο Πούτιν, ο οποίος συνεπικουρεί και ευλογεί τις πράξεις του ο ομοϊδεάτης Κύριλλος. Μπορεί οι δηλώσεις του Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Βάρνας κ. Ιωάννη να ήταν λίγο διπλωματικές, αλλά απέδειξε δια της πλαγίας οδού ότι άνοιξε η επικοινωνία με τον Επιφάνιο και την Ορθόδοξη Εκκλησία του Κιέβου. Μάλιστα ο Επιφάνιος με την ευγενική και διακριτική στάση του έγινε αποδεκτός με αγάπη από όλους τους Μητροπολίτες της Βουλγαρίας, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο και φάνηκε ένα φως στον ορίζοντα. 

Ωστόσο διατυπώνεται από κάποιες πλευρές και μία μάλλον βάσιμη παρατήρηση, την οποία καλούν τον Πατριάρχη να λάβει υπόψη του, όταν πηγαίνει σε Πατριαρχεία ή Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, όμορες αυτής της Ελλάδος. Του ζητάνε να συμπεριλαμβάνει στη συνοδεία του όχι μόνο Ιεράρχες από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, με τους οποίους οι Ιεράρχες εν προκειμένω της Βουλγαρίας  έχουν συνεργασία και ανταλλάσσουν επισκέψεις. Θα μπορούσε, σημειώνουν, στη συνοδεία του να συμμετέχει για παράδειγμα ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, ο οποίος συχνά καλεί στην Μητρόπολή του Ιεράρχες της Βουλγαρίας, αλλά και άλλοι. Καλό, λένε, θα κάνουν αυτά τα ανοίγματα έστω και την τελευταία στιγμή. Και υπενθυμίζουν εξ αφορμής του γεγονότος αυτού, τον αείμνηστο Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη, ο οποίος λειτουργούσε με αποφασιστικότητα σε τέτοια θέματα, όταν είχε καλέσει στην Μητρόπολή του Ιεράρχες από την Εκκλησία της Βουλγαρίας αλλά από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία  του Κιέβου και συλλειτούργησαν σε μία εποχή που το θέμα αυτό δίχαζε εξαιτίας της στάσης, κυρίως, της Εκκλησίας της Ρωσίας και προσωπικά του Κυρίλλου αλλά και των ακραίων του εκκλησιαστικού χώρου οι οποίοι είχαν βρει αφορμή για να βγάλουν τα αντιπατριαρχικά τους αισθήματα. 

Ιεράρχες, που παρακολουθούν τις εξελίξεις αναγνωρίζουν ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης τα υπέμεινε όλα με καρτερία και υπομονή αλλά και ηγετική επιμονή και τώρα παρά την ηλικία του, αποδεικνύει ότι είναι ακμαίος πνευματικά και πηδαλιουχεί με μαεστρία την νοητή ολκάδα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας -και όχι μόνο- και δίνει μαθήματα προς τις νέες γενιές Ιεραρχών».

Διαβάστε επίσης:

Γέμισε από παιδιά το Ζάππειο στην καρναβαλική γιορτή της Αθήνας (Photos)

Αλεξανδρούπολη: Σπαρακτικό το τελευταίο αντίο στον 15χρονο που έπεσε στο κενό (Video)

Η «Οδύσσεια» ενός 84χρονου: Βρέθηκε να χρωστά 32.000 ευρώ για βλεφαροπλαστική – Οι …δωρεάν παροχές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:28