search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 11:46
MENU CLOSE

Το ποντάρισμα Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2331
25/04/2024
26.04.2024 06:20
androulkakis nikos

Την αισιοδοξία του για τη δεύτερη θέση και την αύξηση των ποσοστών του κόμματος στις ευρωεκλογές εκφράζει σε κάθε ευκαιρία ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η εικόνα της κάλπης δεν θα είναι αυτή που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ σε νέες αναλύσεις που έχουν γίνει εντός του κόμματος υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία θεωρούν ότι πρέπει να «επενδύσουν».

Όλα αυτά την ώρα που συνεχίζεται η αποδόμηση των δύο αντιπάλων Κυριάκου Μητσοτάκη και Στέφανου Κασσελάκη. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στρατηγική του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του τριβή με την κοινωνία και αγώνα. Παράλληλα στον «πονοκέφαλο» της Αττικής επιστρατεύει τους βουλευτές του Λεκανοπεδίου να «σηκώσουν» το βάρος της επαναπροσέγγισης με τους πολίτες.

Να απαντήσουμε στο «Μητσοτάκης ή χάος»

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η πεποίθηση ότι δημιουργείται ένα κλίμα από τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό πως το δίλημμα της κυβέρνησης θα είναι «Μητσοτάκης ή χάος». Για να προλάβουν τις δηλώσεις «γαλάζιων» αλλά και τις δράσεις της κυβερνώσας παράταξης στο ΠΑΣΟΚ απαντούν ήδη σ’ αυτό λέγοντας πως «αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο, στο ερώτημα “Μητσοτάκης ή χάος” η απάντηση θα είναι: ισχυρή, σοβαρή αντιπολίτευση και κυβερνητική επιλογή αύριο».

Στο «κόκκινο» της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. είναι το θέμα της ακρίβειας και ο Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί «σκληρή γλώσσα» κατά του Μητσοτάκη αποκαλώντας τον «χαρά των πολυεθνικών». «Σήμερα οι έλεγχοι στην αγορά είναι πολύ λίγοι και τα πρόστιμα πολύ μικρά. Αν υπήρχαν πολλοί έλεγχοι με πολύ βαριά πρόστιμα, δεν θα είχαμε αυτήν την τεράστια κερδοσκοπία. Να το πω πολύ απλά και λαϊκά: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η χαρά των πολυεθνικών και της εγχώριας ολιγαρχίας» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ο Ανδρουλάκης.

Στον δρόμο προς τις εκλογές, στις οποίες όλα τα κόμματα έχουν δώσει διαστάσεις εθνικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παίζει πολύ ψηλά την «έντιμη διακυβέρνηση». «Αν ήμουν πρωθυπουργός, αύριο το πρωί θα είχαμε μια έντιμη διακυβέρνηση. Και το λέω αυτό με ευθύ τρόπο απέναντι στον πρωθυπουργό. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια ατιμία εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Οι ανισότητες καλπάζουν, καταρρέει το ΕΣΥ, η ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και μας λέει ότι τα έχει πάει καλά» είναι άλλωστε και το μήνυμα που στέλνει ο Ανδρουλάκης.

Η ανάλυση και η… αισιοδοξία

Η αισιοδοξία για τη δεύτερη θέση και την αύξηση του ποσοστού του κόμματος δεν έχουν να κάνουν μόνο με την τόνωση του ηθικού ψηφοφόρων και υποψηφίων: είναι έντονη η πίστη για την κατάληψη της δεύτερης θέσης.

«Θα είναι μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα μετά από πάρα πολλά χρόνια. Είμαι πολύ αισιόδοξος και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, όχι μόνο μέσα από μια κομματική προτεραιότητα. Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο για την πατρίδα μας να μην κάνει “παρέλαση” η Νέα Δημοκρατία, μια “παρέλαση” αλαζονείας, χωρίς να νιώθει ότι την απειλεί κάποιος» λέει ο Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους και τις (νέες) εκτιμήσεις τους, στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η εκτίμηση πως υπάρχει χρόνος για:

● Το Κίνημα να πιάσει τους στόχους του.

● Αγώνα προκειμένου να πειστούν οι αναποφάσιστοι να προσέλθουν στις κάλπες και να το ψηφίσουν.

● Ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας δυναμικής στην περιφέρεια της Ελλάδας.

● Επαναδραστηριοποίηση των στελεχών του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες.

Ωστόσο το πιο σημαντικό στοιχείο που απασχολεί τον Ανδρουλάκη και τους συνεργάτες του είναι το ότι στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο ως δεύτερη επιλογή για τους ψηφοφόρους είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση δηλαδή «αν τελικά δεν ψηφίσετε το κόμμα που λέτε ότι θα ψηφίσετε, ποιο θα ψηφίζατε» οι περισσότεροι πολίτες απαντούν ΠΑΣΟΚ. Αυτό το κοινό τους απασχολεί έντονα και θέλουν να αποκτήσουν επαφή μαζί του.

«Σκληρή γραμμή» για Κασσελάκη

Από τα «βέλη» του κόμματος δεν γλιτώνει ο Κασσελάκης, καθώς οι επιθέσεις του Ανδρουλάκη είναι συνεχείς και έντονες. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως υπάρχει εσωκομματική κριτική προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «υποτιμήθηκε» ο Κασσελάκης ως προς τις προθέσεις του απέναντι στο Κίνημα. Με τον όρο «υποτίμηση» – όσοι κάνουν κριτική – εννοούν ότι η «αδιαφορία» του ΠΑΣΟΚ από την εκλογή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πριν από έναν μήνα επέφερε ζημιά στο κόμμα.

«Η αντιπολίτευση που κάνει σήμερα ο κ. Κασσελάκης είναι “θείο δώρο” στον κ. Μητσοτάκη. Η αντιπολίτευση με τα κότερα, με τα 2 εκατομμύρια ευρώ σπίτια, με τα “θαύματα” είναι ένα δώρο διαφυγής στον κ. Μητσοτάκη, εν αντιθέσει με μια αντιπολίτευση που βάζει τα θέματα της ακρίβειας, του κόστους στέγασης, του Εθνικού Συστήματος Υγείας που καταρρέει στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας και τα εθνικά θέματα» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ανδρουλάκης.

Οι βουλευτές σηκώνουν το βάρος για την Αττική

Οι συνεργάτες του Ανδρουλάκη, οι οποίοι αναμένεται να σηκώσουν το βάρος του προεκλογικού αγώνα και τη στενή επαφή με τον οργανωτικό συντονισμό, είναι το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκος Μήλης και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Παπανδρέου. Όσο για την Αττική, που για το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι η «αδύναμη» εκλογική περιφέρεια, το δύσκολο έργο έχουν αναλάβει οι βουλευτές Παύλος Χρηστίδης, Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Χριστοδουλάκης και οι δύο βουλευτές Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής.

Διαβάστε επίσης:

Όλα δύσκολα χωρίς το «3» – Πώς επιχειρεί η Ν.Δ. να επανασυσπειρώσει τους θυμωμένους ψηφοφόρους της

Κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Η μυθολογία της παραγωγής εκατομμυριούχων και οι «παράπλευρες απώλειες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 11:43