search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:09
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ο στόχος Κασσελάκη να «γοητεύσει» το κοινό της αποχής και ο … «κυμαινόμενος» εκλογικός πήχης

23.04.2024 06:44
kass new

Εικόνα αισιοδοξίας καλλιεργεί ο Στέφανος Κασσελάκης για τις επικείμενες ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας ότι βλέπει κοινωνικό ρεύμα που κατευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και επιμένοντας ότι στις 9 Ιουνίου είναι εφικτή η «απόλυτη ανατροπή».

Χθες, με την συνέντευξή του στην Huffington Post έδωσε και μια πιο αναλυτική εικόνα για την εκλογική στρατηγική που έχει χαράξει: ότι ποντάρει στο κοινό που έχει φύγει προς την αποχή τα τελευταία χρόνια λόγω απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα, με προτεραιότητα το κοινό που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, δηλ. 700.000 ψηφοφόρους που σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη πήγαν στην αποχή.

Αν και ο Κασσελάκης απαντά στην κριτική ότι στοχεύει στους «απολιτίκ» με τον όρο «απογοητευμένοι από την πολιτική» εν προκειμένω, με βάση τη συγκεκριμένη ανάλυση στην συνέντευξή του, δείχνει να στοχεύει σε πρώτο πλάνο στους απογοητευμένους από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλει εκλογικό άλμα, «συμβιβάζεται» με το 20%

Την ίδια ώρα ο πήχης στα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι «εύπλαστος», καθώς κινείται μεταξύ σημαντικής μείωσης της ψαλίδας με την ΝΔ (και με τον ΣΥΡΙΖΑ κάπου στο 20%) από τη μία και της «απόλυτης ανατροπής» από την άλλη. «Απόλυτη ανατροπή» σημαίνει πρωτιά και την Παρασκευή στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου ο Στέφανος Κασσελάκης είπε καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα.

Χθες, είπε ότι ο στόχος του δεν είναι το 17% αλλά η «απόλυτη ανατροπή». Ερωτηθείς αν μιλά για «πρωτιά» απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι είναι «τελείως πιθανό» και «εφικτό».

Όμως για μία ακόμη φορά δεν αναφέρθηκε μόνο στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος (έτσι κι αλλιώς κι αυτός ο στόχος είναι χαλαρός, καθώς όπως ο ίδιος έχει πει, αν δεν το πετύχει τώρα θα το πετύχει στις εθνικές εκλογές). Αλλά και σε αυτό της μείωσης της διαφοράς.

Στην συνέντευξή του στην Huffington Post ανέφερε εκ νέου το παράδειγμα που είχε χρησιμοποιήσει προ ημερών:

«Άμα δείτε μια δημοσκόπηση σε δυο εβδομάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 20% και η Νέα Δημοκρατία στο 29%, ξαφνικά θα λένε όλοι αυτό το πράγμα, “μπας και γίνει η ανατροπή”». Μάλιστα έδειξε πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα έχει απώλειες από ψηφοφόρους που την ψήφισαν το 2023, αλλά τώρα «έχουν ξυπνήσει».

Κοινώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ελπίζει σε μια μείωση της διαφοράς όπου και τα δύο κόμματα θα έχουν το «2» μπροστά, κάτι που, πιστεύει, στη συνέχεια, ως σκαλοπάτι, θα τροφοδοτήσει τις ελπίδες του κόσμου και δώσει δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

«Δεν μπορούμε να πετάμε στα σύννεφα»

Και η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά, έδωσε στον όρο «ανατροπή» την διάσταση της μείωσης της ψαλίδας, ειδικά στην περίπτωση που η ΝΔ έχει σημαντική απώλεια από τις εθνικές εκλογές: «Εάν η κυβέρνηση έχει απώλεια 10 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή πριν από δέκα μήνες, αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα». Η ίδια πάντως εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη στις εκτιμήσεις τις σε σχέση με τον Στ. Κασσελάκη: «Τίποτα δεν είναι κλειδωμένο και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να πετάμε στα σύννεφα, ούτε να λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το ποσοστό που δίνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις», είπε.

Οι πιο προσγειωμένοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν πάντως ότι ο πήχης είναι το 17,8% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023. Όσο πιο ψηλά μπαίνει τόσο πιο πιθανό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει από κάτω.

Πολλώ δε μάλλον που πλέον, όπως όλοι συνομολογούν, ο Στέφανος Κασσελάκης, μέσω της έμφασης στην επικοινωνία και της χρήσης των σόσιαλ μήντια απευθύνεται σε ένα κοινό νεανικό ή χαμηλής πολιτικοποίησης, που όμως δεν είναι και εύκολο να προβλεφθεί η συμπεριφορά του στην κάλπη, αν φτάσουν ως εκεί, γιατί υπάρχει και η εναλλακτική του «καναπέ» ή της παραλίας.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο πήχης είναι στο 17,8% (και με 15 – 16 η Κουμουνδούρου μάλλον ικανοποιημένη θα είναι στην πραγματικότητα, μετά τα όσα έχει περάσει) και από εκεί και πέρα, για λόγους συσπείρωσης αλλά και χάρη στο αισιόδοξο «ταμπεραμέντο» του προέδρου ο εκλογικός στόχος εκτείνεται μέχρι την κορυφή (πρωτιά), και στέκεται και στους ενδιάμεσους σταθμούς (πχ 20%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:09