search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:26
MENU CLOSE

Morgan Stanley: Σε υψηλό δεκαετιών το παγκόσμιο πλεόνασμα φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια

02.04.2024 11:28
fysiko aerio new

Η κλιματική αλλαγή και ο ήπιος χειμώνας φέρνουν ως αποτέλεσμα την μείωση στην ζήτηση και κατά συνέπεια και τις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό, παράλληλα αφήνει και ένα μεγάλο πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια, το οποίο σύμφωνα με την Morgan Stanley, φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετιών.

Η άνοδος του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αύξησε τις τιμές και τα κέρδη, προκαλώντας ένα κύμα επενδύσεων, καθώς «πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι ετησίως βρίσκονται υπό κατασκευή, σηματοδοτώντας ένα ρεκόρ επέκτασης», όπως σημειώνει η Morgan Stanley. 

«Αναμένουμε ότι η υπερπροσφορά στην αγορά φυσικού αερίου θα φτάσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών τα επόμενα χρόνια», τονίζουν αναλυτές εμπορευμάτων, την ώρα που οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν πέσει στο 1,83 δολάρια ανά MMBtu, πτώση που αγγίζει το 22% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο πλανήτης στην συντριπτική πλειοψηφία πέρασε έναν ήπιο χειμώνα, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, κάτι που μείωσε και την ζήτηση για θέρμανση. 

«Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου έχουν καθοδική τάση λόγω των ήπιων χειμερινών συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Βόρεια Ασία», δήλωσε στο CNBC ο Ζι Σιν Τσονγκ, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών φυσικού αερίου και LNG της S&P Global στην Ασία.

Τα υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα αποθήκευσης που προέκυψαν είχαν «μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές οι οποίες έχουν πτωτική τάση από τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής LNG στον κόσμο, κατέγραψε φέτος τον θερμότερο χειμώνα στην ιστορία, ενώ η Ευρώπη τον δεύτερο θερμότερο που έχει καταγραφεί. Ακόμη και στην Ιαπωνία, ο μέσος όρος θερμοκρασίας του χειμώνα, αυξήθηκε κατά 1,27 βαθμούς.

Ποιοι θα ωφεληθούν από την πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο στα 1,72 δολάρια ανά MMBtu, κάτι για το οποίο ο Τσονγκ εκτιμά πως θα ωφελήσει την Ευρώπη, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού έχει μειωθεί η ζήτηση και η προσφορά από τη Ρωσία.

Εκτός της Ευρώπης, ωφελημένες μπορούν να βγουν και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και η Ινδία, τονίζει η Morgan Stanley

«Οι χαμηλότερες τιμές LNG ωφελούν περισσότερο την Ινδία και την Ταϊλάνδη, καθώς το εισαγόμενο αέριο αποτελεί το 30% έως 50% των ενεργειακών τους αποθεμάτων» σημειώνει, τονίζοντας πως η ζήτηση φυσικού αερίου της Ινδίας είναι από τις πιο ελαστικές. 

Αξίζει να σημειωθεί πως με την πτώση των τιμών, ο ο αναλυτής της Rystad Energy, Λου Μινγκ Πανγκ, τονίζει πως το παγκόσμιο πλεόνασμα με τις χαμηλές τιμές, περιμένει να φέρει και αύξηση στη ζήτηση, αναφέροντας ως παράδειγμα την Κίνα, που επιστρέφει στην αγορά.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να δείχνουν ένα κατώτερο επίπεδο τιμών», κατέληξε ο Τσονγκ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Στις 15 Απριλίου η 2η Διαδικτυακή Ευρωπαϊκή Ημέρα Καριέρας Τουρισμού

Τουρισμός: Όλοι προτιμούν… Ελλάδα – Αναμένεται αύξηση κατά 20%

Ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία: Ποιοι χρωστάνε τα 107 δισ. ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:22