search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:28
MENU CLOSE

Κρίση στα ΜΜΕ: Ειδησεογραφική ιστοσελίδα ανέστειλε τη λειτουργία της για μια μέρα ώστε να ευαισθητοποιήσει αναγνώστες

19.04.2024 09:59
internet new

Την ανεξαρτησία και την αξία της δημοσιογραφίας και της ποιοτικής ενημέρωσης θέλησε να υπογραμμίσει δημοσιογραφικός οργανισμός υψηλής επισκεψιμότητας της Νοτίου Αφρικής με παράδοξο τρόπο.

Η αγγλόφωνη ιστοσελίδα Daily Maverick την οποία ίδρυσαν το 2009 ο Μπράνισλαβ Μπρκιτς και ο Στύλι Χαραλάμπους στο Κένιλγουορθ του Κέιπ Τάουν στις αρχές τις εβδομάδας έριξε «μαύρο» στην κεντρική ιστοσελίδα της.

Κατέβασε «διακόπτες» για ένα 24ώρο, θέλοντας να προκαλέσει σοκ και να ευαισθητοποιήσει για την «κρίση στην δημοσιογραφία».

«Χωρίς δημοσιογραφία, η δημοκρατία και η οικονομία μας θα καταρρεύσουν. Η δημοσιογραφία βοήθησε να σωθεί η Νότιος Αφρική.

Τώρα χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας» ήταν το μήνυμα που εμφανιζόταν στην εισαγωγική σελίδα του σάιτ. Επίσης παρείχε ενεργούς συνδέσμους (links) σε σελίδες προτρέποντας επιχειρήσεις και ιδιώτες να γίνουν συνδρομητές της.

Η πρόσβαση στο περιεχόμενο της Daily Maverick είναι ελεύθερο.

Yποστηρίζεται οικονομικά με ένα πρόγραμμα ανάλογο του Guardian το οποίο εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια και υποστηρίζουν 27.960 άτομα, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα στους αναγνώστες να διαβάζουν χωρίς περιορισμούς το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής εφημερίδας.

Πλην όμως απηύθυνε έκκληση αναφέροντας σε μήνυμα της πως « αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των επισκεπτών/αναγνωστών του σάιτ, οι οποίοι είναι περι τα 10 εκατ. μηνιαίως. Δυστυχώς δεν είναι αρκετό να κάνει κάποιος απλώς τα αναγκαία σε μια χώρα η οποία μαστίζεται από τη διαφθορά. Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για τη Νότιο Αφρική, όπως να δημιουργήσουμε μια ειδική ομάδα δημοσιογράφων για να καλύψουν το διαλυμένο εκπαιδευτικό μας σύστημα, να δημιουργήσουμε ομάδες τοπικών δημοσιογράφων οι οποίοι θα καλύπτουν με καθημερινά ρεπορτάζ τις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις μας», ανέφερε το μήνυμα προς τους αναγνώστες.

«Έπρεπε να κάνουμε κάτι πολύ δραστικό – κάτι για να δείξουμε πως θα ήταν τα πράγματα αν η δημοσιογραφία σιωπούσε, λόγω της αποτυχίας της αγοράς», εξήγησε η ηλεκτρονική εφημερίδα, τονίζοντας επίσης πως τα έσοδα από διαφημίσεις, επιχορηγήσεις και δωρεές στερεύουν.

Κι αυτό είναι μια αλήθεια. Για παράδειγμα εξαιτίας της κρίσης και στον ηλεκτρονικό Τύπο η βρετανική Open Democracy, αναγκάστηκε να «κόψει» 10 θέσεις εργασίας εξαιτίας του «αυξανόμενου πληθωρισμού και ενός αβέβαιου περιβάλλοντος χρηματοδότησης».

Τα έσοδα από διαφημίσεις επίσης έχουν μειωθεί στο Τύπο, όπως ενδεικτικά στην The Sun, λόγω της
μείωσης των παραπομπών επισκεψημότητας από το Facebook και την Google.

Είναι η απόλυτη εκλογική χρονιά, κατά την οποία περισσότεροι από δύο δισ. άνθρωποι θα πάνε (ή έχουν ήδη πάει) στις κάλπες σε όλο τον κόσμο, σε τουλάχιστον 64 χώρες. Σε μια εποχή που οι εκδοτικοί οργανισμοί παραδοσιακά θα ενίσχυαν τις αίθουσες ειδήσεών τους, «οι θέσεις εργασίας μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό, απειλώντας τον κλάδο των ΜΜΕ ενημέρωσης και, τελικά, τη δημοκρατία» τονίζει δημοσίευμα της νοτιοαφρικανικής εφημερίδας.

Η Daily Maverick με το κατά κάποιο τρόπο κοινωνικό πείραμα που έκανε «χτυπάει» καμπανάκι κινδύνου ώστε να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη. «Ο κλάδος μας έχει αποτύχει μέχρι τώρα να επικοινωνήσει κατάλληλα τον επείγοντα και σοβαρό χαρακτήρα της κρίσης στα ΜΜΕ και τον αντίκτυπο της στην κοινωνία» εξηγεί η νοτιοαφρικανική ιστοσελίδα.

«Έπρεπε να κάνουμε κάτι δραστικό. Το κλείσιμο δεν είναι κάτι που θέλαμε ποτέ να κάνουμε, αλλά η προσπάθεια μας γίνεται με την ελπίδα να βρεθούμε στην ίδια θέση στο μέλλον ποτέ».

Από το 2009 το δημοσιογραφικό δυναμικό της χώρα έχει συρρικνωθεί κατά 70%, σύμφωνα με εκτιμήσεις και το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί των μεγαλουπόλεων.

Ο ανεξάρτητος Τύπος είναι απαραίτητος για την υγιή λειτουργία της κοινωνίας, και όμως, η κλάδος των Ειδήσεων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση για περισσότερο από μια δεκαετία, αναφέρει δημοσιογράφος της εφημερίδας σε σχετικό άρθρο της στο οποίο επισημαίνει ότι η κρίση στον Τύπο είναι διεθνής.

Διαβάστε επίσης

«Συναγερμός» στο Ισραήλ για πιθανή έκδοση ενταλμάτων κατά Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Υποβαθμίζει την επίθεση η Τεχεράνη – «Δεν επλήγησαν πυρηνικές εγκαταστάσεις, ρίξαμε drones»

Προσομοίωση πολέμου για Ισραήλ και Ιράν – «Βομβαρδισμοί» με περσικό χαλί και απάντηση με… video game


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:26