search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:32
MENU CLOSE

Ο Μοχάμεντ Άλι «εναντίον» του αρχαιότερου βιβλίου στον κόσμο στο «ρινγκ» των δημοπρασιών (Photos – Video)

10.04.2024 09:57
ALI-VIVLIO-DIMOPRASIA

Παιχνίδια που παίζει μερικές φορές η ζωή. Ζητά να επικυρώσει την τραγικότητά της με κάθε τρόπο, κι ύστερα, ξαφνικά, με ένα ανατρεπτικό δίλημμα σε προσγειώνει ξανά στην κενότητα.

Το αρχαιότερο βιβλίο

Τον προσεχή Ιούνιο δημοπρατείται ένα σπάνιο εύρημα, πιθανότατα το αρχαιότερο βιβλίο του κόσμου. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε το 250-350 μ.Χ. και κατασκευάστηκε από καλόγερους ασκητές, σε κάποιο από τα πρώτα χριστιανικά μοναστήρια που είχαν θεμελιωθεί στην Αίγυπτο. Περιέχει επιστολές του Αποστόλου Πέτρου, και αποσπάσματα από το «Βιβλίο του Ιωνά» έχει 104 σελίδες (52 φύλλα). Το κείμενο είναι γραμμένο στη διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι Κόπτες και οι χαρακτήρες του είναι ελληνικοί.

Photo: Christie’s

Το χειρόγραφο αυτό βιβλίο είχε ανακαλυφθεί το 1950, και ως τώρα βρισκόταν στη συλλογή του Νορβηγού καθηγητή δρ. Μάρτιν Σόιεν. Για το λόγο αυτό, το χειρόγραφο βιβλίο είναι γνωστό στους κύκλους των ειδικών ερευνητών, ως «Crosby-Schoyen Codex».

Ο ειδικός στα χειρόγραφα, Εουτζένιο Ντοναντόνι, υπογραμμίζει την αξία του χειρογράφου αυτού «… διότι αποδεικνύει την πρώιμη χριστιανική εξάπλωση, στην περιοχή της Άνω Αιγύπτου, και της Μεσογείου συνολικότερα».

Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s, που εκθέτει ήδη όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το αρχαίο αυτό βιβλίο, και δέχεται τις πρώτες σοβαρές προσφορές, υπολογίζει ότι η τιμή απόκτησης θα κυμανθεί από 2,6 εκατομμύρια δολάρια έως 3,8 εκατομμύρια δολάρια.

Θρίλερ στη Μανίλα

Υπάρχει, όμως, άλλη μια διεθνής δημοπρασία. Δημοπρατείται το λευκό σορτσάκι που φορούσε ο Μοχάμεντ Άλι στην τρίτη και τελευταία του αναμέτρηση με τον Τζο Φρέιζερ.

Photo: Sotheby’s

Το ρινγκ αυτή τη φορά είχε στηθεί στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τη Μανίλα, και το παγκοσμίου ενδιαφέροντος αυτό ματς, έμεινε στην ιστορία ως «Thrilla in Manila».

Τα γραφεία στοιχημάτων και οι διεθνείς bookmakers είχαν την τιμητική τους, εκατομμύρια δολάρια άλλαξαν χέρια, αφού μποξ χωρίς στοιχήματα είναι αδιανόητο να το σκεφτεί κανείς.

Ο Μοχάμεντ Άλι, ο αήττητος μποξέρ της δεκαετίας του 1960-70, ο αθυρόστομος, νεαρός και αλαζόνας μποξέρ που ενσάρκωνε τους «Μαύρους Πάνθηρες» και γενικότερα την επαναστατημένη γενιά του Black Pride, είχε αιφνιδιαστεί και είχε ηττηθεί στον πρώτο αγώνα, από τον «τίμιο γίγαντα» Τζο Φρέιζερ, έναν εργάτη μεταλλουργίας, έναν εργάτη του μποξ, ένα πραγματικό βουνό από μυς που προπονούνταν μέχρι τελικής πτώσεως.

Μετά το σοκ του πρώτου αγώνα, ο Μοχάμεντ Άλι νίκησε στο δεύτερο ματς και ισοφάρισε. Έτσι, την 1η Οκτωβρίου του 1975, ορίστηκε να γίνει στη Μανίλα το τρίτο ματς, η «σύγκρουση των γιγάντων», όπου θα κρινόταν ο Παγκόσμιος Τίτλος Βαρέων Βαρών.

Η μάχη στην αρχή ήταν αμφίρροπη, αλλά στη συνέχεια ο Μοχάμεντ Άλι άρχισε να ξεχωρίζει με την τεχνική του. Ο πεισματάρης Τζο Φρέιζερ αρνιόταν να υποταχθεί, παρά τον καταιγισμό των χτυπημάτων. Παίχτηκαν 14 γύροι, μποξ βαρέων βαρών, μέχρις ότου η κούραση άρχισε να καταβάλει τους δύο μποξέρ. Ο Φρέιζερ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Έτσι, νίκησε πανηγυρικά ο Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος διατήρησε το παγκόσμιο στέμμα του, δηλώνοντας ότι: «ο αγώνας αυτός, ήταν ότι πιο κοντά στο θάνατο έχω βιώσει στη ζωή μου».

Το λευκό «Everlast» σορτσάκι του Μοχάμεντ Άλι, θα βγει σε δημοπρασία στις 12 Απριλίου, από τον οίκο Sotheby’s, ο οποίος υπολογίζει ότι το αντικείμενο αυτό, θα φτάσει άνετα στα 6,2 εκατομμύρια δολάρια.

Έχουμε, λοιπόν, από τη μια, το αρχαιότερο ίσως βιβλίο στα 3,5 εκατομμύρια δολάρια, και από την άλλη, το λευκό σορτσάκι που φορούσε ο νικητής του «Thrilla in Manila», Μοχάμεντ Άλι, στα 6,3 εκατομμύρια δολάρια.

Εσείς, ποιο από τα δύο θα αγοράζατε;

Διαβάστε επίσης

Google: Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το καλοκαίρι

Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στο Μιζούρι – Tο συγκλονιστικό τελευταίο μήνυμα του Μπράιαν Ντόρσι (photos/videos)

Γάζα: «Άδειασμα» Νετανιάχου από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα –  «Δεν έχει οριστεί ημερομηνία» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:25