search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:47
MENU CLOSE

Φλωρίδης: Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή

10.04.2024 21:36
floridis-12

Στον κύκλο “Δικαιοσύνη, μεταρρυθμίσεις και τεχνική νοημοσύνη”, στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών του 9ου Οικονομικού Forum Δελφών, συμμετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Φλωρίδης.

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε αρχικά στη μείωση του χρόνου έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων που θα επιτευχθεί με τον νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος επιφέρει την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων. Κατά τις εκτιμήσεις του, στο τέλος της 4ετίας ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων θα μειωθεί από τις 1.400 ημέρες που απαιτούνται σήμερα στις 630 με 650 ημέρες.

Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις θα μειωθούν, καθώς 963 ειρηνοδίκες θα ενταχθούν στο βαθμό του πρωτοδίκη και θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Επί παραδείγματι, μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας θα ενταχθούν 263 ειρηνοδίκες.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον Ποινικό Κώδικα και προβλέπουν έκτιση μέρους των ποινών που είναι πάνω από δύο χρόνια, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην διάπραξη αδικημάτων.

Σε άλλο σημείο ο κ. Φλωρίδης, εξέφρασε την επιθυμία “να πάρει όλο τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να τον πετάξει και να κάνει έναν νέο από τη αρχή”. Και αυτό γιατί ο ισχύων Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας παρέχει τη δυνατότητα οι δικηγόροι να προβάλλουν ενστάσεις, κ.λπ., επιφέροντας έτσι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, είπε ότι ναι μεν υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, αλλά έως το 2026 θα έχει ολοκληρωθεί, κάτι που θα συμβάλει στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Ταμείο Ανάκαμψης: Γιατί ψηφίσαμε «παρών»

Ρέντης: Ερώτηση Γιαννακοπούλου – Αποστολάκη για τα επεισόδια και τη δολοφονική επίθεση κατά του Υπαρχιφύλακα Λυγγερίδη

ΝΔ: Αλήθεια, ο κ. Ανδρουλάκης δεν είχε ιδέα μέχρι χθες για τις δικαστικές περιπέτειες του βουλευτή του;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:46