search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:49
MENU CLOSE

Το παιχνίδι του πετρελαίου στο τρίγωνο Ιράκ-Κουρδιστάν-Τουρκίας

09.04.2024 06:30
iraq oil

Η Βαγδάτη προχωράει στις επισκευαστικές εργασίες που απαιτούνται ώστε να μπορέσει μέχρι το τέλος του μήνα να αρχίσει την παράδοση 350.000 βαρελιών πετρελαίου την μέρα στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίων του Ιράκ στο πρακτορείο Reuters. Η απόφαση αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει ενόχληση σε ξένες εταιρίες πετρελαίου και στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Η επαναλειτουργία του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν, που έχει κλείσει εδώ και μία δεκαετία, θα αποτελέσει μια εναλλακτική οδό μεταφοράς πετρελαίου από τον αγωγό που διέρχεται από τα αυτόνομα κουρδικά εδάφη του Ιράκ και ο οποίος έκλεισε πέρυσι, όταν οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες μεταξύ της Βαγδάτης και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν για την επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου.

Η Βαγδάτη θεωρεί παράνομες τις συμφωνίες που συνάπτουν οι Κούρδοι του Ιράκ με ξένες εταιρίες για την εκμετάλλευση του αγωγού που διέρχεται από τα αυτόνομα κουρδικά εδάφη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης ζητά από τις πετρελαϊκές εταιρίες να έρχονται σε διαπραγμάτευση μαζί της για τη ροή πετρελαίου προς την Τουρκία, κάτι που απορρίπτει η Κουρδική Κυβέρνηση, που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδα που έχει από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στα κουρδικά εδάφη.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από τον μήκους 960 χιλιομέτρων αγωγό σταμάτησαν το 2014 μετά από επιθέσεις που έγιναν από αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους. Από τον αγωγό αυτόν κάποτε διερχόταν το 0,5% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου.

«Οι επισκευαστικές εργασίες συνεχίζονται και ένας μεγάλος σταθμός άντλησης αργού πετρελαίου με εγκαταστάσεις αποθήκευσης έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ο αγωγός αναμένεται ότι θα είναι λειτουργικός και έτοιμος για να αρχίσει και πάλι η ροή μέχρι το τέλος του μήνα», δήλωσε στο Reuters ο Μπασίμ Μοχάμεντ, αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ με αρμοδιότητα τις εξαγωγές.  

Η πρώτη φάση για την σταδιακή πλήρη επαναλειτουργία του αγωγού αφορά στις επισκευές σε τμήματα του αγωγού που έχουν υποστεί ζημιές μέσα στο ιρακινό έδαφος.

Ο αγωγός που διέρχεται από τα εδάφη που ελέγχει η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν σταμάτησε να λειτουργεί στις 25 Μαρτίου 2023, όταν ένα δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η λειτουργία του παραβιάζει τις προβλέψεις συμφωνίας του 1973 για τη διευκόλυνση των εξαγωγών πετρελαίου από τις ημιαυτόνομες κουρδικές περιοχές χωρίς την συγκατάθεση της Βαγδάτης.

Οι διαπραγματεύσεις για την επαναλειτουργία των εξαγωγών οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μετά από αντικρουόμενα αιτήματα που πρόβαλαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν και η Τουρκία.

Πώς μπαίνει στο παιχνίδι και η Ρωσία

Δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι από τον πετρελαϊκό τομέα και ένας σύμβουλος της κυβέρνησης της Βαγδάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στο Reuters  ότι η Βαγδάτη έχει απορρίψει αίτημα των Κούρδων να πληρώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση 6 δολάρια ανά βαρέλι ως τέλος διαμετακόμισης στην ρωσική εταιρία πετρελαίου Rosneft, που έχει μερίδιο στην ιδιοκτησία του αγωγού.

«Αξιωματούχοι του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου δήλωσαν στους Κούρδους διαπραγματευτές ότι θεωρούν πως η συμφωνία ανάμεσα στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν και την Rosneft  είναι παράνομη και παραβιάζει τους ισχύοντες ιρακινούς νόμους», δήλωσε ο σύμβουλος για θέματα ενέργειας της κουρδικής κυβέρνησης, Μπαζάτ Αχμέντ, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σχέσεις αλληλεξάρτησης

Παρά την ένταση μεταξύ των Κούρδων και της Βαγδάτης οι δύο πλευρές έχουν σχέσεις αλληλεξάρτησης. Τα κουρδικά κόμματα έχουν βοηθήσει συγκεκριμένους ιρακινούς πολιτικούς να ανέλθουν στην εξουσία και η Βαγδάτη συνεισφέρει στην οικονομία των αυτόνομων κουρδικών περιοχών πληρώνοντας τους μισθούς των Κούρδων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτών.

Οι εξαγωγές από τις κουρδικές επαρχίες γίνονται μέσω αγωγού που φτάνει στο Φις-Χαμπούρ, στα σύνορα του ιρακινού Κουρδιστάν με την Τουρκία, όπου το πετρέλαιο πηγαίνει στο τουρκικό έδαφος και από εκεί αντλείται στο λιμάνι Τσεϊχάν, στη Μεσόγειο.

Τρεις πηγές της ιρακινής κρατικής εταιρίας  North Oil Company (NOC) ανέφεραν στο Reuters ότι η δοκιμαστική ροή αργού πετρελαίου άρχισε την περασμένη εβδομάδα για να ελεγχθούν τμήματα του αγωγού που διέρχεται από ιρακινά εδάφη και εντοπίστηκαν σε ορισμένα σημεία διαρροές. Τεχνικοί της εταιρίας έχουν επιταχύνει τις επισκευαστικές εργασίες στα τμήματα του αγωγού που διέρχεται από το Κιρκούκ και τις επαρχίες Σαλαχεντίν και Μοσούλης μέχρι την μεθόριο με την Τουρκία. 

Οι δύο ιρακινοί αξιωματούχοι και ο σύμβουλος της κυβέρνησης που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι η συμφωνία μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας για τον αγωγό Ιράκ-Τουρκίας (ΙΤΡ) παρατάθηκε το 2010 για 15 χρόνια και εκπνέει στα μέσα του 2025.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος η «χρυσή βίζα» στην Ισπανία

Ολική έκλειψη Ηλίου: Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας – Από το πείραμα του…CERN μέχρι τη… μαγική τελετή της NASA

Το Βατικανό θέλει να γίνει οικουμενικό αδίκημα η παρένθετη μητρότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:49