search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:15
MENU CLOSE

Ικτίνος: Πρόβλεψη για αυξημένο τζίρο και επαναφορά στην κερδοφορία το 2024 – Σε λειτουργία 4 νέα λατομεία

10.04.2024 10:06
latomeia_new
φωτογραφία αρχείου

Με 4 νέα λατομεία υποδέχεται το 2024 η Ικτίνος, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του μαρμάρου διεθνώς, η οποία σήμερα διατηρεί 10 λατομεία και 3 εργοστάσια σε Δράμα και Αθήνα.

Τα δύο από τα 4 νέα λατομεία, είναι λευκού μαρμάρου και βρίσκονται κοντά στο κεντρικό λατομείο της εταιρείας στο Βώλακα της Δράμας ενώ τα άλλα δύο βρίσκονται στη Λειβαδιά και εξορύσσουν γκρι και μπεζ μάρμαρο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας τα δύο νέα λατομεία της Δράμας θα αυξήσουν τη δυνατότητα εξόρυξης λευκού μαρμάρου κατά 25% ή αλλιώς 20.000 επιπλέον τόνους.

Έτσι θα λυθούν κάποια προβλήματα μειωμένης παραγωγικότητας και υποβαθμισμένης ποιότητας στην παραγωγή του λευκού μαρμάρου που αντιμετώπιζε η εταιρεία το τελευταίο διάστημα καθώς τα καινούρια λατομεία έχουν λευκό μάρμαρο ίδιας αν όχι και καλύτερης ποιότητας από το υφιστάμενο κεντρικό λατομείο της Δράμας.

Εξάλλου το λευκό μάρμαρο είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές καθώς ζητείται σε μεγάλες ποσότητες από χώρες της Μέσης ανατολής (Ντουμπάι, Σ. Αραβία, Κατάρ) της Βόρειας Αφρικής αλλά και στην Ινδία και τις ΗΠΑ.

Από την άλλη το γκρι και μπεζ μάρμαρο των λατομείων της Λειβαδιάς θα δώσουν τη δυνατότητα ανοίγματος σε νέες αγορές καθώς χρησιμοποιούνται περισσότερο σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Πάντως παρά το γεγονός ότι οι τρεις μονάδες της Ικτίνος δουλεύουν εντατικά σε δύο βάρδιες και σκέφτονται το ενδεχόμενο να μπει και τρίτη βάρδια λειτουργίας, τα αποτελέσματα του 2023 θα είναι αρνητικά καθώς ο κλάδος στο σύνολο του αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα από το 2020 και μετά.

Προβλήματα όπως η διακοπή των εξαγωγών προς την Κίνα, λόγω εσωτερικών προβλημάτων της χώρας η οποία απορροφούσε στο 65% των εξαγωγών της Ικτίνος (σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 35%). Επίσης σοβαρά ζητήματα για τον κλάδο είναι το αυξημένο ενεργειακό και μισθολογικό κόστος όπως και το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας που δυσχεραίνει τις μεταφορές σχεδόν σε όλες τις αγορές ενδιαφέροντος του μαρμάρου.

Πάντως ανώτατα στελέχη της εταιρείας προβλέπουν ότι το 2024 η εταιρεία θα επανέλθει σε θετική κερδοφορία με αύξηση τζίρου στα 32 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες μέρες για το 2023.

Αυτό θα το κατορθώσει καθώς έχει καταφέρει να αυξήσει τις τιμές σε προνομιακά μάρμαρα και σε κάποια άλλα υλικά, ενώ οι εξαγωγές κατεργασμένου μαρμάρου έχουν φτάσει πλέον να είναι στα ίδια επίπεδα με το ακατέργαστο.

Ήδη ο τζίρος στο τρίμηνο εμφανίζεται αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της Ικτίνος.

Επίσης γίνονται προσπάθειες εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους το οποίο αφορά στο 25-30% των συνολικών εξόδων.

Η διοίκηση επεξεργάζεται σχέδια υλοποίησης φωτοβολταϊκών πρότζεκτ για να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα του net metering όμως όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της εταιρείας ακόμα το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ξεκαθαρίσει για να αποφασίσουν αν τελικά θα προχωρήσουν στις επενδύσεις αυτές.

Σε ότι αφορά το χρηματοοικονομικό κόστος η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δανείων ώστε μέρος των υποχρεώσεων του 2024-25 να μεταφερθούν προς στη λήξη του δανείου έτσι ώστε μέχρι τότε να πληρώνουν μόνο τόκους.

Διαβάστε επίσης:

Elvalhalcor: Επικέντρωση σε δραστηριότητες και αγορές με υψηλά περιθώρια κέρδους το 2024

Kosmocar: Φέρνει στην Ελλάδα την συνδρομητική πλατφόρμα μίσθωσης οχημάτων: Dribe

Ξεκίνησε η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στη Λακωνία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42