search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:47
MENU CLOSE

ΠΟΥ: Τα εμβόλια σώζουν τουλάχιστον 6 ζωές κάθε λεπτό τα τελευταία 50 χρόνια

24.04.2024 21:56
emboliasmos new

Τα εμβόλια επέτρεψαν να σωθούν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές αυτά τα τελευταία 50 χρόνια, αριθμός που ισοδυναμεί με έξι ζωές κάθε λεπτό, σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) την οποία δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Παρόλα αυτά εκατομμύρια παιδιά έχασαν σημαντικές δόσεις εμβολίων τα τελευταία χρόνια, με τον ΠΟΥ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές νέες επιδημίες.

Μάλιστα, η εκτίμηση αυτή είναι «συγκρατημένη», σύμφωνα με τον Οργανισμό, καθώς η μελέτη αφορά τον εμβολιασμό μόνο για 14 ασθένειες, μεταξύ των οποίων η διφθερίτιδα, η ιλαρά, η ηπατίτιδα Β, ο κοκκύτης, ο κίτρινος πυρετός και ο τέτανος.

Τα εμβόλια είναι από τις πιο ισχυρές εφευρέσεις στην ιστορία, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, υπογραμμίζοντας ότι με αυτά προλαμβάνονται ασθένειες οι οποίες άλλοτε προκαλούσαν φόβο.

«Ποτέ τόσα παιδιά δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν πέρα από τα πέμπτα γενέθλιά τους όσο σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία», επεσήμανε από την πλευρά της η Κατρίν Ρουσέλ, γενική διευθύντρια της Unicef, αναφερόμενη στα εμβόλια.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι ζωές που έσωσαν τα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια είναι βρεφών, συνολικά 101 εκατομμύρια. Κάτι που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός για τις 14 ασθένειες συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 40% στον κόσμο και κατά περισσότερο από 50% στην Αφρική.

Το εμβόλιο κατά της ιλαράς μείωσε σημαντικά την παιδική θνησιμότητα

Το εμβόλιο κατά της ιλαράς είναι αυτό που είχε τον σημαντικότερο αντίκτυπο στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας- αντιπροσωπεύοντας το 60% των ζωών που σώθηκαν– σύμφωνα με τη μελέτη.

Εξάλλου, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι αυτό το εμβόλιο πιθανόν θα παραμείνει και μελλοντικά αυτό που θα συμβάλλει περισσότερο στην πρόληψη των θανάτων.

Με τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι- που διαφορετικά θα είχαν παραλύσει- μπορούν να περπατούν, επισημαίνει ακόμα ο Οργανισμός.

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ ζητά να επιταχυνθούν οι προσπάθειες προκειμένου να προσεγγιστούν τα 65 εκατομμύρια παιδιά που δεν έκαναν ένα ή περισσότερα εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ιλαρά: Εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη και τη δεύτερη δόση

Το εμβόλιο κατά της ιλαράς έσωσε τις 94 εκατ. από τις 154 εκατ. ζωές που σώθηκαν από το 1974.

Για αυτό απαιτούνται δύο δόσεις. Ωστόσο, το 2022 σχεδόν 22 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη δόση και άλλα 11 εκατ. τη δεύτερη.

Για την προστασία των κοινοτήτων από τις επιδημίες, απαιτείται η κάλυψη κατά τουλάχιστον 95% με δύο δόσεις του εμβολίου.

Αυτή τη στιγμή το ποσοστό της παγκόσμιας κάλυψης από την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς είναι 83% και από τη δεύτερη 74%. Κάτι που συμβάλλει «σε έναν πολύ υψηλό αριθμό επιδημιών ιλαράς» σε παγκόσμια κλίμακα, επισημαίνει ο ΠΟΥ εκφράζοντας ανησυχία.

Διαβάστε επίσης:

Μίρνα Φαφουτέλλη: «Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Αττικό Νοσοκομείο για καταγγελία Καλλιάνου: «Η εισαγωγή των ασθενών στη ΜΕΘ γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια»

O Καλλιάνος απαντά στον Άδωνι για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του: «Το τι θα κάνω αφορά τον ίδιο και την τιμή του»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:46