search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:22
MENU CLOSE

Γάζα: Δεκάδες πτώματα στο νοσοκομείο Σίφα σύμφωνα με τη Χαμάς – 4 νεκροί από βομβαρδισμό στο νοσοκομείο Αλ Ακσά (video)

01.04.2024 07:15
hospital_gaza_new

Δεκάδες πτώματα εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας (1/4) στο νοσοκομείο Σίφα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, είχαν αποχωρήσει άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού, τα οποία είχαν εισβάλει πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

«Δεκάδες πτώματα μαρτύρων, ορισμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης, βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα και γύρω από αυτό», σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως οι υλικές ζημιές είναι «πολύ μεγάλες» στο σύνολο των κτιρίων της εγκατάστασης.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει πως απέσυρε τις δυνάμεις του από το νοσοκομείο ως αυτό το στάδιο.

Πάντως νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας ακόμη ισραηλινός βομβαρδισμός στο νοσοκομείο αλ Άκσα στην κεντρική Γάζα, άφησε πίσω του 4 νεκρούς και 17 τραυματίες.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Επίθεση με drone στην Εϊλάτ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κτίριο υπέστη ζημιά σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα εναντίον της παραθαλάσσιας πόλης Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ.

Το drone μιας κατεύθυνσης εξαπολύθηκε από ανατολική κατεύθυνση, διευκρίνισε ο στρατός μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και η ζημιά δεν είναι σοβαρή, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, κηρύχθηκε συναγερμός για αεροπορική επιδρομή στην πόλη, στρατηγικό λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κατά δημοσιεύματα σε ισραηλινά ΜΜΕ, για την επίθεση ενδέχεται να ευθύνεται η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», κατά το όνομα που χρησιμοποιούν μέλη ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν.

Το Ισραήλ γειτονεύει με την Ιορδανία προς ανατολάς.

Μπάιντεν: Εσωτερική κριτική για ανοχή στον Νετανιάχου

Ο αμερικανός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν επέκρινε με οξύτητα την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή και τη συμπεριφορά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία ο Νετανιάχου συνεχίζει ουσιαστικά, ξέρετε, να υψώνει το μεσαίο δάκτυλο στον πρόεδρο των ΗΠΑ», πέταξε ο Δημοκρατικός πολιτικός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του χθες Κυριακή σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC News. «Κι εμείς στέλνουμε κι άλλες βόμβες. Είναι παράλογο».

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της Χαμάς, αλλά η διμερής εταιρική σχέση «πρέπει να είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας, όχι μονομερής λευκή επιταγή με χρήματα του αμερικανού φορολογούμενου», συνέχισε.

Πρέπει να διατυπωθούν σαφείς απαιτήσεις και μια από αυτές —απαραίτητη προϋπόθεση— είναι η διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, επέμεινε ο γερουσιαστής της πολιτείας Μέριλαντ.

Πρέπει «να πούμε πως βάζουμε προϋποθέσεις: μην αφήνετε κόσμο να λιμοκτονεί», εξήγησε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να προχωρήσει σε πράξεις μετά τις πρόσφατες επικριτικές τοποθετήσεις του για τον τρόπο που διεξάγεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, αξίωσε ο Κρις Βαν Χόλεν.

Επανέλαβε πως η ισραηλινή κυβέρνηση εμποδίζει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση το διαψεύδει.

Η πίεση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ προς τον πρόεδρο Μπάιντεν να χειριστεί αλλιώς το Ισραήλ εντείνεται. Το τελευταίο διάστημα, η Ουάσιγκτον ανέβασε τους τόνους, ειδικά για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Μολαταύτα, η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν κατονόμασε, αποκάλυψε πως η Ουάσιγκτον πρόσφατα ενέκρινε «σιωπηρά» παραδόσεις βομβών και προηγμένων μαχητικών στον ισραηλινό στρατό.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Τουρκία: Για τιμωρία Ερντογάν κάνει λόγο το Reuters – Παραδοχή ήττας και μήνυμα ανασύνταξης από τον Τούρκο πρόεδρο (videos)

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία -Το Ισραήλ κατηγορεί η Δαμασκός

Ισραήλ: Οργή κατά Νετανιάχου, συμμετοχή ρεκόρ σε διαδηλώσεις στη χώρα -Οι πολίτες ζητούν πρόωρες εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:21