search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:28
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Σειρά ντοκιμαντέρ για τις εκλογές από το 1974 ως το 2019

08.04.2024 13:55
ekloges_kalpi_new

Ένα σημαντικό δημοσιογραφικό έργο, μια έρευνα για την οποία ο συντάκτης της χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια αθόρυβης εργασίας με προσήλωση μερμυγκιού, έλαβε μορφή μόλις πέρσι τρίτομου έργου (από τις εκδόσεις της «Καθημερινής») και μετεξελίχθηκε σε σειρά ντοκιμαντέρ κύκλου 12 επεισοδίων για την ΕΡΤ, η οποία αποτελεί ακτινογραφία των εκλογικών αναμετρήσεων από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα.

Η σειρά «Η Ελλάδα στις κάλπες», η οποία βασίζεται στην ιδέα του δημοσιογράφου Νίκου Γουλιά– έκανε την θρυλική «Cinemania» στην ΕΡΤ3-, συγγραφέα του τρίτομου έργου «Οι Ελλάδα στις κάλπες- 1974-2019. Εθνικές εκλογές, κόμματα και εκστρατείες», «κοιτάζει» τις εκλογές όπως τις έζησαν «από μέσα» άνθρωποι που είχαν ενεργό ρόλο από διαφορετικά πόστα και ιδιότητες.

Το «μωσαϊκό» εκείνων που μιλούν μπροστά στην κάμερα έχει ενδιαφέρον, διότι αποτελείται από προβεβλημένους πολιτικούς, κομματικά στελέχη, διαφημιστές, επικοινωνιολόγους , εκλογολόγους, αναλυτές, δημοσιογράφους, και με τις αφηγήσεις τους διαμορφώνεται σφαιρική εικόνα για κάθε μια περίοδο προς τις κάλπες.

Η καταγραφή είναι προσεκτική και για όποιο κόμμα- του Δημοκρατικού Τόξου- μπήκε στη Βουλή υπάρχει τουλάχστιον ένας ο οποιος μιλά στην κάμερα και συνεισφέρει στη διαμόρφωση της «μεγάλης εικόνας» για τις εκλογές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα βασικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν σε αυτές.

Κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει μία ή και δύο εκλογικές αναμετρήσεις (πχ. 1974-1977, 1981-1985) και μεταφέρει με τη αξιοποίηση σπάνιου υλικού από το αρχείο της ΕΡΤ την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη χώρα πριν από τις εκλογές.

Το κλίμα στη διάρκεια κάθε προεκλογικής περιόδου αναβιώνει μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων και προεκλογικά σποτάκια κομμάτων, αλλά και από τα τραγούδια που επέλεγαν κάθε φορά τα κόμματα ως ηχητικές «ταυτότητες». Επίσης θα (ξανα) βγουν στο αέρα προεκλογικά ποστ, συνθήματα, αφίσες και γιγαντοαφίσες, τα παραλειπόμενα κάθε αναμέτρησης.

Ξεδιπλώνονται επίσης οι τακτικές που ακολουθούσαν τα στρατηγεία των βασικών διεκδικητών της εξουσίας, και η σειρά θα ξαναθυμίσει εικόνες από τις τεράστιες συγκεντρώσεις των πολιτικών αρχηγών. 

Μιλούν «στρατηγοί» προεκλογικών εκστρατειών, «συγκεντρωσιάρχες», σύμβουλοι επικοινωνίας, διαφημιστές, γραφίστες, σκηνοθέτες των πολιτικών αρχηγών, ακόμη και οι image makers κάθε εποχής. 

Καταγράφεται δε και η πορεία μετάβασης από την εποχή των εντύπων και της τηλεόρασης σε αυτήν του διαδικτύου.

Μεταξύ των άλλων στα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα στις κάλπες», με παρουσιαστή το Μάκη Προβατά, μιλούν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Κίμων Κουλούρης (για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες του ’70 και του ’80), ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και ο Μενέλαος Δασκαλάκης, ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος (προανήγγηλε τον Ανδρέα Παπανδρέου στις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις), ο Γιώργος Φλέσσας (θεωρείται γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας), ο αείμνηστος Ηλίας Νικολακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής  εκλογικής κοινωνιολογίας  στο ΕΚΠΑ, ο Παντελής Οικονόμου και ο Δημήτρης Ρέππας , ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Παύλος Γερουλάνος, η Λιάνα Κανέλλη, ο Σπύρος Χαλβατζής και ο Δήμος Κουμπούρης, ο Νίκος Δήμου (από τους πρώτους διαφημιστές οι οποίοι ασχολήθηκαν με επικοινωνιακές εκστρατείες κομμάτων) , ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, ο Γιώργος Πανταγιάς, ο Γιώργος Μουρούτης, ο Θανάσης Παφίλης, ο Νίκος Παππάς, ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Τάσος Κορωνάκης (οργάνωσε και «ετρεξε» τις καμπάνιες του 2015 και του 2019 για τον ΣΥΡΙΖΑ), ο Βασίλης Φεύγας (επικοινωνιολόγος, σύμβουλος στον σημερινό πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριακό Μητσοτάκη), Πάνος Σταθόπουλος δρ. Πολιτικών Επιστημών- αναλυτής δημοσκοπήσεων (διευθυντής Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής).

Στην κάμερα της εκπομπής μιλούν και μόνον τρείς δημοσιογράφοι, δύο εκ των οποίων λόγω διττής ιδιότητας (δηλαδή και εκείνης του πολιτικού). Πρόκειται για τον αρχυσυντάκτη (πολιτικού ρεπορτάζ) της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Διονύση Νασόπουλο αλλά και τους Θοδωρής Ρουσόπουλος (βουλευτή της ΝΔ, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο) και Τραϊανό Χατζηδημητρίου (πρώην βουλευτής Συνασπισμού νομού Πέλλας το ’89, υπήρξε διευθυντής στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Εθνος»), νυν αρθρογράφος στο ethnos.gr.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Οι Ελλάδα στις κάλπες», με τα μέχρι τώρα δεδομένα από την ΕΡΤ θεωρητικά αναμένεται να μεταδοθεί στο διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές ή και μια λίγο πιο μετά. Ο οριστικός προγραμματισμός θα το αποσαφηνίσει προσεχώς.

Διαβάστε επίσης

Maestro: Η επιτυχημένη σειρά του Παπακαλιάτη επιστρέφει και αυτό είναι το πρώτο τρέιλερ! (Video)

Mega: Η «Μεγάλη Εικόνα» για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα (video)

Open: Πριν από το δελτίο ειδήσεων η νεα σειρά «Σαν ψέμα» – Πρεμιέρα το απόγευμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58